Martin Knapp: Razmena Srbije i Nemačke dostigla 3,4 milijarde evra

Martin Knapp: Razmena Srbije i Nemačke dostigla 3,4 milijarde evra

Do kraja prošle godine ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla je vrednost od gotovo 3,4 milijarde evra, izjavio je danas izvršni član Upravnog odbora Nemačko – srpske privredne komore Martin Knapp.

Na predstavljanju ankete o uslovima poslovanja u Srbiji koju je Nemačko-srpska privredna komora sprovela među svojim članicama, Knapp je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje za godinu dana porasla za 12 odsto.

Izvoz Srbije je u 2015. godini za 13 odsto veći u odnosu na prethopdnu godinu, a uvoz iz Nemačke je u istom periodu povećan za 11 odsto.

Knapp se osvrnuo na privrednu manifestaciju koja je u prošloj godini organizovana u Minhenu, u saradnji sa Saveznim ministarstvom privrede, koja je doprinela da srpske firme više izvoze na nemačko tržište. Ove godine je, kako je naveo, manifestacija održana u Dortmundu, a od toga, kako je rekao Knapp, očekuju se veći impulsi koji bi povećali izvoz iz Srbije.

Ove godine bilo je prisutno 340 preduzeća iz Srbije, koja su se srela sa 49 nemačkih preduzeća, što je dva puta više nego prethodne godine. Knapp je podsetio da je Nemačko-srpska privredna komora najveća bilateralna organizacija te vrste u Srbiji.

Trenutno je oko 350 preduzeća sa nemačkim kapitalom aktivno na srpskom tržištu, a zapošljavaju oko 30.000 ljudi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Gujaničić: Kretanje Euribora zavisiće od posledica Brexita
Next Soros zauzeo "dugu poziciju" na funti pre Brexit glasanja

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo bank: Rast prinosa na 10-godišnje obveznice i predsednički izbori u Francuskoj

Prinosi na francuske 10-godišnje obveznice skočili su danas četiri bazna poena na oko 1,14 odsto, čime se jaz između prinosa na francuske i nemačke obveznice proširio na čak 73 bazna

Makroekonomija 0 Comments

MMF daje Grčkoj pet milijardi evra, kreditori očekivali mnogo više

Međunarodni monetarni fond (MMF) verovatno će dati doprinos u iznosu do 5 milijardi evra (5,33 milijarde dolara) za treći paket pomoći Grčkoj, piše danas nemački list “Spiegel”, ne precizirajući odakle je

Makroekonomija 0 Comments

NBS očekuje investicije od oko 1,8 milijardi evra

Kako je Srbija i dalje privlačno mesto za ulaganje, tako se i u ovoj, kao i u prošloj godini, očekuje priliv direktnih stranih investicija od oko 1,8 milijardi evra, govore procene Narodne

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply