Beogradska berza: Kolebanja na svetskim berzama se prelivaju, indeksi u minusu

Beogradska berza: Kolebanja na svetskim berzama se prelivaju, indeksi u minusu

Drugi dan zaredom domaće tržište akcija zabeležilo je oštar pad vrednosti, u najvećoj meri pod uticajem velikih kolebanja na svetskim berzama.

Indeks Belex15 oslabio je dodatnih 1,3% na 600 poena, a na momente tokom trgovanja spuštao se i ispod ove psihološke granice. Ukupan promet iznosio je 71,9 miliona RSD (0,58 miliona EUR).

Foto: nis.eu

Foto: nis.eu

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je oslabila 2,3% na 600 RSD uz promet od 3,8 miliona RSD. Već na startu trgovanja NIS se spustio na psihološku granicu od 600 RSD na kojoj je ostala nezadovoljena tražnja do kraja dana. Ova kompanija će sutra održati redovnu skupštinu akcionara na kojoj će se raspravljati i o dividendi u bruto iznosu od 24,7 RSD po akciji, s tim da je 17. jun bio ex-dividend dan.

Energoprojekt holding (ENHL) se zadržao na nivou od 1.200 RSD uz trgovanje vredno 2,4 miliona RSD, dok je uz skroman promet Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) pao 1,7% na 885 RSD.

Vranjski Alfa plam (ALFA) se spustio na 31.000 RSD, gde se poslednji put nalazio u februaru prošle godine, uz neveliko trgovanje od 0,3 miliona RSD. Messer Tehnogas (TGAS) je beležio velike fluktuacije u ceni u rasponu 8.101-9.997 RSD, okončavši trgovanje u blagom plusu na 8.282 RSD i uz promet od 2,3 miliona RSD.

Zemunska Galenika Fitofarmacija (FITO) je nastavila dramatičan pad s kraja prošle sedmice, oslabivši danas dodatnih 9% na 2.411 RSD uz promet od 0,7 miliona RSD. U poslednja tri trgovačka dana akcije ove kompanije su izgubile na vrednosti 13,8%. AIK banka (AIKB) se zadržala na nivou od 1.750 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok je Impol Seval (IMPL) pao 2,2% na 1.660 RSD uz trgovanje vredno 0,2 miliona RSD.

Obveznica RSDO16137, denominovana u evrima i koja dospeva na naplatu 27. maja 2026. godine, zabeležila je danas promet od 0,48 miliona EUR uz prinos od 3,9%.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Američki mediji: Air Serbia najveća pretnja Delti, Americanu i Unitedu
Next Marko Čadež: Najveća investicija na startup sceni Srbije

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Justin Smirk: Pad cena rude gvožđa ispod 50 dolara u 2018.

Cena rude gvožđa će naredne godine pasti ispod 50 dolara po metričkoj toni, jer zalihe nastavljaju da rastu, prema proceni ekonomiste australijske banke Westpac banking corp, Justina Smirka.

Wall Street: Prvo tromesečje u 2017. zatvoreno sa snažnim dobicima

Američke berze su u petak zatvorile u negativnoj teritoriji, ali su na nedeljnom i kvartalnom nivou ostvarile snažne dobitke.

Svetske berze 0 Comments

Evro oslabio, pažnja usmerena na francuske predsedničke izbore

Evro je u ponedeljak oslabio u odnosu na većinu svetskih valuta kako se pažnja investitora preusmerila sa američke, na evropsku političku scenu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply