Osnovne škole neće uvoditi informatiku kao obavezan predmet

Osnovne škole neće uvoditi informatiku kao obavezan predmet

Savet nije usvojio predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije da Informatika i raučunarstvo od naredne školske godine bude obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole, izjavio je predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije (NPS) Aleksandar Lipkovski.

On je kazao da se većina prisutnih na sednici NPS složila da je predlog resornog ministarstva dobar, jer deca treba da steknu informatička znanja već u osnovnoj školi, ali da bi uvodjenje tog predmeta kao obaveznog predstavljalo “naglu promenu” koja verovatno ne bi bila “kadrovski i tehnički propraćena”.

“Većina je ipak presudila da je to suviše nagla promena za koju nismo sigurni da će biti kadrovski i tehnički propraćena”, kazao je Lipkovski i dodao da je neophodno “oprezno pristupiti” istraživanju spremnosti škola i nastavnika za taj korak.

Kako je naveo, NPS je usvojio dosta promena nastavnih programa koji su stigli zajedno s tim predlogom resornog ministarstva.

foto: luftika.rs

foto: luftika.rs

“Te promene se tiču izbornih predmeta u osnovnoj školi i informatičkih predmeta u gimnaziji i srednjim stručnim školama”, kazao je Lipkovski.

Prema njegovim rečima, tokom drugog polugodišta naredne školske godine, treba ponovo razmisliti o uvodjenju Informatike i računarstva kao obaveznog predmeta.

“Moguće je da naredne godine to bude usvojeno kao obavezno, jer će biti gotova internet veza za sve škole u Srbiji i videćemo kako novi programi funkcionišu u ovoj školskoj godini kao izborni”, rekao je Lipkovski.

Predmet Informatika i računarstvo je za učenike osnovnih škola od petog do osmog razreda izborni predmet.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Azijske berze: Funta stabilna zbog skoka berzi
Next Toyota zbog neispravnih vazdušnih jastuka povlači 1,4 miliona vozila

You might also like

Društvo 0 Comments

Koliko košta jednodnevni boravak u Beogradu?

Ako planirate da posetite Beograd i da u njemu provedete jedan dan, bitno je znati koliko će vam novca biti potrebno.

Društvo 0 Comments

Svaka druga nemačka penzija manja od 800 evra

Skoro svaki drugi penzioner u ekonomski najjačoj evropskoj zemlji prima penziju manju od 800 evra , proizilazi iz izveštaja nemačkog Ministarstva za rad.

Društvo 0 Comments

Srpski prosvetari od naredne godine primaju platu po učinku

Prosvetni radnici u Srbiji primaće od sledeće godine plate po drugačijem obračunu, koji će se bazirati na radnom učinku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply