Funta skočila treći dan zaredom

Funta skočila treći dan zaredom

Funta je u četvrtak ojačala na međunarodnim deviznim tržištima treći dan zaredom, no zadržala se unutar uskog raspona jer ulagači čekaju novi razvoj situacije vezano za prošlonedeljnu odluku Britanaca o napuštanju Evropske unije zbog koje je funta pala na najniži nivo od 1985. godine.

Funta je prošlog petka prema dolaru potonula gotovo osam odsto, nakon što je objava rezultata britanskog referenduma snažno uzdrmala tržišta širom sveta. Oštre gubitke nastavila je ređati i u ponedeljak, kada je pala daljih tri odsto, da bi se situacija sve više smirivala od utorka.

S blagim oporavkom sklonosti ulagača rizičnijim ulaganjima, jačala je i funta, pa je tako u poslednja tri dana porasla gotovo dva odsto prema dolaru. U četvrtak se funtom trgovalo po 1,3477 dolara, što znači da je ojačala 0,4 odsto u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Na sličnom je dobitku funta bila i prema evru, ojačavši 0,5 odsto, na 82,45 penija za evro.

Oporavku funte nije naštetio najnoviji podatak o velikom deficitu na tekućem računu bilansa plaćanja, koji se u prva tri ovogodišnja meseca nije smanjio kako se očekivalo, pa se zadržao blizu rekordno visokih nivoa.

Foto:abcnews.go.com

Foto:abcnews.go.com

Od ostalih novih pokazatelja iz britanske ekonomije nakon referendumske odluke izdvaja se onaj o rastu britanske ekonomije u prva tri meseca za 0,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, što je u skladu s očekivanjima. Na godišnjem je nivou ekonomija porasla za dva odsto.

U fokusu tržišta danas će biti govor guvernera britanske centralne banke Bank of England (BoE) Marka Carneya, koji bi se trebao obratiti učesnicima tržišta drugi put nakon Brexita. Ulagače će najviše zanimati planovi banke vezani uz kretanje kamatnih stopa.

“Očekujemo da će BoE dodatno ublažiti monetarnu politiku u idućim mesecima, bilo kroz smanjenje kamatnih stopa i/ili kroz ponovno pokretanje programa kvantitativnog popuštanja, odnosno proširenje bankovnog programa finansiranja za potrebe kreditiranja. Dalje ublažavanje monetarne politike trebalo bi održati pritiske na slabljenje funte u preostalom delu godine”, napisao je u belešci klijentima valutni ekonomist u banci Bank of Tokyo-Mitsubishi Lee Hardman.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Singapurška banka UOB obustavlja stambene zajmove u Londonu
Next NBS: Na kraju maja devizne rezerve pale na 11,05 milijardi evra

You might also like

Berza

Cena nafte pala više od 2 odsto

Zabrinutosti zbog kontinuiranog rasta proizvodnje sirove nafte u SAD spustile su u ponedeljak cene “crnog zlata” na međunarodnim tržištima.

Svetske berze

Evro blago ojačao prema dolaru, funta ispod 1,3 USD

Na međunarodnim valutnim tržištima evro je blago ojačao prema dolaru nakon nešto slabijih podataka iz američkog sektora usluga.

Svetske berze

Savet investitorima za ulaganje u bitcoin

Situacija oko bitcoina je vrelija nego ikada, zbog čega se postavlja pitanje: da li je sada dobar trenutak za prosečne investitore da se uključe u akciju ulaganja u ovu kriptovalutu?