Svetske berze: Argentina i Rusija ostavile sva ostala tržišta u svetu daleko iza sebe

Svetske berze: Argentina i Rusija ostavile sva ostala tržišta u svetu daleko iza sebe

Berze zemalja u usponu, posebno u Argentini, Rusiji, Brazilu i Pakistanu, ostvarile su najbolje rezultate u prvoj polovini 2016.godine, dok je najveći pad zabeležila berza u Italiji.

Na vrhu liste učinaka u ovoj godini, koju je sačinio “MarketWatch”, je Argentina, koja beleži odlične rezultate nakon što je predsednik Mauricio Macri preuzevši dužnost u decembru prošle godine izvršio korenite promene. MCSI (Morgan Stanley Capital International) je objavio da će nakon 12 meseci odlučiti da li će Argentinu unaprediti, iz nerazvijene, u ekonomiju u narastanju. MMF očekuje da privredni rast Argentine u ovoj godini iznosi oko 1 odsto, pre ubrzanja u 2017. godini na 2,8 odsto.

S druge strane, prva polovina ove godine bila je teška za razvijena tržišta, posebno Italiju, gde je glavni berzanski indeks FTSE MIB pao više od 24 odsto, uglavnom zbog briga oko bankarskog sektora.

Jednako loša polovina godine bila je i za azijske akcije, posebno japanske i kineske, čemu je doprinelo jačanje jena prema dolaru, oko 17 odsto od početka godine, uprkos obimnim monetarnim podsticajima centralne banke Japana.

Pobednici i gubitnici

Izvor: Market Watch prema podacima Dow Jones

Izvor: Market Watch prema podacima Dow Jones

 

Market Watch napominje da je iz liste izostavljen glavni indeks berze u Peruu, S&P/BVL General, koji je u prvoj polovini godine porastao 40 odsto i dodaje da je peruanski glavni indeks zadržao svoj status MCSI indeksa.

MCSI indeks je kreirao Morgan Stanlei Capital International (MCSI), kao meru stanja i kretanja cena akcija na globalnim tržištima u usponu. MCSI uključuje Brazil, Čile, Kinu, Kolumbiju, Češku, Egipat, Mađarsku, Indiju, Indoneziju, Koreju, Maleziju, Meksiko, Maroko, Peru, Filipine, Poljsku, Rusiju, Južnoafričku Republiku, Tajvan, Tajland i Tursku.

 

 

Previous Srpska formula sa Mašinskog fakulteta ide u svet
Next Banke sve više zarađuju na provizijama

You might also like

Moskovska berza: Snažan rast indeksa, rublja dosegla četvoromesečni maksimum prema dolaru

Glavni indeksi berze u Moskvi u četvrtak su snažno porasli podržani rastom vrednosti rublje i cena nafte.

Srednji kurs danas 118,1831

  Dinar je neznatno promenio vrednost prema evru u odnosu na utorak i zvanični srednji kurs iznosi 118,1831 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Banke i finansije 0 Comments

Problematični krediti nisu i nenaplativi

Povodom medijskih napisa o problematičnim kreditima u bankarskom sektoru Srbije, Narodna banka Srbije je skrenula pažnju na neprecizno korišćenje termina problematičnih i nenaplativih kredita.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply