NBS o Brexit-u: Prenaglašena reakcija tržišnih učesnika, očekuje se smirivanje situacije

Stabilnost finansijskog sistema Srbije neće biti ugrožena i pored velikih turbulencija na svetskim finansijskim tržištima koje je izazvala odluka građana Velike Britanije da izađu iz Evropske Unije, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) .

Narodna banka Srbije i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija, ističe se u saopštenju i dodaje da u prilog domaćoj finansijskoj stabilnosti govore sve bolji makroekonomski pokazatelji Srbije i očekivanja da će Srbija i u narednom periodu nastaviti sa smanjenjem unutrašnje i spoljne neravnoteže.

Fiskalna konsolidacija, smanjenje oscilacija na deviznom tržištu, inflacija na niskom nivou, uz niske kamatne stope čine ambijent povoljnim za investicije i rast izvoza, što ukazuje na održivost srpskog rasta, čime je stvoren odbrambeni sistem koji omogućava veću otpornost na šokove iz međunarodnog okruženja.

Turbulencije na svetskim tržištima osetile su se i na domaćem deviznom tržištu, ali obzirom na činjenicu niske povezanosti Srbije sa finansijskim tokovima u Velikoj Britaniji, nije nerealno očekivati da bi uticaj na domaće finansijsko tržište mogao da bude značajno manji nego što je to slučaj u drugim zemljama u razvoju, naglašava NBS.

Kao i Narodna banka Srbije i centralne banke širom sveta su dale obećanje da će preduzeti sve aktivnosti kako bi smanjile štetne uticaje „Brexit-a“ na finansijska tržišta.

NBS podseća da je šest najvećih centralnih banaka (FED, ECB, Japan, Engleska, Kanada i Švajcarska) na raspolaganju ima svop linije kojima mogu da obezbede adekvatne nivoe devizne likvidnosti. Južna Koreja i Indija su već intervenisale na svojim tržištima, a pretpostavlja se da je to uradila i Danska. Sve ostale centralne banke su izrazile spremnost da urade isto u slučaju potrebe.

“Svesni smo da će proces izlaska Velike Britanije iz Evropske Unije imati dugoročnije efekte i da će sa sobom nositi pojačanu neizvesnost. Isto tako, jasno je da je početna reakcija tržišnih učesnika bila prenaglašena i da se može očekivati postepeno smirivanje situacije” navodi Centralna banka.

Narodna banka Srbije nastavlja da prati kretanja na svetskom i domaćem finansijskom tržištu, kako bi pravovremeno reagovala na eventualne negativne uticaje.

Gdeinvestirati.com
Previous Kako će izlazak V.Britanije iz EU uticati na srpsku privredu
Next Putin u poseti Kini, Moskva pripremila više od 50 sporazuma

You might also like

Trgovina 0 Comments

Agrokor prodaje Merkator zbog prezaduženosti?

Agrokor prodaje trgovački lanac Merkator, koji je u njegovom vlasništvu od 2014., a u pitanju je projekat monetizacije, piše slovenački siol.net.

Najvažnije vesti 0 Comments

Ovo su najbogatiji gradovi na svetu

Koji gradovi poseduju ekonomski potencijal i koliki se deo svetskog bogatstva nalazi u ovim ključnim gradskim centrima?

Makroekonomija 0 Comments

Ruska ekonomija bi mogla ostvariti rast od 2 % u 2017.

Ukoliko ne bude spoljnih šokova, ruska ekonomija bi mogla ostvariti rast od 2 odsto u 2017. godini, izjavio je ruski ministar ekonomije Maxim Oreshkin.

2 Comments

  1. Wikiliks RS
    June 25, 11:31 Reply
    Za Srbiju je sve ovo jako loše. Dolar jača, a sa njim rastu i spoljni i javni dug iskazani u evrima. Koeficijenti zaduženosti se pogoršavaju, a dinar može biti izložen još jačem pritisku. Riziko komponenta kamatnih stopa takođe može porasti i poskupeti zaduživanje. Itd. itd. Loš dan za svakoga ko racionalno misli.
  2. Gradjani Niša
    June 25, 14:41 Reply
    Ma kakav dolar, kakav evro i kamatne stope.To sve uskoro ima da se uruši.Ovo je najlepši da za Balkan i Srbiju. Svi ratovi i ove prevaranske vlade kod nas i u okolnim državama su oni sponzorisali i doveli. EU je naveće zlo za Balkan. Zbogom zauvek

Leave a Reply