Nedeljni pregled: Funta oslabila dodatnih 3 odsto, evro blago ojačao

Nedeljni pregled: Funta oslabila dodatnih 3 odsto, evro blago ojačao

Na globalnim tržištima novca britanska valuta je i protekle nedelje bila u fokusu. Na kraju trgovanja u petak, vrednost funte iznosila je 1,3270 dolara, što je 3 odsto manje u poređenju sa krajem prethodne sedmice.

U jednom trenutku kurs funte pao je na na samo 1,3122 dolara, novi najniži nivo od 1985. godine.

Evro se, naprotiv, stabilizovo, pa je njegova cena prema američkoj valuti prošle sedmice porasla 0,2 odsto, na 1,1135 dolara.

Evro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, za 0,5 odsto, na 114,20 jena.

I dolar je ojačao prema jenu, za 0,3 odsto, na 102,50 jena.

Kurs funte je u ponedeljak pao na 1,3122 dolara, novi najniži nivo od 1985. godine, jer je još uvek bio pod pritiskom odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju.

Kako je šok od ‘Brexita’ počeo da jenjava na tržištima, funta je nadoknadila deo gubitaka. Ali oporavak nije dugo trajao jer se već u četvrtak ponovno našla pod pritiskom nakon što je guverner Bank of England (BoE) Mark Carney rekao da će centralna banka tokom leta verovatno morati uvesti nove ekonomske podsticajne mere.

Investitori pažljivo prate svaku izjavu iz centralnih banaka i ministarstava finansija jer očekuju poteze koji bi podržali rast globalne privrede koji se usporavao i pre ‘Brexita’.

Evropska centralna banka (ECB) odbacila je mogućnost daljnjeg labavljenja monetarne politike, konstatujući da je njezina politika ionako već sada izuzetno labava.

Međutim, dodatne podsticajne mere očekuju se od australske, japanske i kineske centralne banke. dok će se američke Federalne rezerve, kako se očekuje, suzdržati od povećanja ključnih kamatnih stopa u ovoj godini.

“Situacija nakon ‘Brexita’ sasvim je eliminisala mogućnost povećanja kamata Fed-a u ovoj godini”, kaže Boris Schlossberg, direktor u fondu BK Asset Management.

Izvor:SEEBiz
Previous Šansa za novi početak: Projekat za sve koji žele da pokrenu biznis
Next Kina: Počela prodaja polisa za osiguranje od potresa

You might also like

Društvo 0 Comments

Predsednik Srbije na samitu o klimatskim promenama u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Parizu učestvovati na Samitu o klimatskim promenama.

Cene nafte porasle iznad 56 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima u sredu su porasle jer je sve izglednije da će se najveći proizvođači držati obećanja o smanjenju proizvodnje.

Evropske berze: Indeksi oslabili, nafta prešla 52 dolara, evro iznad 1,14 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su oslabile pritisnute predviđanjima Svetske banke za globalnu privredu .

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply