Hrvati dižu ogradu na graničnom prelazu ka Srbiji, ne zna se zašto

Hrvati dižu ogradu na graničnom prelazu ka Srbiji, ne zna se zašto

Iz Policijske uprave Osječko-baranjske saopštili su da su nastavljeni sinoć započeti radovi na postavljanju ograde na hrvatsko-srpskom graničnom prelazu Batina s hrvatske strane, ali nije naveden razlog i mesto postavljanja ograde, piše zagrebački Jutarnji list.

Odgovor na ta pitanja, kako navodi ovaj zagrebački dnevnik, nisu mogli dobiti ni u Direkciji policije.

Nejasno je, piše list, zašto se odjednom naglo podiže ograda na graničnom prelazu prema Srbiji.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, list navodi da se s druge strane granice nalazi nekoliko stotina migranata koji bi navodno hteli da uđu u Hrvatsku, ali ta vest nije potvrđena.

Konstatuje se da je ovo prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od susednih država.

Inače, na graničnom prelazu Batina u sredu uveče nešto posle 20 sati, zaustavljen je saobraćaj i s hrvatske i sa srpske strane bez najave i objašnjenja.

Usled tog poteza stvorila se velika gužva, a na granici je primećeno pojačano prisustvo interventne policije.

Razlog zatvaranja zvanično nije saopšten, a HRT je javio da se nezvanično spominje grupa migranata.

Portal Dnevnik.hr je preneo da je, pak, reč o postavljanju prepreka radi prevencije krijumčarenja.

Neki su čekali po dva sata da pređu granicu, a neki su pošli alternativnim pravcima.

Nove informacije:

foto: nspm.rs

foto: nspm.rs

 Hrvatsko ministarstvo policije i zvanično je potvrdilo postavljanje, kako su oni nazvali, tehničke prepreke na graničnom prelazu Batina, ka Srbiji.

U saopštenju MUP-a se navodi da ta prepreka postavlja s ciljem sprečavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u tu državu.

Pozivajići se na Zakon o nadzoru državne granice, u saopštenju se navodi da su preventivno bile postavljene “tehničke prepreke” koje se, po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti, mogu aktivirati radi potpune blokade mosta, odnosno saobraćajnice koja vodi prema navedenom prelazu.

Saopšteno je takođe da na tom području trenutno nema bezbednosnog rizika.

To je, inače, prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od susednih država.

Bivši ministar policije i predsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić smatra da ograda nje rešenje.

On je za Hinu rekao da više nije ministar unutarnjih poslova niti na čelu kriznog Štaba, te da objašnjenje za to treba potražiti kod odgovornih u ovom trenutku.

“Držanje ograde nije rešenje za migrantsku krizu, što pokazuje i Mađarska, koja bez obzira na restriktivne zakone, nije do kraja uspela zaustaviti migrantski talas”, rekao je Ostoji i dodao da smatra da se taj problem ne može rešiti bez jedinstvene politike EU, koja, kako je rekao, to pitanje mora rešiti realizacijom sporazuma sa Turskom.

“Migranti dolaze iz prostora Šengena i to mora biti rešeno `na izvoru`. To je način kako se problem može rešavati”, naveo je Ostojić.

Izvor:Tanjug
Previous Nikad jeftiniji stambeni krediti u Srbiji
Next Pošta u 40 sela južne Bačke otvara menjačnice

You might also like

Politika

Amerikanac David Scwendiman postavljen za glavnog tužioca za ratne zločine na Kosovu

Amerikanac David Scwendiman (Dejvid Švendiman) postavljen je danas za glavnog tužioca specijalnog suda u Hagu za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Najvažnije vesti

Zorana Mihajlović: Dubai Port World želi da gradi novu luku u Srbiji

U Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka između Vlade Srbije i kompanije Dubai Port World iz UAE.

Društvo

Dubai: Uvode se policajci-roboti

Kada Vas policija zaustavi zbog uočenog prekršaja ili prebrze vožnje, postoje situacije iz kojih možete da se izvučete bez kazne, policijaci mogu da se sažale na Vas.