Hladna dobrodošlica za Camerona na EU samitu

Hladna dobrodošlica za Camerona na EU samitu

David Cameron je pristigao na njegov konačni EU samit u utorak, gde je hladno dočekan uprkos obećanju da Velika Britanija neće okrenuti leđa evropskim saveznicima nakon prošlonedeljnog referenduma, kada je Britanija izašla iz 28-članog bloka.

On je pristigao u Brisel nakon što je nemačka kancelarka Angela Merker kazala da Britanija neće moći da bira elemente EU članstva i nakon što je Evropski Parlament pozvao na “brzu realizaciju Brexita, zbog okončanja neizvesnosti”.

Cameron je pozvao evropske kolege da budu “koliko je moguće konstruktivne” sa njegovim naslednikom, koji se očekuje od septembra.

“Ove zemlje su naši susedi, naši prijatelji, saveznici, partneri, i nadam se da ćemo ostvariti što je moguće bliže odnose u pogledu trgovine, saradnje i bezbednosti, jer je to dobro za njih i za nas”, kazao je Cameron na ulazu u zgradu u kojoj se održava EU samit.

Nakon žustre debate, lider britanske Nezavisne partije Nigel Farage pozvao je Evropski Parlament da glasa za rezoluciju kojom bi odmah počeo razvod od Britanije.

“U braku ili razvedeni, ali ne nešto između”, kazao je premijer Luksemburga Xavier Bettel. “Nismo na Facebooku, pa da stavimo status ‘komplikovano je'”, prenosi Financial Times.

Većina lidera koji su zagovarali Brexit u Britaniji, i koji bi trebali da formiraju buduću Britansku vladu, tražili su da se započnu pregovori oko Brexita pre pozivanja na Član 50 Evropskog ugovora, koji bi formalno započeo dvogodišnji proces izlaska iz Unije.

Merkel: Nemojte se zavaravati

Ali Angela Merkel i drugi EU lideri su odbili da učestvuju u pregovorima, pre pozivanja na Član 50, koji će pokrenuti godine poteškoća za Cameronovog naslednika.

Foto: Angela Merkel, zimbio.com

Foto: Angela Merkel, zimbio.com

U vrlo oštrom govoru u Bundestagu, Merkel je naglasila da pregovori oko budućnosti Britanije nakon izlaska neće biti “vežba biranja trešanja”, prenosi Guardian.

Merkel je u istom govoru pred Samit poručila Cameronu da ne stvara iluzije o životu izvan Evropske Unije. “Ne bi trebalo da bude ni tračka nerazumevanja oko uslova na koji Evropski sporazumi funkcionišu u ovom slučaju”, kazala je nemačka kancelarka danas u Nemačkom parlamentu u Berlinu. “Moj jedini savet britanskim prijateljima je da se ne zaluđuju oko neophodnih odluka koje moramo preduzeti”, prenosi Bloomberg.

Holandski premijer Mark Rutte, ranije poznat kao jedan od Cameronovih najbližih saveznika, tražio je na Samitu da se Britaniji da “malo prostora”. Francuski premijer Manuel Valls, kazao je da nije na Britaniji da diktira tempo pregovora.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Cena zlata pala na 1.312 dolara za uncu
Next NBS: Dinar stabilan, povećana otpornost srpske ekonomije na eksterne šokove

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Francuska kaznila banku “Societe Generale” sa 5 miliona evra

Francusko telo zaduženo za kontrolu banaka odredilo je banci “Societe Generale” kaznu od pet miliona evra i ukor zbog nedovoljnih napora u borbi protiv pranja novca.

Društvo 0 Comments

Predsednik Nikolić na sednici Saveta bezbednosti UN: Srbija za mir i dijalog, ali neće pristati na ucene

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da sprovodi miroljubivu politiku i da vodi dijalog s Prištinom, da je spremna za dogovore i kompromise, ali da

Društvo 0 Comments

Srbija: Nove akcize na cigarete biće u skladu sa standardima EU

Kako bi akcize na cigarete u Srbiji bile usklađene sa onima u Evropskoj uniji, Ministarstvo finansija priprema akcizni kalendar za cigarete od 2017. do 2020.

1 Comment

Leave a Reply