Beogradska berza: Vanredan promet od 1,76 mld. din zahvaljujući obveznicama

Beogradska berza: Vanredan promet od 1,76 mld. din zahvaljujući obveznicama

Danas je zabeležen vanredno visok promet na domaćem tržištu kapitala, zahvaljujući pre svega dominaciji državnih dužničkih hartija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,76 milijardi RSD (14,2 miliona EUR), dok se indeks Belex15 nakon dva dana oštrog pada oporavio 0,8% na 604,6 poena.

Među likvidnim papirima najprometnija akcija bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji se neznatno spustio na 1.199 RSD uz realizaciju od 3,1 milion RSD. Time je nastavljen trend trgovanja ove hartije oko nivoa od 1.200 RSD koji traje već četiri sedmice.

Naftna industrija Srbije (NIIS) se oporavila 3,8% na 623 RSD, nakon što se juče spuštala na psihološku granicu od 600 RSD. Danas se održava redovna skupština akcionara ove kompanije, a očekuje se da će biti izglasana dividenda od 24,7 RSD po akciji.

Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je ojačao 1,9% na 902 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD, dok se uz skromnu realizaciju od 0,1 milion RSD bečejski Sojaprotein (SJPT) spustio na 753 RSD. I ova kompanija je održala redovnu skupštinu akcionara, a kao što je bilo i očekivano prošlogodišnja dobit je ostala neraspoređena.

Prioritetne akcije niškog Philip Morrisa (DINNPB) zabeležile su promet od 0,8 miliona RSD po prosečnoj ceni od 2.000 RSD, što je 2% više u odnosu na prethodno trgovanje. Najprometnija akcjia bila je ciglana Sloga iz Novog Pazara (SLNP) koja je skočila 50% na 210 RSD uz promet od osam milliona RSD.

Danas se trgovalo velikim brojem serija državnih dužničkih papira uz ukupan promet od 14,1 milion EUR. Najprometnija hartija sa realizacijom od 532,2 miliona RSD bila je dinarska obveznica, RSO1474, koja dospeva na naplatu 8. maja 2017. godine, uz prinos od 3,87%.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Xiaomi napravio električni bicikl koji košta manje od smartphonea
Next Danska izriče kazne za prekovremeni rad

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze zabeležile manji rast

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cene akcija blago porasle, no trguje se oprezno nakon što je predsednica Feda Janet Yellen naznačila da bi centralna banka mogla postepeno povećavati kamate.

Azijske berze zabeležile manji rast, dolar bez promene

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija dostigle nove najviše nivoe u 10 godina, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz Kine, dok je dolar stabilan.

Evro danas 119,36 dinara

  Dinar je danas oslabio za 0,3 odsto prema evru i zvanični srednji devizni kurs je 119,3689 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply