Reuters: Srpski političari ne žele da otvoreno priznaju puni obim partnerstva sa NATO

Reuters: Srpski političari ne žele da otvoreno priznaju puni obim partnerstva sa NATO

Srbija izvodi delikatno balansiranje između evropskih aspiracija, partnerstva sa NATO i vekovima starog verskog, etničkog i političkog savezništva sa Rusijom, navodi agencija Reuters u analizi.

Navodi se da se “Beogradu udvara Zapad koji je od pada Slobodana Miloševića 2000. nastojao da Srbiju privuče sebi”. Podseća se da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a ovaj blok je njen glavni trgovinski partner i donator.

Beograd se, takođe, tiho kreće ka NATO, uprkos rezervisanosti većine Srba, ali je oprezan u tome da ne naruši svoje glasno proglašeno prijateljstvo sa Rusijom, koja želi da pojača svoj uticaj u regionu i koja je neprijateljski raspoložena prema tom vojnom savezu“, ocenjuje Reuters.

Balkanski dopisnik ruskog lista “Komersant” Genadij Sisojev, kojeg Reuters predstavlja kao stručnjaka za politiku Moskve u regionu, u izjavi za ovu agenciju navodi da “Srbija ne može u potpunosti da se okrene NATO, ona će zadržati maksimalni nivo saradnje s njim, bez menjanja svog statusa (u pogledu članstva)”.

“Srbija ne može da se okrene Rusiji zato što…nijedno srpsko državno vođstvo ne bi rizikovalo da izgubi zapadne investicije i pomoć”, dodaje Sisojev.

Rojters citira i izjavu zamenika šefa Misije ambasade SAD u Beogradu Gordona Duguida, datu Tanjugu 28. juna, da je “Srbija pokazala veliki entuzijazam za partnerstvo sa NATO i odnosi NATO i Srbije će se razvijati, a koristi za Srbiju će se uvećati”.

“Srbija je ipak veoma emotivna kada je u pitanju Rusija koja nije članica NATO, njena saveznica, koja je, na primer, na zahtev Beograda sprečila da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija. Srbija, takođe, deli slovensku i pravoslavnu tradiciju sa Rusijom i zavisna je od njene energije. Najveća srpska naftna kompanija ‘Naftna Industrija Srbije’ u većinskom je vlasništvu ruskog ‘Gasproma’ i njen uvoz gasa dolazi iz Rusije”, ocenjuje Reuters.

Navodi se da je “u znak dobrih odnosa Beograd 2012. dozvolio Moskvi uspostavljanje baze za brzi odgovor u vanrednim situacijama, poput šumskih požara i poplava u južnom srpskom gradu Nišu”.

Dodaje se da je “srpska vojska donekle zasnovana na ruskoj tehnologiji, što je zaostavština veza koje je bivša Jugoslavija imala sa Sovjetskim savezom”.

Reuters tvrdi da “srpski političari ne žele da otvoreno priznaju puni obim partnerstva sa NATO zato što ne žele da se udalje od onih unutar zemlje koji su okrenuti ka Rusiji ili preziru Alijansu”.

“Oni se plaše da će svako pominjanje (NATO) uticati na njihove rejtinge, pošto je Alijansa veoma nepopularna”, kazao je za Roeuters bivši diplomata i član beogradskog Centra za spoljnu politiku Milan Karagaća.

Agencija navodi da je srpski premijer Aleksandar Vučić 28. juna kazao da Srbija želi da kupi četiri ruska borbena aviona MIG-29 za 260 miliona evra i da su istog dana u Srbiju stigla dva ruska helikoptera Mi17, koja su kupljena za 25 miliona evra.

“Vojno-politička saradnja (Srbije i Rusije) nije se značajno proširila…bilo je tu puno priče”, ocenio je Sisojev.

Reuters navodi da je, sa druge strane, srpska vojska učestvovala u 197 zajedničkih aktivnosti sa NATO i još 370 bilateralnih aktivnosti sa zemljama koje su članice Alijanse, a da je samo 36 aktivnosti organizovano sa Rusijom.

Takođe se navodi da su od 21 vojne vežbe u kojima je učestvovala srpska vojska, samo dve bile sa Rusjom.

“Cilj Srbije je pridruživanje Evropskoj uniji i taj proces će uključiti agendu Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU. Većina NATO politika se uklapa u tu agendu. Rusija ostaje partner, mi nećemo pristupiti NATO, ali je naš put upravljen ka Zapadu”, rekao je Reutersu zvaničnik srpskog Ministarstva odbrane, koji je insistirao na anonimnosti.

Izvor:Tanjug
Previous Snažan rast akcija u prošloj nedelji, londonski FTSE100 ojačao 7,1 odsto
Next Irak: Ofanziva na Mosul odgođena, sunitske jedinice ne žele učestvovati u operaciji zajedno sa šiitskom milicijom

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 182,6 miliona evra

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 182,6 miliona evra (200 miliona dolara) za poboljšanje upravljanja javnim rashodima i unapređenju efikasnosti i finansijske održivosti javnih preduzeća u oblasti

Društvo 0 Comments

Crna Gora: Stopa nezaposlenosti 21,68 odsto

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori iznosi 21,68 odsto, pokazali su poslednji podaci crnogorskog Zavoda za zapošljavanje.

Društvo 0 Comments

Šabac, jedan od najboljih gradova i opština u regionu

Šabac je dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a gradonačelnik ističe važnost zapošljavanja što većeg broja ljudi i upošljavanje kapaciteta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply