Otvoren Panamski Kanal, svečanoj ceremoniji prisustvovalo samo desetak od 70 pozvanih državnika

Otvoren Panamski Kanal, svečanoj ceremoniji prisustvovalo samo desetak od 70 pozvanih državnika

Prošireni Panamski kanal posle devet godina renoviranja zvanično je u nedelju otvoren prolaskom kineskog terentnog broda “Andronikos”.

Panamski kanal je bio spreman za brodove 1. juna. Konzorcijum zadužen za radove saopštio je nedavno da je obavljeno više od 2.000 testova i proba i da su rezultati pokazali da Panamski kanal “funkcioniše na svetskom nivou”.

Radovi koji su koštali 5,2 milijarde dolara, trebalo je da budu završeni u oktobru 2014, ali su niz prekida radova i sporova oko rashoda doveli do nekoliko odlaganja.

U okviru proširenja uvedene su šire brodske prevodnice koje će smanjiti čekanje i ubrzati prolazak brodova, i omogućiti prolazak brodova većih od standarda “panamaks” (Panama+maximum – najveći koji mogu da prođu kroz Panamski kanal).

Taj standard je uveden 1914. godine kada je otvoren Panamski kanal, ali sada svetskim okeanima plove mnogo veći brodovi, dugački i kao tri fudbalska terena s kapacitetom 2,5 puta većim od brodova “panamaks”.

Brod “Andronikos” s kapacitetom od 9.400 kontejnera izabran je na lutriji, na kojoj su učestvovale kineska kompanija Cosco Shipping Corporation (COSCOCS) i norveška Valenius Wilhelmsen Lines.

Kanal su izgradile SAD koje su ga ga držale pod svojom kontrolom do 1999, a sada su njegov najveći korisnik.

Tihi bojkot

Panama papersNa ceremoniju svečanog otvaranja Panamskog kanala danas je došlo svega desetak od 70 pozvanih šefova država, navodi Reuters.

Agencija prenosi da analitičari smatraju da razlog za to što su većinu delegacija predvodile diplomate “trećeg reda” leži u skandalu oko “Panamskih papira” (“Panama Papers”), kada je više miliona dokumenata procurilo iz panamske advokatske firme “Mossack Fonseca” i otkrilo svetu kako neki od najbogatijih ljudi koriste ofšor kompanije za izbegavanje poreza i pranje novca.

Reuters navodi da je Ministarstvo spoljnih poslova Paname događaj nazvalo diplomatskim uspehom, dok panamski trgovinski analitičar Ernest Bazan smatra da je reputacija Paname “nažalost pogođena (“Panamskim papirima”) i bez sumnje će se odraziti na poslovnu klimu, uključujući Panamski kanal”.

Izvor:Agencije
Previous Irak: Završena bitka za Faludžu, paravojne jedinice pustoše "centar vere sunitskim muslimana"
Next Dinar u ponedeljak još slabiji prema evru, oporavak u odnosu na dolar

You might also like

Društvo 0 Comments

Novo pojeftinjenje rominga u EU

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfovanje na mobilnim uređajima od danas će biti znatno jeftinije u celoj EU, što je poslednje pojeftinjenje pre konačnog ukidanja naknada za roming u okviru

Društvo 0 Comments

“Panama papers” objavljeni na internetu, brojna imena i adrese iz Srbije i drugih država članica bivše SFRJ

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je sinoć ogromnu bazu dokumenata “Panama papers” na kojoj se nalaze brojna imena i adrese iz Srbije i drugih država članica bifše SFRJ.

Društvo 0 Comments

Ubijen Oliver Ivanović

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović podlegao je povredama pošto je na njega pucano ispred prostorija stranke u svernoj Kosovskoj Mitrovici.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply