Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Parizu

Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Parizu

Danas se u Parizu održava sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana, sa ciljem da se zemlje tog regiona približe Evropskoj uniji i osnaži stabilnost i mir u regionu.

Pored Francuske, kao domaćina skupa, učestvovaće premijeri Albanije, Crne Gore, BiH, Kosova, Austrije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije i Nemačke i kao i predstavnici EU.

Iz Vlade Srbije je najavljeno da će se premijer Aleksandar Vučić sastati sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Johannesom Hahnom, visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federicom Mogherini, kao i premijerima Albanije i Slovenije, Edijem Ramom i Mirom Cerarom.

Vučić je ranije najavio da će u Parizu tražiti objašnjenje zašto Srbiji nisu otvorena pregovaračka poglavlja 23 i 24 za članstvo u EU.

Prvi ovakav samit održao se u Berlinu 28 avgusta 2014, a drugi u Beču 27 avgusta 2015. Do 2018 godine planirano je održavanje još pet samita u sklopu “Berlinskog procesa”, koji je nastavak procesa sa Brda Brijuni koji su započele Hrvatska i Slovenija 2013. godine.

Izvor: Gdeinvestirati.com/FoNet
Previous Država nema nameru da proda udeo u Energoprojektu
Next Appleovi iMac računari uskoro dobijaju konkurenciju iz Microsofta

You might also like

Društvo 0 Comments

U Srbiji se prosečno obavlja 13 online transakcija godišnje

Aktivni korisnici kartica u Srbiji u proseku godišnje obave 13 plaćanja na internetu, najnovije je, u septembru sprovedeno MasternIndex istraživanje kompanije Mastercard.

Svetske berze 0 Comments

Brexit seje haos na deviznim tržištima, evro oslabio prema većini svetskih valuta

Vrednost evra u četvrtak je oštro pala u odnosu na većinu glavnih svetskih valuta zbog straha od mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU, koji dominira globalnim tržištima.

Najvažnije vesti 0 Comments

Savet Evrope: Bez odlaganja isplatiti staru deviznu štednju kod Ljubljanske banke, Invest banke, Beobanke i drugih

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) pozvao je danas Srbiju da bez odlaganja usvoji zakon kojim bi se omogućilo izvršenje presude “Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije” Evropskog suda za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply