Američki mediji: Air Serbia najveća pretnja Delti, Americanu i Unitedu

Američki mediji: Air Serbia najveća pretnja Delti, Americanu i Unitedu

Američki avio prevoznici godinama optužuju kompanije sa Dalekog Istoka da ostvaruju korist od preko 42 milijardi dolara koristeći svoje ćerke kompanije. Najnoviji trn u oku im je Airbus A330 koji je iz Beograda doleteo pravo do Njujorka.

Kompanije koje posluju pod okriljem Etihada i drugih mega-kompanija sa Dalekog Istoka, kako ih nazivaju američki mediji, ugrožavaju američke konkurente.

Takozvana trojka, koju čine mega avio kompanije sa Dalekog Istoka, Emirates, Etihad i Qatar predstavljaju im trn u oku.

Air Serbia, zajedno sa prevoznicima Air Berlin, Virgin Australia, Jet Airways, Air Seychelles, Etihad Regional i Alitalia, čine Etihadovu mrežu aviokompanija, u kojima poseduje do 49 odsto udela.

Foto: Air Serbia Airbus A330, tanjug.rs

Foto: Air Serbia Airbus A330, tanjug.rs

Prema rečima direktora Air Serbia Dane Kondić kaže da Etihad ne učestvuje u svakodnevnim operacijama u srpskom avio prevozniku, ali se njegova prisutnost oseća.

Airbus A330 koji je leteo do Njujorka je iznajmljen od Jet Airwaysa, dok su piloti Air Serbia obučavani u italijanskoj Alitalia. Istovremeno, Etihad je obezbedio treninge za kabinsko osoblje, kao i osoblje koje dočekuje avione na američkom aerodromu.

Hogan: Mi uradili, oni nisu

Foto: James Hogan, telegraf.rs

Foto: James Hogan, telegraf.rs

Direktor Etihada James Hogan je u jednom intervjuu za Business Insider isticao prednosti koje njegova kompanija ostvaruje nad američkim konkurentima. “Iako američki prevoznici predstavljaju osnovu od tri globalne avio alijanse, ono što smo mi uradili, a oni nisu, je smanjenje operativne kompleksnosti kroz partnersku mrežu”, kazao je Hogan.

On dodaje da Air Berlin, Alitalia i drugi članovi mreže traže načine da podele sve od flote preko kompjuterskih sistema do treninga. “Avio kompanije čak pokušavaju da ujednače izgled unutrašnjosti letelica, kako bi njihovi avioni jednostavno mogli da se prebacuju iz jedne flote u drugu, zavisno od tražnje.”

Ovo omogućava kompanijama kao što je Air Serbia da se prošire na američko tržište, piše Business Insider.

Kondić: Ni za milion godina preko Atlantika

foto: novosti.rs

foto: novosti.rs

“Mala osiromašena aviokompanija kao što je naša, ni za milion godina ne bi bila u mogućnosti da leti preko Atlantika”, da nije postala član Etihad Grupe, kazao je Kondić. I u pravu je. Samostalno, sa flotom od 21 aviona, trogodišnji Air Serbia nema kapacitet da obavlja prekookeanske usluge. Ali u saradnji sa partnerima, ova aviokompanija je uspela da izgradi neočekivani most između Beograda i Njujorka.

Američki aerodromi nisu u situaciji da se bune zbog poslovanja italijanske nacionalne aviokompanije izvan Rima ili srpske nacionalne aviokompanije izvan Beograda. Etihad ne mora samostalno da se širi na američko ili evropsko tržište. To za njega mogu da rade nemačka, švajcarska, italijanska ili srpska aviokompanija. A američki kritičari na to ne mogu da utiču.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Acer sada ostvaruje uspehe u ne-PC poslovanju
Next Beogradska berza: Kolebanja na svetskim berzama se prelivaju, indeksi u minusu

You might also like

Kompanije 0 Comments

Nike objavio mešovite rezultate za prvi kvartal

Američki proizvođač sportske opreme Nike objavio je mešovite rezultate za fiskalni prvi kvartal.

Saobraćaj 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Produžen rok za dostavljanje nacrta ugovora o koncesiji

Rok za dostavljanje konačne verzije nacrta ugovora o koncesiji za beogradski Aerodrom Nikola Tesla ponuđačima kvalifikovanim za drugu fazu postupka produžen je do 1. novembra.

Kompanije 0 Comments

Izmeštanje Beogradske autobuske stanice možda već u novembru

Beogradska autobuska stanica mogla bi da bude premeštena na novobeogradsku stranu već u novembru, pišu Novosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply