Martin Knapp: Razmena Srbije i Nemačke dostigla 3,4 milijarde evra

Martin Knapp: Razmena Srbije i Nemačke dostigla 3,4 milijarde evra

Do kraja prošle godine ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla je vrednost od gotovo 3,4 milijarde evra, izjavio je danas izvršni član Upravnog odbora Nemačko – srpske privredne komore Martin Knapp.

Na predstavljanju ankete o uslovima poslovanja u Srbiji koju je Nemačko-srpska privredna komora sprovela među svojim članicama, Knapp je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje za godinu dana porasla za 12 odsto.

Izvoz Srbije je u 2015. godini za 13 odsto veći u odnosu na prethopdnu godinu, a uvoz iz Nemačke je u istom periodu povećan za 11 odsto.

Knapp se osvrnuo na privrednu manifestaciju koja je u prošloj godini organizovana u Minhenu, u saradnji sa Saveznim ministarstvom privrede, koja je doprinela da srpske firme više izvoze na nemačko tržište. Ove godine je, kako je naveo, manifestacija održana u Dortmundu, a od toga, kako je rekao Knapp, očekuju se veći impulsi koji bi povećali izvoz iz Srbije.

Ove godine bilo je prisutno 340 preduzeća iz Srbije, koja su se srela sa 49 nemačkih preduzeća, što je dva puta više nego prethodne godine. Knapp je podsetio da je Nemačko-srpska privredna komora najveća bilateralna organizacija te vrste u Srbiji.

Trenutno je oko 350 preduzeća sa nemačkim kapitalom aktivno na srpskom tržištu, a zapošljavaju oko 30.000 ljudi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Gujaničić: Kretanje Euribora zavisiće od posledica Brexita
Next Soros zauzeo "dugu poziciju" na funti pre Brexit glasanja

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ovde odlazi najveći deo novca EU

Najveća stavka u državnim rashodima Evropske unije je socijalna zaštita, koja je u 2014. godini činila gotovo petinu odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Unije.

Makroekonomija 0 Comments

Fondacija Billa Gatesa investira u Afriku 5 milijardi dolara

U narednih pet godina fondacija će investirati još pet milijardi dolara u Afriku, izjavio je Bill Gates, jedan od osnivača kompanije Microsoft.

Makroekonomija 0 Comments

Ukrajinski BDP skočio i pored krize u zemlji

U četvrtom kvartalu 2016. godine privreda Ukrajine zabeležila je iznenađujuće visoku stopu rasta od skoro pet procenata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply