Ilegalni domovi za stare u Srbiji bez elementarnih uslova za život

Ilegalni domovi za stare u Srbiji bez elementarnih uslova za život

U današnjoj akciji Ministarstva za rad otkriveno je devet ilegalnih domova za stare u Srbiji u kojima nisu bili obezbeđeni elementarni uslovi za život korisnika, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i poručio da će se protiv toga posvećeno boriti.

“Mi smo u protekle dve godine pronašli i zatvorili 46 ilegalnih domova, a u proteklih 11 godina svega 34 i po tome vidite koliko želimo da se izborimo sa ovim zlom i našim najstarijima obezbedimo dostojanstvenu starost”, rekao je Vulin posle obilaska ilegalnog doma u Kumodražu, u kome je konstatovano zabrinjavajuće stanje i visok stepen ugroženosti starih lica.

Apelujući na građane da članove svojih porodica ne ostavljaju u ilegalnim domovima gde nemaju odgovarajuću zaštitu i gde nisu potpisali odgovarajuće ugovore, Vulin je rekao da na sajtu tog ministarstva postoji spisak svih licenciranih objekata.

Ilegalni dom za stare nije samo rad na crno, ovde su ugroženi ljudski životi, videli ste ovde da ljudi nemaju elementarne uslove za život, da nemaju lekara, da je pristup lekovima nekontrolisan, da nemaju zdravstvenu zaštitu 24 sata, socijalnog radnika, ovo je opasnost da ugrozite živote ljudi”, rekao je Vulin.

Upitan šta će biti sa domom “Oporavak” u Kumodražu, kao i sa korisnicima, Vulin je rekao da će dom svakako biti zatvoren, dok će srodnici osoba koje su tu smeštene biti obavešteni o tome da moraju da obezbede njihovo premeštanje.

“Ukoliko nema srodnika ili nisu u stanju da ih premeste, mi ćemo obebzediti nadležni centar za socijalni rad, koji će se pobrinuti da oni budu smešteni u neki od domova. Niko neće ostati bez smeštaja”, poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, naknadno će biti utvrđen tačan broj korisnika u ilegalnim domovima koji su danas otkriveni.

Načelnica socijalne inspekcije Biljana Zekavica, koja je nenajavljeno došla u dom u Kumodražu u inspekciju, rekla je novinarima da je utvrdila više nepravilnosti.

“Velikim delom je odgovornost srodnika za to što su korisnici ovde, a u većini slučajeva se radi o licima koja su obolela od demencije i nisu u stanju da iskažu svoju volju. Uvek je neophodno urediti starateljsku zaštitu i jednino staratelj, uz prethodnu saglasnost ograna starateljstva, može da odluči o smeštaju”, rekla je Zekavica.

Ona je navela da je efikasnost sudova, kad je reč o kaznama, malo zatajila.

Prema njenim rečima, do sada je izdato 150 licenci za domove za stare, ali to nije konačna brojka, budući da je do 22. maja, što je bio krajnji rok za podnošenje zahteva za licencu, pristigao veliki broj, više od 200, i oni su u postupku rešavanja.

Dom “Oporavak” danas je kontrolisala Inspekcija rada, a očekuje se da u toku dana taj objekat obiđu i sanitarna i zdravstvena inspekcija.

Izvor:Tanjug
Previous Mladi neće dnevnicu od 1.200 dinara
Next Sastanak Vučića i Altaville: Fiat ostaje posvećen poslovanju u Srbiji

You might also like

Društvo 0 Comments

Velika Britanija: Poslodavci u problemu zbog Brexita

Prema pisanju britanskog The Guardian-a, planirano istupanje Velike Britanije iz EU već zadaje glavobolje poslodavcima, koji sve teže pronalaze radnike, pre svega u sektorima u kojima se obično oslanjaju na

Politika 1Comments

Forbs: Vašington i Brisel očekivali da Srbi ćute i pristojno pate

Politika Vašingtona prema Balkanu nikada nije imala smisla jer su SAD želele da očuvaju neke nacije u zajedništvu, druge da razdvoje, dok su istovremeno neke slučajeve etničkog čišćenja osuđivali, a

Društvo 0 Comments

Benzin u Srbiji poskupljuje posle praznika

Porast cene sirove nafte na svetskom tržištu odraziće se i na novčanike srpskih potrošača jer će cena goriva u maloprodaji biti veća, a stručnjaci procenjuju da će posle praznika litar

1 Comment

  1. Maja
    July 01, 17:39 Reply
    Velika je sramota najpre to što Vulin "brani" sirote stare ljude i prebacuje odgovornost na njihovu rodbinu a znamo svi da je smeštaj, po osobi, u domovima za stare od 350 evra, odnosno 43.000 dinara pa naviše. Za dvoje roditelja - 86.000! Ko ima samo jednu penziju od roditelja i jednog potomka sa jednom platom, na koji način da smesti svoje stare roditelje i gde?! Najlakše je pričati i deliti pravdu punih džepova i ubirati još i političke poene na "viteškom" odnosu prema nejakima. Danas smo, gospodo, nejaki svi u ovoj nesrećnoj državi, jer smo na ivici opstanka. Zahvaljujući upravo dušebrižnicima koji pomažu samo verbalno a u materijalnom smislu nas guraju u propast!

Leave a Reply