Tužilaštvo: Bez krivičnog postupka za pad helikoptera

Tužilaštvo: Bez krivičnog postupka za pad helikoptera

Nema mesta pokretanju krivičnog postupka povodom pada helikoptera 13. marta 2015. godine, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Kako je navedeno, krivični postupak protiv lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka neće biti pokrenut jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata preduzeli radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela.

U Predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja, prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu vezanu za lanac komandovanja. To se kako navodi tužilaštvo, nesumljivo utvrđuje iz iskaza saslušanih svedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica, koja su u formi veštačenja sprovedena tokom predistražnog postupka.

Tužilac je takođe imao u vidu i cenio je činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude doneta drugačija odluka.

Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, napominje se u saopštenju. Tužilaštvo podseća da je tokom predistražnog postupka sveobuhvatno razmatrilo događaje, činjenično stanje, izjave više desetina saslušanih svedoka, obavljena kompleksna veštačenja, nalaze i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja.

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, pao je 13. marta 2015. godine u Surčinu. Tada je nastradalo svih sedam putnika, četiri pripadnika VS , dva doktora i beba, a povodom tog događaja Više tužilaštvo u Beogradu sprovodi istražni radnje.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug/B92

Previous NBS: Na kraju maja devizne rezerve pale na 11,05 milijardi evra
Next Hakeri ukrajinskoj banci ukrali 10 milina dolara

You might also like

Društvo 0 Comments

Notari ne naplaćuju naplatu određenih dokumenata

Građani kod notara mogu besplatno da overe svedočanstva za upis u srednju školi i fakultet, ali i dokument za socijlano osiguranje, boračko-invalidsku zaštitu i brojna druga.

Društvo 0 Comments

Ana Brnabić: Od sutra zamene zdravstvene knjižice za elektronske putem interneta

Gradjani Srbije će od sutra, 10. novembra, na portalu E-uprava moći da se prijave za zamenu stare zdravstvene knjižice novom, koju će potom moći da dobiju poštom na kućnu adresu,

Društvo 0 Comments

Srbiju u 2014. napustilo dva puta više ljudi nego 2007. godine

Prema pisanju Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) u poslednjih nekoliko godina još više se povećao ionako veliki broj iseljavanja mladih iz Srbije, zemlje koja je već dve decenije prva u regionu

1 Comment

  1. Patriotizam je za decu
    June 30, 15:05 Reply
    U ovom slučaju samo lustracija. Današnja opozicija bi sada u interesu naroda i Srbije morala da započne procese. Prvi korak je podnošenje krivičnih prijava protiv svih koji su učestvovali u postupku. A kada ovi sidju sa vlasti lustrirati ih sve uz predhodni pravedni postupak utvrdjivanja odgovornosti. Ovako će i ovaj postupak rušenja institucionalnog sistema u Srbiji ostati po strani. Jedina kazna će biti opet po gradjane Srbije. Neotvaranje poglavlja nas udaljava od EU standarda.

Leave a Reply