Telefonski razgovor Putina i Erdogana, dogovoreno obnavljanje veza Rusije i Turske

Telefonski razgovor Putina i Erdogana, dogovoreno obnavljanje veza Rusije i Turske

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan danas su razgovarali telefonom, prvi put od obaranja ruskog borbenog aviona Su-24, novembra prošle godine.

Razgovor je trajao 40 minuta, a dvojica predsednika izrazila su odlučnost da ožive međusobne odnose i da se bore protiv terorizma, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u današnjem telefonskom razgovoru sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom izjavio da će naložiti svojoj vladi da pripremi dokumenta o obnavljanju trgovinsko-ekonomskih i drugih odnosa, saopštio je Kremlj.

“Ruski lider je izjavio da će naložiti vladi da uđe u pregovore sa odgovarajućim turskim resorima kako bi se obnovila uzajamno korisna saradnja u trgovinsko-ekonomskim odnosima i u drugim sferama”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Dodaje se da se ima u vidu i ukidanje zabrane poseta Turskoj za ruske turiste, koje je uvela Moskva. Prema Putinovim rečima, Erdoganovo pismo stvorilo je pretpostavke da se reši “kriza” u bilateralnim odnosima i da se započne proces obnove zajedničkog rada na međunarodnim i regionalnim problemima.

Kremlj je naveo da su se lideri dogovorili da će se ministri spoljnih poslova Rusije i Turske sresti 1. jula u Sočiju, kada treba da bude razmotrena situaciju u regionu, sa akcentom na aktuelna pitanja daljeg razvoja bilateralnih odnosa.

“U celini, razgovor je imao poslovni, konstruktivni karakter i bio je orijentisan na obnavljanje tradicionalno prijateljske, višestruke saradnje”, navodi se u saopštenju.

U prvom direktnom razgovoru dvojice lidera od obaranja ruskog aviona iznad tursko-sirijske granice, novembra prošle godine, dogovoren je sastanak “oči u oči”, navodi se u saopštenju kancelarije turskog predsednika, preneo je Reuters.

“Ponavljajući njihovo angažovanje za obnovu bilateralnih odnosa, dva lidera su se složila da ostanu u kontaktu i da se sastanu” u vreme koje još nije određeno, navodi se u saopštenju turskog predsedništva.

Telefonski razgovor je održan nakon što je Erdogan u pismu Putinu u ponedeljak izrazio žaljenje zbog turskog obaranja ruskog borbenog aviona Su-24.

Ruska agencija Tas piše da će od dogovora dva predsednika tokom današnjeg razgovora zavisiti naknade za tursko rušenje ruskog aviona Su-24.

Sastanak Putina i Erdogana u septembru na samitu G-20?

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan najverovatnije će se sastati na marginama predstojećeg samita G-20 u Kini, javile su agencije, pozivajući se na neimenovane turske zvaničnike.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Predsedništva u Ankari, Rojters je naveo da će se oni sastati pre i tokom samita G-20 u septembru u Kini.

Istovremeno, neimenovani turski zvaničnik je za AFP rekao da će sastanak biti održan na marginama tog samita.

Razgovor dvojice predsednika je bio ranije zakazan, a dolazi samo nekoliko sati nakon terorističkog napada na aerodromu “Ataturk” u Istanbulu, u kojem je pognulo 36 osoba, a povređeno 147.

Previous Prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz Fiata trajaće do 8. jula
Next Vidovdan obeležen u Parlamentu Velike Britanije, prvi put nakon sto godina

You might also like

Kompanije

Ukrajina zabranila rad 243 ruske kompanije zbog njihove saradnje sa Donbasom

Ukrajina je zabranila rad 243 ruske kompanije na svojoj teritoriji zbog njihove saradnje sa preduzećima na teritoriji Donbasa koji nije pod kontrolom Kijeva, saopštila je u petak pres služba Ukrajinske

Geopolitika

Sirija: Turska planira vojne akcije sa Amerikancima, Moskva “duboko” zabrinuta

Rusija je izrazila negodovanje zbog turskih vojnih akcija u Siriji koje se izvode bez odobrenja Damaska i UN, naglasivši da to komplikuje ionako “strašnu” situaciju.

Geopolitika

Imenovana nova vlada Turske, Erdoganov zet ministar finansija

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan objavio je imena nove vlade od 16 ministara, a portfelj finansija poverio je zetu Beratu Abayraku.