Bombaški napad na aerodrom u Istanbulu, sumnja se na ISIS

Bombaški napad na aerodrom u Istanbulu, sumnja se na ISIS

Tokom samoubilačkih bombaških napada na međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu tokom večeri 29. juna, poginulo je 36, a 150 osoba je ranjeno.

Neimenovani izvori iz turske policije sumnjaju da je Islamska država odgovorna za večerašnje bombaške napade.

Turska policija počela je evakuaciju aerodroma Ataturk, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na zvaničnike policije.

Guverner Istambula je saopštio da je u napadu poginulo 36 ljudi, prenose su lokalni mediji. Guverner je rekao da turske vlasti veruju da su napad izvela trojica bombaša samoubica.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Drugi turski zvaničnik, međutim, ističe da je previše rano da bi se tvrdilo da postoji neka veza između ovog napada i Islamske države.

Agencija Reuters navodi da je posle napada turski predsednik Recep Tayyip Erdogan održao sastanak sa premijerom i načelnikom oružanih snaga u predsedničkoj palati.

NBC News, pozivajući se na svedoke, prenosi da se jedan policajac rvao sa jednim od bombaša pre nego što je aktivirao bombu.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag kazao je da je prema informacijama kojima raspolaže “terorista na ulazu u međunarodni terminal prvo pucao iz kalašnjikova, a zatim se razneo”, prenose strane agencije.

Agencija AP objašnjava da na turskim aerodromima postoje provere na dva mesta – na ulazu u terminal, a potom ispred izlaza za ukrcavanje u avion.

Zvaničnik turskog aerodroma je rekao da su neki od letova preusmereni posle napada, a turska privatna novinaska agencija DHA navodi da među ranjenima ima i policajaca.

Marković: Još bez podataka o žrtvama napada u Istanbulu

Konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković izjavio je večeras Tanjugu da zasada nema podataka o poginulima i ranjenima u napadu na aerodrom Ataturk.

On je rekao i da je avion kompanije Turkish Airways, koji je poleteo iz Beograda, bezbedno sleteo na aerodrom Ataturk u 23.10 sati po lokalnom vremenu i da su svi putnici u avionu dobro.

Marković je apelovao na građane koji se javljaju konzulatu kako bi dobili informacije da ostave telefon i podatke, kao i ime osoba za koje se interesuju kako bi konzulat mogao da stupi s njima u kontakt i da im pomogne.

Prema njegovim rečima, aerodrom Ataturk je trenutno blokiran i niko ne može da uđe i izađe sa njega.

Mnogi avioprevoznici otkazali su sutrašnje letove za Istanbul, nakon ovih napada.

Izvor: RTS, Agencije
Previous NBS: Dinar stabilan, povećana otpornost srpske ekonomije na eksterne šokove
Next 3D štampač je revolucionarno rešenje, ali ga mi nećemo kupovati

You might also like

Politika 0 Comments

Vučić: Srbija vojno neutralna, bez saradnje sa NATO nema mira i stabilnosti u regionu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija vojno neutralna, ali da želi da nastavi saradnju sa NATO, jer bez te saradnje nema mira i stabilnosti u regionu, a

Društvo 0 Comments

Zrenjanin: Građani duguju 135 miliona dinara

Podaci službe potrošnje gradske toplane od 2. februara pokazuju da građani Zrenjanina za daljinsko grejanje duguju 65 miliona dinara, odnosno 135 miliona dinara po tužbi građana. 

Društvo 0 Comments

Nemce izlazak Britanije iz EU može koštati 45 milijardi evra

“DZ bank”, četvrta najveća banka u Nemačkoj, uradila je studiju koja pokazuje da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da košta Nemačku do 45 milijardi evra do kraja 2017,

1 Comment

Leave a Reply