Evropske berze porasle, evro i nafta u plusu, zlato na najvišem nivou u 27 meseci

Evropske berze porasle, evro i nafta u plusu, zlato na najvišem nivou u 27 meseci

Glavna tema na svetskim tržištima kapitala danas nije bio Brexit, iako ekonomska i politička neizvesnost traje. U fokusu investitora su najavljene promene monetarne politike centralnih banaka.

Investitori su uvereni da američka centralna banka (Fed) neće ove godine povećavati kamatne stope, a da će ostale vodeće centralne banke u svetu, kao što su japanska i kineska, dodatno olabaviti monetarnu politiku u drugoj polovini godine.

Guverner Bank of England juče je najavio da će centralna banka morati da ubrizga dodatne podsticaje u britansku ekonomiju, posle neočekivane prošlonedeljne odluke Britanije da napusti Evropske uniju. Usled toga je londonski indeks berze, FTSE100 juče i danas zabeležio najbolje rezultate, u poređenju sa ostalim glavnim indeksima vodećih berzi u Evropi. Tokom ove nedelje FTSE je ojačao 7 odsto i blizu je nivou od 23. juna, dan pre Brexita.

Četvrti dan zaredom porasli su i glavni indeksi u Frankfurtu, Parizu, Madridu i Milanu, povrativši tokom nedelje oko polovine gubitaka od Brexita.

Mediji pišu i da Evropska centralna banka (ECB) razmatra prilagođavanje svog programa kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

“Spekulacije da bi ECB mogla prilagoditi svoj program otkupa državnih obveznica uzbudila je tržište obveznicama. To bi koristilo državama s velikim dugovima, na primer Italiji”, kaže Christian Lenk, strateg u banci DZ.

Berze su podršku dobile i od dobrih makroekonomskih podataka iz evrozone. Inflacija je u junu porasla za 0,1 odsto a nezaposlenost je pala, sa 10,2 odsto u aprilu, na 10,1 odsto u maju, što je najniži nivo u 5 godina.

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Makroekonomski podaci iz evrozone bili su vetar u leđa zajedničkoj evropskoj valuti koja je nakon početnih gubitaka jutros kraj dana dočekala na nivou 1,1128 dolara, što je za 0,20 odsto viša cena u odnosu na prethodno trgovanje. U odnosu na funtu evro je ojačao 0,60 odsto a u čitavoj nedelji 7 odsto, iz čega veliku korist ima britanski izvoz.

Cene nafte , “brent” i američke, porasle su po 1,8 odsto, te barel severnomorske košta 50,58 dolara a američke 49,17 dolara. Iako na tržište dotiče više nafte, zbog obnovljenih isporuka iz Kanade i Nigerije, investitore brine eventualni štrajk radnika naftne industrije u Norveškoj, zakazan za subotu, ukoliko se ne postigne dogovor o platama. Procenjuje se da bi štrajk 7.500 radnika na naftnim platformama mogao smanjiti proizvodnju za 6 odsto. Podršku nafti pruža i slabiji dolar. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi vodećih svetskih valuta, u petak je oslabio 0,25 odsto.

Dobitnik ove nedelje je žuti plemeniti metal. Sa današnjim rastom cene od 1,5 odsto, na 1.341 dolara za uncu, zlato je dostiglo nivo iz marta 2014. Tokom ove nedelje cena zlata porasla je više od 5 odsto, a od početka godine do 30.juna za 25 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Vučić: Hesteel preuzeo Železaru, Fiat ostaje u Srbiji mnogo godina, u planu razgovori s Putinom i Medvedevim o izvozu
Next Standard & Poor's zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-

You might also like

Evro blago ojačao prema dolaru, funta ispod 1,3 USD

Na međunarodnim valutnim tržištima evro je blago ojačao prema dolaru nakon nešto slabijih podataka iz američkog sektora usluga.

Srednji kurs danas 119,22 dinara za evro

Dinar je danas zadržao gotovo istu vrednost koju je imao juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,2282 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. 

Povećana proizvodnja cinka ugrožava srebro

Cena srebra za isporuku u martu juče je na međunarodnim tržištima dostigla najviši nivo od novembra prošle godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply