Wall Street: Brexit u fokusu, indeks “straha” porastao 49 odsto

Wall Street: Brexit u fokusu, indeks “straha” porastao 49 odsto

Cene akcija na američkim berzama juče su pale više od 3 odsto nakon odluke građana Velike Britanije da napuste EU.

Dow Jones je pao 3,39 odsto dok je S&P 500 oslabio 3,60 odsto. Nasdaq indeks je zatvorio trgovanje u minusu 4,12 odsto.

Na nedeljnom nivou Dow Jones i S&P 500 izgubili su po 1,6 odsto, dok je Nasdaq indeks u gubitku 1,9 odsto.

Na poremećaje na financijskim tržištima ukazuje i pad vrednosti funte prema dolaru. U jednom trenutku funta je bila u minusu za rekordnih 10 odsto, na 1,32 dolara, najniži nivo od 1985. godine. Tokom dana funta se malo oporavila, zaključivši trgovanje sa minusom 8,03%, na 1,3683 dolara.

Strah od mogućih štetnih posledica Brexit-a po finansijsku i političku stabilnost izazvala je juče oštar pad cena akcija na svetskim berzama, pa se procenjuje da je izbrisano oko 2.000 milijardi dolara tržišne vrednosti akcija.

“Očekujemo slabljenje investicija, a usled toga i sporiji privredni rast u naredne dve, tri godine dok traju pregovori o izlasku Britanije iz EU”, napisali su analitičari Deutsche bank u zabelešci klijentima.

Zabrinutost ulagača pokazuje i jučerašnji skok VIX indeksa ′straha′ Čikaške berze opcija za 49 odsto, na 25,7 poena, najviši nivo u četiri meseca. To ukazuje na činjenicu da investitori pojačano osiguravaju svoje portfolie od mogućeg pada cena akcija.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje i najveći dnevni obim od avgusta 2011. godine. Na američkim berzama, u danu Brexit-a, vlasnika je promenilo 15,2 milijarde akcija, dok je prosečan dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

Izvor:Agencije
Previous Putin u poseti Kini, Moskva pripremila više od 50 sporazuma
Next Produktna berza: Cena kukuruza u padu, porasla cena pšenice

You might also like

Berza

Wall Street pod pritiskom pada cena nafte

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 pali, pod pritiskom pada cena nafte, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.

Svetske berze

Wall Street: S&P indeks u najvećem padu u poslednja tri meseca

Na Wall Streetu su u četvrtak investitori prodavali akcije, sve više sumnjajući u sposobnost Trumpove administracije da provede svoju ekonomsku agendu, pre svega poreska rasterećenja, pri čemu je S&P 500 indeks zabeležio najveći

Svetske berze

Kina će naftu plaćati u juanima?

Kina preduzima prve korake prema plaćanju uvezene sirove nafte u juanima umesto u dolarima, rekla su za Reuters tri upućena izvora, u sklopu nastojanja Pekinga da etablira svoju valutu na