Radikalne prognoze: Fed bi mogao srezati kamatne stope

Radikalne prognoze: Fed bi mogao srezati kamatne stope

Britansko izglasavanje odlaska iz Evropske unije verovatno će uticati na planove američke centralne banke po pitanju povećanja kamatnih stopa, smatraju analitičari.

Nekoliko dana pre britanskog referenduma predsednica Federalnih rezervi Janet Yellen naglasila je da je neizvesnost po tom pitanju bio jedan od razloga opreza zvaničnika Fed-a prilikom odlučivanja o monetarnoj politici.

“To je svakako jedna od nesigurnosti o kojoj smo raspravljali i koja je ugrađena u današnje odluke”, kazala je ona nakon redovnog zasedanja lidera Fed-a polovinom juna, dodavši da će postojeće kamate ostati na sadašnjem nivou neko vreme.

Brexit, koji je poslao funtu na najniže nivoe u poslednjih 31 godinu i posejao haos na globalnim tržištima kapitala samo su jedna prepreka više podizanju kamatnih stopa.

“Povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim državama nije moguće u 2016., što je utešna činjenica za tržišta akcija”, smatra Vijay Harpalani, menadžer u fondu “Al Mal Capital” sa sedištem u Dubaiju.

Prethodno su analitičari očekivali povećanje kamatnih stopa jednom ili čak u dva navrata ove godine. Međutim, po istraživanju Bloomberg-a, sada nema nnikakvih izgleda da se povećanje kamata desi u julu, septembru ili novembru, i postoji samo 10 odsto šansi da Fed poveća kamate u decembru.

Michael Feroli, glavni ekonomista u “JPMorgan Chase & Co” izjavio je u petak, nakon britanskog referenduma, da ne očekuje nikakve promene u kamatama do decembra. Deset dana pre toga on je smanjio svoje prognoze povećanja kamata sa dva na jednom u ovoj godini, rekavši da će do povećanja kamata najverovatnije doći u septembru.

Millan Mulraine, zamenik šefa istraživačkog odeljenja za SAD pri kanadskoj “TD Securities” u Njujorku veruje da Fed neće podići kamatne stope do polovine 2017.  Prethodno je Mulraine očekivao rast kamata u septembru.

Neki analitičari, dan nakon Brexita; idu tako daleko da veruju da će Federalne rezerve srezati kamatne stope, čak u negativnu teritoriju, piše portal  Gulf news .

Iako ovo sigurno nije kretanje kojem se šefica Fed-a nadala, ona nije isključila ni takvu mogućnost .

Verujem da postoji pravni osnov za uvođenje negativnih kamatnih stopa, ali, naglašavam, to nije pravac koji se razmatra. To je pitanje o kojem se uopšte ne raspravlja. Na osnovu iskustava iz prošlosti, ustanovili smo značajne nedostatke takvog pristupa”, rekla je Yellen u svom obraćanju prošle sedmice.

Međutim, ona je takođe nagovestila da je zabrinuta zbog mogućih posledica Brexita po globalnu privredu.

“Mislim da će to izazvati nepredvidiv period nesigurnosti i nestabilnosti na finansijskim tržištima, koji bi se mogli negativno odraziti na finansijske uslove i ekonomske izglede Sjedinjenih Država. Sve to se ne mora desiti, ali je svakako nešto što ćemo pažljivo pratiti”, rekla je predsednica Fed-a.

Nakon što su u petak saopšteni rezultati glasanja u Velikoj Britaniji, Janet Yellen nije sazivala nikakve hitne sastanke, ali se u saopštenju, sličnom onim koje su objavile Bank of England i Evropska centralna banka, navodi da su Federalne rezerve spremne obezbediti likvidnost dolara.

Izvor:Agencije
Previous John Hardy: Brexit samo zagrevanje za potrese na svetskim tržištima
Next Najslabija godina za srpske korporacije od izbijanja krize

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Janet Yellen: Promene trebaju biti umerene

Reforme sprovedene nakon velike financijske krize ojačale su finansijski sistem a nisu paralelno zakočile ekonomski rast i eventualne izmene propisa trebale bi biti umerene, rekla je u petak američka guvernerka Janet

Makroekonomija 0 Comments

Fitch Ratings: Povećan kreditni rejting Srbije

Povećanje ocene kreditnog rejtinga Srbije agencije Fitch Ratings odraz je unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat.

Makroekonomija 0 Comments

Nedelja pred nama je najvažnija u celoj godini za svetsku ekonomiju

Američki predsednik Donald Tramp sastao se sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, a Vladimir Putin se sastaje sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply