Osnovne škole neće uvoditi informatiku kao obavezan predmet

Osnovne škole neće uvoditi informatiku kao obavezan predmet

Savet nije usvojio predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije da Informatika i raučunarstvo od naredne školske godine bude obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole, izjavio je predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije (NPS) Aleksandar Lipkovski.

On je kazao da se većina prisutnih na sednici NPS složila da je predlog resornog ministarstva dobar, jer deca treba da steknu informatička znanja već u osnovnoj školi, ali da bi uvodjenje tog predmeta kao obaveznog predstavljalo “naglu promenu” koja verovatno ne bi bila “kadrovski i tehnički propraćena”.

“Većina je ipak presudila da je to suviše nagla promena za koju nismo sigurni da će biti kadrovski i tehnički propraćena”, kazao je Lipkovski i dodao da je neophodno “oprezno pristupiti” istraživanju spremnosti škola i nastavnika za taj korak.

Kako je naveo, NPS je usvojio dosta promena nastavnih programa koji su stigli zajedno s tim predlogom resornog ministarstva.

foto: luftika.rs

foto: luftika.rs

“Te promene se tiču izbornih predmeta u osnovnoj školi i informatičkih predmeta u gimnaziji i srednjim stručnim školama”, kazao je Lipkovski.

Prema njegovim rečima, tokom drugog polugodišta naredne školske godine, treba ponovo razmisliti o uvodjenju Informatike i računarstva kao obaveznog predmeta.

“Moguće je da naredne godine to bude usvojeno kao obavezno, jer će biti gotova internet veza za sve škole u Srbiji i videćemo kako novi programi funkcionišu u ovoj školskoj godini kao izborni”, rekao je Lipkovski.

Predmet Informatika i računarstvo je za učenike osnovnih škola od petog do osmog razreda izborni predmet.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Azijske berze: Funta stabilna zbog skoka berzi
Next Toyota zbog neispravnih vazdušnih jastuka povlači 1,4 miliona vozila

You might also like

Društvo 0 Comments

Evropski strah od Kine

Evropska komisija je objavila nove podatke prema kojima je u 2015. više od 2.000 proizvoda izazvalo uzbunu širom Evrope.

Društvo 0 Comments

Uredba o formiranju pomoćne policije zvanično ukinuta

Odluka o ukidanju uredbe o formiranju pomoćne policije u Srbiji objavljena je u najnovijem Službenom glasniku.

Društvo 0 Comments

Još 800.000 ljudi nije ni podnelo zahtev za novu zdravstvenu knjižicu

Zahtev za zamenu zdravstvene knjižice do sada je podnelo 6 miliona osiguranika, dok 800.000 to još nije učinilo.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply