Standard & Poor’s zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-

Standard & Poor’s zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s (S&P) zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-, uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.

Potvrda ocene kreditnog rejtinga Srbije od strane agencije S&P odraz je procene da će nova Vlada nastaviti sa sprovođenjem ambicioznog programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, saopštilo je Ministarsvi finansija Srbije.

U izveštaju Agencije ističe se da, u uslovima privrednog rasta zasnovanog prvenstveno na rastu investicija, Vlada Srbije nastavlja sa rešavanjem strukturnih pitanja u privredi i javnom sektoru, što doprinosi porastu poverenja investitora u Republiku Srbiju.

Agencija S&P smatra da uspešno završene revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom doprinose očuvanju poverenja investitora u Srbiju.

Iako su u tekućoj godini održani parlamentarni i lokalni izbori, ističe se značajna podrška javnosti sprovođenju fiskalnih reformi i jasnog fiskalnog plana Vlade za 2016. godinu.

Prema ovoj rejting agenciji očekuje se da sprovođenje strukturnih reformi ubrza privredni rast Srbije i da utiče na smanjenje budžetskog deficita.

Agencija S&P kao jednu od bitnih činjenica navodi i značajan rast izvoza koji je doprineo snižavanju deficita tekućeg računa platnog bilansa na 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini, u poređenju sa 8,3 odsto BDP-a koliko je u proseku iznosio u periodu od 2011. do 2014. godine.

Deficit tekućeg računa, kako se dodaje, bio je više nego pokriven stranim direktnim investicijama u 2015. godini i iznosio je 5,5 odsto BDP-a.

Izvor:Tanjug
Previous Evropske berze porasle, evro i nafta u plusu, zlato na najvišem nivou u 27 meseci
Next Izrael uveo blokadu Hebrona, najveća operacija na toj teritoriji u poslednje dve godine

You might also like

Najvažnije vesti

Dvanaest zainteresovanih za privatizaciju Luke Novi Sad

Ukupno 12 firmi i pojedinaca poslalo je pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad, jedine preostale luke u većinskom državnom vlasništvu, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Najvažnije vesti

Cena nafte pala skoro 2 odsto, proizvodnja na novim rekordnim visinama

Cene nafte u utorak su zabeležile negativni smer, prvi put od sastanka OPEC-a na kojem je dogovoreno smanjivanje proizvodnje.

Svetske berze

Funta pod pritiskom odluke britanskog Ustavnog suda , evro oslabio prema dolaru

Funta je u utorak oslabila nakon odluke britanskog Ustavnog suda koja će, po mišljenju analitičara, poremetiti početak procesa istupanja Velike Britanije iz EU.