Britanija gubi pristup tržištu EU ako ograniči pristup tržištu rada

Britanija gubi pristup tržištu EU ako ograniči pristup tržištu rada

Velika Britanija verovatno neće imati pun pristup jedinstvenom tržištu Unije, ukoliko ne dozvoli neograničen pristup svom tržištu rada za građane EU, izjavio je danas irski ministar finansija Michael Nunan.

Britanski političar i pobornik Brexita Boris Johnson izjavio je juče da bi Britanija mogla da obezbedi pun pristup tržištu Unije bez potpisivanja standarda o slobodnom kretanju radnika nakon odlaska iz bloka, a na osnovu ishoda referenduma održanog prošle nedelje.

U ovim pregovorima će verovatno važnu ulogu imati Irska, s obzirom na to da je to jedina država EU sa kojom Britanija ima kopnenu granicu.

„Ne čini se da je ta opcija otvorena, ali vidim zašto je Johnson to rekao, iako su stavovi kontradiktorni, on je na tome zasnovao kampanju“, rekao je Nunan novinarima na konferenciji u Dablinu.

Nunan je objasnio da je presedan učinjen sa Norveškom, kada je ova zemlja dobila slobodan pristup tržištu, ali je Oslo morao da plati doprinose koje države plaćaju Uniji i takođe je morala da obezbedi slobodan pristup svom tržištu rada.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Srpske hotelijere zabrinjava slaba popunjenost soba
Next Aleksandar Opsenica o budućnosti real estate-a: Geografija nam tek sada ide u prilog

You might also like

Geopolitika

Izbori u Nemačkoj: Merkel prva, desničari treći

Prema prvim izlaznim anketama sa birališta demohrišćani Angele Merkel su osvojili najviše glasovima u Nemačkoj, ali sa daleko manje glasova od očekivanog, dok je desničarska Alternativa za Nemačku treća snaga.

Geopolitika

Odgovor na produženje američkih sankcija: Iran gradi brodove na nuklearni pogon

Predsednik Irana Hasan Rohani naložio je danas iranskim naučnicima da započnu rad na izgradnji brodova na nuklearni pogon kao odgovor na najavljeno produženje američkih sankcija.

Geopolitika

Saudijska Arabija najavila dvodnevni prekid bombardovanja u Jemenu

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija najavila je jutros prekid vatre od 48 sati u Jemenu, gde rat besni skoro 20 meseci.