Zbog Brexita javni dug Srbije uvećan za 228 miliona evra

Zbog Brexita javni dug Srbije uvećan za 228 miliona evra

Kao direktna posledica odluke referenduma u Velikoj Britaniji, u prethodna dva dana, zbog jačanja dolara u odnosu na evro, javni dug Srbije porastao je za 228 miliona evra, prenosi dnevni list Danas.

Po navodima tog lista, dolarski dug Srbije na dan britanskog referenduma, 23. juna, vredeo je 8,04 milijarde evra, a bi po današnjem kursu iznosi 8,232 milijarde evra. To povećanje ne znači da će Srbija morati da plati iznos za koji je dug uvećan, jer su posle Brexita devizna tržišta postala vrlo nestabilna, a dolar je, nakon vrlo oštrog skoka, već počeo polako da opada.

Velika izloženost dolaru

Foto: Nenad Gujaničić

Foto: Nenad Gujaničić

Nenad Gujaničić iz Wisebrokera kaže za Danas da je izloženost Srbije prema dolaru “prilično velika usled prodaje nekoliko serija evroobveznica na inostranom tržištu, a sve te emisije bile su denominovane u ovoj valuti”.

“Na stranu visina prinosa koju plaćamo na ovo zaduživanje, svako jačanje dolara značajno povećava naš javni dug u apsolutnom iznosu. Ali to je rizik koji smo preuzeli kada smo rešili da se zadužimo u dolarima, jer su nominalno posmatrano, prinosi tada bili znatno niži u ovoj valuti nego na emisiju u evrima”, podseća Gujaničić.

Kretanje dolara nepredvidivo

Po rečima Ivana Nikolića iz Ekonomskog instituta, za sada ipak nema vidljivog uticaja Brexita na ekonomiju Srbije.

Foto: Ivan Nikolić

Foto: Ivan Nikolić

“Ta kolebanja s kursom dolara traju ne samo mesecima, već godinama, tako da i ovo jačanje dolara ne znači da će se postignuta vrednost trajnije zadržati i da dolar neće ponovo oslabiti. Ali, ako bi dolar nastavio da jača, to onda ne bi bilo dobro jer bi nam javni dug zbog toga bio relativno veći”, rekao je Nikolić za Danas.

On je dodao da je ekonomija Srbije daleko više vezana za zemlje evrozone, poput Nemačke i Italije, tako da ne bi trebalo da trpi jače posledice izlaska Velike Britanije iz EU jer ona nije ni bila u evrozoni.

Izvor: GdeInvestirati/Danas.rs
Previous Wall Street: Brexit i dalje pritiska indekse
Next Standard & Poor's Velikoj Britaniji oborio rejting

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Erste Grupa: Rast kreditne aktivnosti u CIE biće prvenstveno finansiran rastom domaćih depozita

Državne obveznice u vlasništvu banaka trenutno su na rekordno visokom nivou u centralno-istočnoj Evropi, osim u zemljama u kojima su pokazatelji javnog duga u naglom padu ili u kojima je

Makroekonomija 0 Comments

Investitori iz Saudijske Arabije uskoro dolaze u Srbiju

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će tokom aprila ili maja delegacija investitora iz Saudijske Arabije posetiti Srbiju kako bi se upoznala s mogućnostima realizacije konkretnih poslovnih aranžmana.

Najvažnije vesti 0 Comments

APR: Dobit privrede Srbije u 2017. iznosila 437,2 milijarde dinara

Dobit privrede Srbije u 2017. godini iznosila je 437,2 milijarde dinara, što je više nego duplo bolji rezultat u poređenju sa 2016. godinom kada je dobit bila 187,4 milijarde dinara,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply