Vučić: Hesteel preuzeo Železaru, Fiat ostaje u Srbiji mnogo godina, u planu razgovori s Putinom i Medvedevim o izvozu

Vučić: Hesteel preuzeo Železaru, Fiat ostaje u Srbiji mnogo godina, u planu razgovori s Putinom i Medvedevim o izvozu

Fiat ostaje da radi u Kragujevcu još mnogo godina, Hesteel je preuzeo Železaru Smederevo, a deficit gotovo da ne postoji, jer za prvih šest meseci iznosi 3,9 milijardi dinara, umesto planiranih 85,4 milijarde, saopštio je danas predsednik vlade Aleksandar Vučić.

Vučić je izrazio očekivanje da će Srbija biti među najuspešnijim zemljama u regionu po stopi rasta, ako ne u celoj Evropi.

Železara SmederevoHesteel preuzeo Železaru, operacija je uspela

Kineski Hesteel preuzeo je Železaru Smederevo, saopštio je Vučić.

“Operacija je uspešno okončana. Želim im sreću i uspeh”, poručio je Vučić na konferenciji u Vladi Srbije.

Rekao je da je novac od kupovine Železare, 46 miliona evra legao na račun.

“Čestitam im i želim da podignu i proizvodnju u Železari i da Smederevo bude industrijski još jače i bogatije i uspešnije i da svima nama donesu još bruži napredak”,rekao je on.

Fiat+ChryslerjpgBudućnost Fiata u Srbiji zagarantovana

Budućnost Fiata u Srbiji je zagarantovana, rekao je Vučić posle razgovora sa izvršnim direktorom Fata Alfredom Alatavilom u Torinu.

“Ne mogu o mnogo čemu da govorim iz razumljivih razloga, ali sam uveren i siguran posle ozbiljnih razgovora i odgovornog pristupa Altavile, da će Fiat mnogo godina ostati da radi u Srbiji”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da ne govori o dve ili tri godine, već misli na mnogo duži vremenski period.

On je rekao da će, uprkos činjenici da će Fiat nastaviti da radi u dve, a ne u tri smene, budućnost Fiata u Srbiji zagarantovana.

Vučić je rekao da je Fiat zadovoljan onim što je Srbija učinila, te istakao da je vlada spremna da pomogne i dodatno ako bude potrebe.

Predsednik vlade je rekao da će do kraja 2018. godine biti završen autoput do Kragujevca.

Kako je rekao, ove godine je za to izdvojeno 70 miliona u godišnjem budžetu, naredne godine 597 miliona, a 2018. godine dodatna milijarda, kako bi put bio završen.

Foto: dinar

Foto: dinar

Deficit gotovo da i ne postoji

Aleksandar Vučić je izjavio danas da je deficit budžeta za prvih šest meseci 3,9 milijardi dinara, u odnosu na planiranih 85,4 milijarde dinara koliko je planirano sa MMF, a što predstavlja najbolji rezultat u poslednjih 10 godina, možda i 30.

“Posebno sam ponosan na to, želim da čestitam građanima na rezultatu koji nismo imali u poslednjih 10, verovatno i 30 godina. Gotovo da nemamo deficit, imamo ogroman primarni suficit”, istakao je Vučić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, primarni suficit u istom periodu je iznosio 71 milijardu dinara, a to znači da bi, ako se ne računaju rashodi za kamate od 75 milijardi za taj period, stanje u budžetu za toliko bilo u plusu.

Dodao je da su uvećani i prihodi od poreza, koji su 44,1 milijarde dinara, te da se javni dug smanjuje i za 140 miliona evra je manji u odnosu na početak godine.

To je postignuto, kako je rekao, uprkos velikim problemima zbog Bregizita i rasta dolara u odnosu na evro.

“Uprkos velikim problemima zbog Bregzita i rasta dolara, javni dug se dalje smanjuje, za 140 miliona je manji u odnosu na stanje s početka godine. Na početku godine, javni dug je iznosio 24,29 milijardi evra, a danas je to 24,15 milijardi evra”, precizirao je on.

Razlog je veće razduživanje preko dinarskih hartija od vrednosti i to za 16 milijardi.

“Zašto smo zadovoljni? Što imamo u junu 2016. ostvarenu naplatu poreza na dobit od 18,2 milijarde dinara. Poređenja radi, u 2015 je naplata bila 11,8 milijardi, a godinu dana ranije 16 milijardi dinara. To govori i o napretku i o rastu ekonomije”, rekao je on.

Prema njegovim rečima u prvoj polovini godine bilo je 118.425 prijava poreza na dobit, što je rast indeksa za 153 u odnosu na prethodne godine, što je ocenio kao izvanredno.

U prvih pet meseci stopa rasta BDP-a je 3,1 odsto, a kako je naveo Vučić poljoprivredna sezona za sada stoji dobro.

On je ocenio da će rast ove godine biti 2,7 i 2,8 odsto, a naredne će BDP da raste i preko četiri odsto.

“Ako to ostvarimo , bili bisno evropski šampioni”, rekao je on.

On je rekao da je deficit jedan od najnižih na nivou svih zemalja uključujući i zemlje EU,

“Ono što smo građanima Srbije dužni da kažemo to je da, gde uočimo probleme reagujemo odmah. Mnogo fabrika će da otvaraju investitori, mnogo radnih mesta od septembnra. Ono što je problem i najveći rizik je regionalna stabilnost i zato Srbija natavlja”, rekao je on.

Foto: www.srbijadanas.com

Foto: www.srbijadanas.com

Imamo politiku čistih računa

Premijer Srbije je izjavio danas da Vlada Srbije vodi politiku čistih računa i poručio da se vreme slabe Srbije, koja je mnogima bila otirač, nikada neće vratiti.

“Naravno da ima, ne malo onih koji ne žele snažnu Srbiju, koji bi voleli da mi protivreče i da iznesu neki podatak i uz podsmeh komentarišu moje reči. Njihov problem je što nemaju nijedan argument. Meni morate da kažete brojeve jer ih ja sve znam, a oni zanju da je sve što govorim istina”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi mnogima najviše odgovarala slaba Srbija koja je bila otirač.

“Mnogi bi voleli da se to vreme vrati, ali se to vreme nikada neće vratiti ni u jednom smislu, ekonomskom, vojnom…”, istakao je premijer.

Stanje u javnim preduzećima još uvek nije dobro, ali se pomera na bolje, naveo je premijer, dodajući da Svetska banka insistira na uređenju u EPS, Železnicama, Srbijagasu

Govoreći o boljem stanju u javnim preduzećima, on je rekao da nema više toplana u Srbiji koje kažu: Uzećemo pare od građana, a nećemo da platimo ni mazut, ni Srbijagasu. . .

“Imamo poltiiku čistih računa i zato su nam pokazatelji bolji. Naše je da to očuvamo i unapredimo. Sve to može još bolje da bude”, rekao je Vučić.

Foto:www.telegraf.rs

Foto:www.telegraf.rs

Razgovaraću s Putinom i Medvedevim o izvozu Fiata

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da “zna nešto više” kada je reč o kragujevačkom Fiatu, da nema ovlašćenje da o tome govori, da se nada dobroj budućnosti te firme u Srbiji, i istakao da će razgovarati da što pre počne izvoz Fijata u Rusiju sa predsednikom i premijerom Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim.

Vučić je to rekao, odgovarajući na pitanje novinara vezano za ukidanje treće smene u kragujevačkoj fabrici i njegove razgovore sa rukovodstvom Fiata u Torinu.

“Ja znam nešto više, ali ne mogu danas da govorim”, rekao je Vučić na konferenciji u Vladi Srbije dodajući da vlada vodi računa u razgovorima i o interesu Srbije i Kragujevca.

“Videćemo šta možemo”, rekao je Vučić.

On je nagovestio da bi cilj mogao da bude da se model Fiata “500L” i dalje prodaje u ovoj ili u drugoj formi, jer ima najbolju prodaju u Evropi u toj kategoriji vozila.

“Prodaja tog modela je 26,3 odsto, a onda sledi Riva, Nisan, Ford Bmax… ALi naš Fiat 500l je prvi u tom segmentu. Izvanredno ide u Evropi”, rekao je on.

Vučić je rekao da je njegov posao da “moli i Putina i Medvedeva da Srbija što pre dobije mogućnost za izvoz tog vozila u Rusiju”.

“Ponudio sam takođe i da se više naših delova, pre svega limenih uzima iz naše zemlje, iz naše Železare koju su preuzeli kineski partneri”, rekao je Vučić uz objašnjenje da je sada bruto izvoz iz Srbije veliki, ali je neto izvoz kada je reč o Fijatu mali, jer nema toliko delova iz Srbije.

“Hoćemo da se više delova proizvodi ovde, da imaju opredeljenost da ostanu ovde i da rade zajedno sa nama. I mi ćemo da radimo sa njima”, rekao je on.

Izvor:Tanjug
Previous Kineska kompanija zvanično preuzela luku Pirej na 36 godina
Next Evropske berze porasle, evro i nafta u plusu, zlato na najvišem nivou u 27 meseci

You might also like

Kompanije 0 Comments

Telekom prodaje rashodovana vozila, cene od 3.000 do 600.000 dinara

Telekom Srbija je oglasio prodaju 26 rashodovanih vozila prikupljanjem zatvorenih ponuda, a rok za dostavljanje ponuda je 12. jun.

Saobraćaj 0 Comments

U budućnosti će let London – Njujork trajati 3 sata

Ukoliko dizajner Oscar Vinals svoju zamisao bude sproveo u delo, putnici će leteti novim tipom supersonične letelice čija bi maksimalna brzina iznosila 3 maha.

Kompanije 0 Comments

Garnry: Facebook ima veći potencijal za mnogo veći rast

Finansijski izveštaj Facebooka je veoma ubedljiv, ali postoji ogroman potencijal za veći rast, smatra rukovodilac strategije na tržištu kapitala u Saxo Bank Peter Garnry.

1 Comment

Leave a Reply