Evropske berze: Cene akcija pale, ulagači suzdržani

Evropske berze: Cene akcija pale, ulagači suzdržani

Na evropskim berzama i u ponedeljak su cene akcija pale, nakon velikih gubitaka u petak, jer su ulagači suzdržani zbog odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija bio je oko 11,00 sati u minusu 0,7 odsto, nakon oštrog pada u petak.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 1,30 odsto, na 6.059 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,25 odsto, na 9.435 bodova, a pariski CAC 1,20 odsto, na 4.055 bodova.

Evropske berze i dalje su nestabilne, nakon što su u petak oštro pale zbog odluke Britanaca o napuštanju Unije. Neki fond menadžeri drže se po strani.

“Odluka o Brexitu potpuno je iznenadila tržišta. Ostaću po strani – nema razloga da se uključim u trgovanje”, kaže Lex Van Dam, portfelj menadžer u fondu Hampstead Capital.

U nastojanju da smiri situaciju na tržištima britanski ministar finansija George Osborne kazao je jutros da je Britanija spremna da se suoči sa budućnosti s ′pozicija snage′ i da zasad nema potrebe za donošenjem novog hitnog budžeta.

Kazao je i da će, zajedno s Bank of England, sprovesti plan za smirivanje tržišta, ali i da će biti nužna neka prilagođavanja u britanskoj ekonomiji.

Foto: dailytimess.tk

Foto: dailytimess.tk

Uprkos tome, britanske banke su i dalje pod pritiskom, pa je jutros cena akcije Barclaysa potonula više od 7, a Royal Bank of Scotland više od 9 %.

I mnogi dugi svetski zvaničnici su verbalno intervenisali poslednjih dana kako bi smirili tržišta, nakon što je u petak na svetskim berzama izbrisano više od 2.000 milijardi dolara tržišne vrednosti akcija jer je MSCI indeks svih svetskih berzi potonuo 4,7 %.

Među retkim dobitnicama bila je jutros berza u Madridu jer su tamošnji ulagači pozitivno reagovali na ishod jučerašnjih parlamentarnih izbora u Španiji, koji bi mogli rešiti političku krizu. No, ubrzo je i IBEX uronio u negativno područje.

A na valutnim tržištima je britanska funta i dalje pod pritiskom. Nakon što je u petak pala 8 %, što je bio njen najveći dnevni gubitak u istoriji, jutros je kurs funte skliznuo još 1,8 %, na 1,3445 dolara, nedaleko najnižeg nivoa od 1985. godine od 1,3228 dolara, na koju je u jednom trenutku zaronio u petak.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kompanija Revlon preuzima Elizabeth Arden
Next Agrokor se priprema za IPO na Londonskoj berzi

You might also like

Berza

Kurs dinara: U petak 123,67 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,6719, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza

Evro nadjačao prognoze stručnjaka

Većina svetskih banaka je u najnovijim izveštajima korigovala svoje prognoze o vrednosti evra u odnosu na američki dolar.

Svetske berze

Evropske berze: Cene akcija pale, evro oslabio, cene nafte porasle

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oslabile, a pod najvećim pritiskom je bio turistički sektor nakon smrtonosnog napada u Francuskoj u kojem su ubijene 84, i ranjene 202