Pred stečajem četvrtina preduzeća u Srbiji

Pred stečajem četvrtina preduzeća u Srbiji

Iako je srpska privreda, posle višegodišnje neprofitabilnosti, prošle godine prešla u pozitivnu zonu poslovanja, ipak je pred stečajem četvrtina preduzeća u Srbiji, a te kompanije imaju neto gubitak iznad visine kapitala.

Međutim, to što su firme pred stečajem, kao i podatak Agencije za privredne registre da je 2015. godine 12.370 firmi bilo u blokadi dužnoj od 90 dana, ne znači da će se stečaj u njima sprovesti ni skoro, ali ni brzo. Naime, pred Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika na početku ovog meseca bilo je ukupno 2.099 aktivnih stečajnih postupaka, od kojih neki traju duže od dve decenije!

Ta agencija objavila je pregled stečajnih postupaka izražen u godinama trajanja, iz kojeg se vidi da je na početku juna 2016. godine bio po jedan aktivan stečajni postupak koji traje 20 godina, zatim između 16 i 17 i 14 i 15. Od 1995. godine do početka juna 2016. u Srbiji je ukupno pokrenuto 6.012 stečajeva. Do jedne godine trenutno traje 451 postupak, između jedne i dve godine ih ima trenutno 220. Najviše postupaka, 444, traje između četiri i pet godina, dok je onih koji traju između pet i šest 431.

Iz tabele Agencije za licenciranje stečajnih upravnika proizlazi da ima 36 stečajnih postupaka koji traju između sedam i osam godina, kao i po 20 onih koji traju između osam i deset, dok ih je 14 otvoreno više od decenije. Kada se posmatra prosečno vreme trajanja stečajnih postupaka za ukupno 2.099 aktivna, stečaj prosečno traje tri godine, deset meseci i četiri dana.

U privrednim sudovima u Vojvodini najviše stečajnih postupaka sproveo je Privredni sud u Novom Sadu (488), dok je Privredni sud u Subotici otvorio 388 stečajeva. U Privrednom sudu u Pančevu bilo ih je 202, u Sremskoj Mitrovici 195, u Somboru 169 i u Zrenjaninu 151. Kada se posmatra godina u kojoj je u tim sudovima pokrenuto najviše stečajnih postupaka, za privredne sudove u Somboru, Sremskoj Mitrovici i Subotici to je bila 2009. godina, za Zrenjanin i Pančevo 2011, a za Novi Sad 2012. Tako je 2012. godine u Privrednom sudu u Novom Sadu pokrenuto 105 stečajnih postupaka, što je znato više nego u svim drugim sudovima u Srbiji, ako se izuzme Beograd.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Nigel Farage podneo ostavku
Next Prava poslovna elita iz Srbije: IKT pokretač razvoja, to treba iskoristiti

You might also like

Kompanije 0 Comments

Izjave Buffetta podigle akcije Applea blizu rekorda

Akcije Applea skočile su u ponedeljak 2 odsto  i stigle na korak od rekorda nakon izjava legendarnog investitora Warrena Buffetta.

Kompanije 0 Comments

MOL ostvario dobit od skoro milijardu evra prošle godine

MOL Grupa znatno je nadmašila prvobitno postavljen cilj od 2 milijarde američkih dolara za 2016. te ostvarila čistu CCS EBITDA dobit u iznosu od 2,15 milijardi dolara, što je tek donekle

Hrvatska: Uberovim vozačima će oduzimati vozila

Prevoznička firma Taxi Cammeo u Splitu, ali i platforma Uber na području cele Hrvatske posluju nelegalno, izjavio je hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply