Wall Street: Drugi dan zaredom indeksi zabeležili skok

Wall Street: Drugi dan zaredom indeksi zabeležili skok

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija snažno porasle, drugi dan zaredom, jer ulagači smatraju da je povoljna prilika za kupovinu nakon oštrog pada berzanskih indeksa neposredno nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

Dow Jones ojačao je 284 boda ili 1,64 odsto, na 17.694 boda, dok je S&P 500 skočio 1,70 odsto, na 2.070 bodova, a Nasdaq indeks 1,86 posto, na 4.779 oddova.

U poslednja dva dana S&P 500 indeks nadoknadio je više od polovine svojih gubitaka od petka i ponedeljka kada je tržište bilo uzdrmano zbog odluke Britanije o izlasku iz Unije i kada je na svetskim berzama izbrisano više od 3.000 milijardi dolara tržišne vrednosti akcija.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, a najviše u finansijskom sektoru, 2,3 odsto.

Snažno su, 2 odsto, porasle i cene akcija u energetskom sektoru, što se zahvaljuje oporavku cena nafte nakon što je objavljeno da su zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u prošle nedelje pale više nego što se očekivalo.

“Ulagači i dalje gledaju na cenu nafte kao nekakav pokazatelj situacije u globalnoj ekonomiji. Ako cene nafte jačaju, to bi moglo značiti da Brexit i ostali rizici neće potopiti globalnu ekonomiju”, kaže Chuck Carlson, direktor u firmi Horizon Investment Services.

berza

Smirivanje tržišta zahvaljuje se i nadi ulagača da će se američka centrlna banka zbog Brexita i poremećaja na tržištima suzdržati od povećanja kamata.

Trgovci na novčanom tržištu procenjuju da nakon odluke o Brexitu postoji samo 16 odsto izgleda da će Fed povećati ključne kamate u decembru.

“Očekivanja da će Fed odgoditi povećanje kamata pomaže celom tržištu jer to znači da se nastavlja razdoblje jeftinog novca”, kaže Tim Ghriskey, direktor u fondu Solaris Asset Management.

Ulagači se, takođe, nadaju da će, ako bude potrebno, velike centralne banke u svetu koordiniranom akcijom odgovoriti na poremećaje, a neke i dodatno olabaviti monetarnu politiku.

I na evropskim su berzama cene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 3,58 odsto, na 6.360 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,75 odsto, na 9.612 bodova, a pariski CAC 2,60 odsto, na 4.195 bodova.

Zahvaljujući snažnom rastu u poslednja dva dana, FTSE 100 indeks nadoknadio je sve gubitke izazvane odlukom o Brexitu, pa je sada na nivou od prošlog četvrtka. No, širi FTSE 250 indeks londonske berze i dalje je u znatnom minusu.

Previous Beograd na vodi dobija konkurenciju na Novom Beogradu
Next Azijske berze: Funta nadoknađuje gubitke, berze zabeležile skok

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale na početku nedelje, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, prateći pad indeksa na Wall Streetu, zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u, dok je dolar stabilan.

Najvažnije vesti 0 Comments

Najniža cena zlata u poslednjih pet nedelja

Očekivanja da će američka centralna banka sledeće nedelje povećati kamatne stope smanjila je tražnju za plemenitim metalima, zbog čega zlato danas beleži najniže cene u skoro pet nedelja.

Dinar stagnira, NBS juče prodala 15 miliona evra

Zvanični srednji kurs u ponedeljak, 28. marta će biti 122,8815, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply