Wall Street: Brexit i dalje pritiska indekse

Wall Street: Brexit i dalje pritiska indekse

Na Wall Streetu su i u ponedeljak cene akcija oštro pale jer se tržišta još ne smiruju nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

Dow Jones skliznuo je 260 bodova ili 1,50 odsto, na 17.140 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,81 odsto, na 2.000 bodova, a Nasdaq indeks 2,41 odsto, na 4.594 boda.

Tržišta se ne smiruju od kada su u petak rezultati referenduma pokazali da Britanci žele izaći iz Unije. U poslednja dva dana S&P 500 indeks izgubio je 5,3 odsto, što je njegov najveći dvodnevni pad u poslednjih 10 meseci.

U petak je, prema procenama Standard & Poor′sa, na svetskim berzama izbrisano više od 2.000 milijardi dolara tržišne vrednosti akcija, što je njihov najveći dnevni gubitak u istoriji.

“Tržište je u silaznoj putanji jer je i dalje puno neizvesnosti u vezi Brexita”, kaže Eric Kuby, direktor u firmi North Star Investment Management.

Ulagači se plaše da će doći do smanjenja investicija, slabljenja trgovinskih trendova i zaoštravanje finansijskih uslova, što bi moglo naštetiti ionako slabom rastu globalne ekonomije.

Ulagače je juče pokušao da smiri američki ministar finansija Jack Lew, rekavši da ne očekuje finansijsku krizu zbog odluke Britanaca. Priznao je, ipak, da Brexit predstavlja dodatni čeoni vetar za američku ekonomiju.

Među najvećim su gubitnicama akcije banaka jer se očekuje da će se američki Fed zbog Brexita suzdržati od povećanja kamata, što nepovoljno utiče na poslovanje finansijske industrije.

KBW indeks bankarskog sektora potonuo je juče 5,1 odsto, pri čemu je akcija Bank of America pojeftinila više od 6, a JPMorgana više od 3 odsto. Još su više, u proseku 7,7 odsto, juče pale cene akcija evropskih banaka.

S druge strane, niske kamatne stope trebale bi podržati tržišta kapitala.

berza3

Danima pre referenduma u Britaniji cene akcija su rasle jer su ulagači očekivali odluku o ostanku te ostrvske države u Uniji. Zbog toga se prošlog četvrtka S&P 500 indeks primakao na samo 17 bodova ili 0,8 odsto do rekordnog nivoa iz maja prošle godine.

No, rezultat referenduma uhvatio je ulagače na krivoj nozi, pa su u poslednja dva dana cene akcija oštro pale.

“Nema sumnje da je pad u petak bio oštar, no s obzirom na nedavni vrhunac tržišta, nismo tako puno pali. Stoga i dalje postoji potencijal za dodatni pad cena akcija”, kaže Aaron Jett, potpredsednik u firmi Bel Air Investment Advisors.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje velik obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 10,5 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,3 milijardi.

I na evropskim su berzama cene akcija juče oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,55 odsto, na 5.982 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,02 odsto, na 9.268 bodova, a pariski CAC 2,97 odsto, na 3.984 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous William Montgomery: Srbija "punim gasom" ka EU
Next Zbog Brexita javni dug Srbije uvećan za 228 miliona evra

You might also like

Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu investitora

Trgovanje na Beogradskoj berzi je ponovo uzletelo, a pad BELEX indeksa je zaustavljen.

Evropske berze: Italijanska berza pala, ostale skočile

Na većini evropskih berzi cene su akcija u ponedeljak ujutro porasle, dok je italijanski bankarski sektor pod snažnim pritiskom jer je premijer Matteo Renzi najavio ostavku nakon što su građani

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija indeksa

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, a pod pritiskom su i akcije banaka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply