Singapurška banka UOB obustavlja stambene zajmove u Londonu

Singapurška banka UOB obustavlja stambene zajmove u Londonu

Jedna od najvećih banaka u Singapuru, UOB, suspendovaće svoje programe stambenih zajmova u Londonu, dok druga velika banka iz Singapura kaže da pojačano nadgleda situaciju.

Odluka je doneta zbog nesigurnosti koju je izazvala odluka Britanaca da napuste EU, navodi se u saopštenju banke.

Glasanje na referendumu 23. juna izazvalo je nemire na finansijskim tržištima i poguralo funtu na 31-godišnji minimum. Singapurski dolar je porastao 10 posto od referenduma.

Stanovnici Singapura su najveći azijski kupci britanskih komercijalnih nekretnina u 2015, prema podacima konsultantske kuće Knight Frank.

“Privremeno ćemo stopirati davanje zajmova za stambene kredite na teritoriji Londona”, kazali su iz UOB banke za BBC i dodali da je situacija nakon referenduma u Velikoj Britaniji i dalje nestabilna a da banka mora da pozove investitore u londonske nekretnine na “obazrivost”.

UOB je najizloženija londonskim nekretninama od tri najveće singapurske banke. Ova banka ne otkriva nivo izloženosti svog portfolija nekretninama u Londonu, a u ponudi ima međunarodne zajmove za Australiju i Tajland.

Vrh ledenog brega

“Iz perspektive banke, ovo je samo vrh ledenog brega”, kaže Sam Ahmed, generalni direktor u Deriv Asia i dodaje da “banke traže način da se zaštite od posledica i stoga usvajaju konzervativniji pristup investiranju, ograničavajući izloženost britanskoj imovini”.

Foto:www.onthemarket.com

Foto:www.onthemarket.com

Najveća banka u Singapuru, DBS nastavlja da obezbeđuje finansiranje, ali savetuje svoje klijente na obazrivost.

“Klijentima koji su zainteresovani za kupovinu nekretnine u Londonu, savetujemo da budu oprezni”, rekao je za BBC generalni direktor za zajmove u DBS banci Tok Geok Peng.

“Sa deviznim rizicima, čak i u slučaju rasta vrednosti inostrane nekretnine, sva dobit će erodirati ukoliko valuta države depresira u odnosu na singapurški dolar”, objašnjava Tok.

OCBC banka, takođe u velikoj trojci, kaže da nije uvodila promene u savetodavnoj politici. Iz ove banke kažu da i dalje nude finansijsku podršku za nekretnine u Londonu ali da “nadgledaju situaciju”.

pad

Tražnja za nekretninama u Velikoj Britaniji pala na trogodišnji minimum. “Nakon izglasavanja Brexit-a, očekujemo slabiju tražnju od strane inostranih investitora, što je udarac za čitavu građevinsku industriju, jer mnoge investicije mogu biti odložene ili čak sasvim otkazane”, kaže Mark Hayward, direktor Nacionalnog udruženja agenata nekretninama.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Automobilska industrija Velike Britanije vapi za tržištem Evropske unije
Next Funta skočila treći dan zaredom

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Poreske olakšice za početnike u biznisu sredinom sledeće godine

Početnici u biznisu tek od sredine sledeće godine mogli bi da računaju na povlastice poput oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa tokom prvih godinu dana rada, ali i taksi i naknada.

Nekretnine 0 Comments

Hrvatska: Cene stambenih nekretnina na godišnjem nivou povećane 3,8 odsto

Cene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u trećem tromesečju prošle godine za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su na godišnjem nivou porasle za 3,8 posto, pokazuju

Politika 0 Comments

Premijer Švedske večeras u Beogradu

Švedski premijer Stefan Leven (Stefan Löfven) prvi je predsednik vlade ove skandinavske države koji posećuje Beograd za poslednje više od četiri decenije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply