Uticaj Brexita na svetska valutna tržišta: Funta pala, evro uzdrman

Uticaj Brexita na svetska valutna tržišta: Funta pala, evro uzdrman

Na svetskim valutnim tržištima u petak je u fokusu bila britanska funta, koja je nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije zabeležila rekordan dnevni pad spustivši se prema dolaru na najniži nivo od 1985. godine.

Kurs funte potonuo je u petak više od 8 posto, na 1,3680 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na samo 1,3228 dolara, najniži nivo u 31 godinu.

Pod pritiskom se našao i evro, pa je njegova cena prošle sedmice pala 1,4 posto, na 1,1118 dolara.

Evro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, za 3,2 posto, na 113,65 jena.

Kurs dolara prema japanskoj valuti pao je 1,8 posto, na 102,20 jena, a u jednom je trenutku, po prvi put nakon dve i po godine, zaronio ispod 100 jena.

Sve do petka vrednost funte je blago rasla jer su ulagači očekivali da će Britanija ostati u EU. Tako je u petak ujutro na azijskim tržištima cena britanske valute dostigla 1,5018 dolara, najviši nivo od decembra.

Foto:www.fxstoc.com

Foto:www.fxstoc.com

Međutim, kako su počeli stizati prvi rezultati referenduma, tako je funta slabila, a nakon što je objavljeno da je 52 posto Britanaca glasalo za napuštanje EU-a, vrednost funte se strmoglavila.

U jednom je trenutku prema dolaru potonula više od 10 posto, na 1,3228 dolara, najniže od 1985.

“Vratili smo se u 1985. godinu. U roku od šest sati kurs funte potonuo je 10 posto. To je zaista neverovatno, a izlazak Britanije iz EU dovest će do egzistencijalne krize za Evropu”, kazao je Nick Parsons, valutni strateg u NAB-u.

Funta je potonula i prema evru na najniži nivo u poslednje dve godine. Evro je u jednom trenutku poskočio više od 8 posto, na 83,15 penija, a neki tržišni učesnici čak predviđaju da bi narednih meseci moglo doći do pariteta dve valute.

I dok je prema funti ojačao, u odnosu na ostale valute kurs evra je u petak oštro pao.

Tako je prema dolaru cene evra u jednom trenutku skliznula 3,6 posto, na 1,0912 dolara, najniži nivo od marta. Evro je u jednom trenutku potonuo skoro dva posto i prema franku, na najniže nivoe od avgusta 2015. godine od 1,0623 franka.

I dok su se funta i evro našli pod pritiskom, ojačale su japanska i švajcarska valuta, koje se smatraju bezbednim utočištem za kapital u nestabilnim vremenima.

Zbog toga je na tržištima intervenirala švajcarska centralna banka (SNB).

“Nakon što su se Britanci na referendumu odlučili za izlazak iz EU-a, švajcarski se franak našao pod pritiskom snažnog jačanja. SNB je intervenisala na valutnim tržištima radi stabilizacije situacije i ostat će aktivna na tržištima”, saopštila je SNB.

Velike oscilacije kursa navele su i ostale centralne banke na intervenciju – uglavnom verbalnu.

Iz britanske centralne banke, Bank of England, su saopštili da prate razvoj situacije na tržištima, da su preduzeli intenzivne rezervne planove i da vrlo usko sarađuju sa domaćim organima vlasti i inostranim centralnim bankama te da imaju 250 milijardi funta sredstava koje mogu ubrizgati na tržište.

Japanski ministar finansija Taro Aso poručio je da će, ako bude potrebno, Japan odgovoriti na ekstremne oscilacije kursa valuta, nagoveštavajući tako mogućnost intervencije radi obuzdavanja velikog rasta vrednosti jena.

Guverner BOJ-a Haruhiko Kuroda takođe se oglasio saopštenjem u kojem je poručio da će Bank of Japan omogućit obimne injekcije likvidnosti na finansijskim tržištima, a i Evropska centralna banka je saopštila da pažljivo prati situaciju i da je spremna reagovati.

Do kraja petka sve centralne banke grupe G7 najvećih svetskih ekonomija saopštile su da su spremne reagovati. Zahvaljujući tome, u poslednjim satima trgovanja u petak situacija se na tržištima donekle smirila.

“Moramo biti oprezni u pogledu intervencija. Mislim da je razloga više nego dovoljno da grupa sedam najvećih svetskih ekonomija G7 interveniše”, rekao je Koichi Yoshikawa, izvršni direktor finansija u banci Standard Chartere.

Izvor:SEEBiz
Previous Otpremnine za radnike Fiata od 4.800 do 12.000 evra
Next Analitičari: Britanci otvorili vrata povećanom ruskom uticaju na Balkanu

You might also like

Berza

Facebook zarađuje na vama! Zaradite i vi na njemu

Tokom prošle godine Facebook je na nama zaradio neverovatnih 1.56 milijardi dolara dok je cena njegovih akcija porasla čak 36%. Prema Financial Times-u, do kraja ove godine cena akcija Facebooka

Berza

Dolar potonuo prema jenu, investitori beže

Dolar je potonuo prema jenu na najniži nivo od sredine aprila jer su privredni podaci doveli do pada prinosa američkih džavnih obveznica na minimum.

Berza

OPEC: Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte daje rezultate

Zalihe sirove nafte počinju da padaju, što je znak da rezanje proizvodnje koje se sprovodi ove godine vodi ka uravnoteženju tržišta, izjavio je generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)