NBS o Brexit-u: Prenaglašena reakcija tržišnih učesnika, očekuje se smirivanje situacije

Stabilnost finansijskog sistema Srbije neće biti ugrožena i pored velikih turbulencija na svetskim finansijskim tržištima koje je izazvala odluka građana Velike Britanije da izađu iz Evropske Unije, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) .

Narodna banka Srbije i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija, ističe se u saopštenju i dodaje da u prilog domaćoj finansijskoj stabilnosti govore sve bolji makroekonomski pokazatelji Srbije i očekivanja da će Srbija i u narednom periodu nastaviti sa smanjenjem unutrašnje i spoljne neravnoteže.

Fiskalna konsolidacija, smanjenje oscilacija na deviznom tržištu, inflacija na niskom nivou, uz niske kamatne stope čine ambijent povoljnim za investicije i rast izvoza, što ukazuje na održivost srpskog rasta, čime je stvoren odbrambeni sistem koji omogućava veću otpornost na šokove iz međunarodnog okruženja.

Turbulencije na svetskim tržištima osetile su se i na domaćem deviznom tržištu, ali obzirom na činjenicu niske povezanosti Srbije sa finansijskim tokovima u Velikoj Britaniji, nije nerealno očekivati da bi uticaj na domaće finansijsko tržište mogao da bude značajno manji nego što je to slučaj u drugim zemljama u razvoju, naglašava NBS.

Kao i Narodna banka Srbije i centralne banke širom sveta su dale obećanje da će preduzeti sve aktivnosti kako bi smanjile štetne uticaje „Brexit-a“ na finansijska tržišta.

NBS podseća da je šest najvećih centralnih banaka (FED, ECB, Japan, Engleska, Kanada i Švajcarska) na raspolaganju ima svop linije kojima mogu da obezbede adekvatne nivoe devizne likvidnosti. Južna Koreja i Indija su već intervenisale na svojim tržištima, a pretpostavlja se da je to uradila i Danska. Sve ostale centralne banke su izrazile spremnost da urade isto u slučaju potrebe.

“Svesni smo da će proces izlaska Velike Britanije iz Evropske Unije imati dugoročnije efekte i da će sa sobom nositi pojačanu neizvesnost. Isto tako, jasno je da je početna reakcija tržišnih učesnika bila prenaglašena i da se može očekivati postepeno smirivanje situacije” navodi Centralna banka.

Narodna banka Srbije nastavlja da prati kretanja na svetskom i domaćem finansijskom tržištu, kako bi pravovremeno reagovala na eventualne negativne uticaje.

Gdeinvestirati.com
Previous Kako će izlazak V.Britanije iz EU uticati na srpsku privredu
Next Putin u poseti Kini, Moskva pripremila više od 50 sporazuma

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Povećan javni dug Srbije na kraju oktobra

Javni dug Srbije na kraju oktobra iznosio je 24,3 milijarde evra, što je 64,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: Skok industrijske proizvodnje 6,1 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je da industrijska proizvodnja u Srbiji beleži rast za 6,1 odsto u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period 2015, dok je u junu

Makroekonomija 0 Comments

Najveći mesečni rast potrošačkih cena u SAD

Potrošačke cene u SAD zabeležile su u septembru najveći mesečni rast u ovoj godini.

2 Comments

  1. Wikiliks RS
    June 25, 11:31 Reply
    Za Srbiju je sve ovo jako loše. Dolar jača, a sa njim rastu i spoljni i javni dug iskazani u evrima. Koeficijenti zaduženosti se pogoršavaju, a dinar može biti izložen još jačem pritisku. Riziko komponenta kamatnih stopa takođe može porasti i poskupeti zaduživanje. Itd. itd. Loš dan za svakoga ko racionalno misli.
  2. Gradjani Niša
    June 25, 14:41 Reply
    Ma kakav dolar, kakav evro i kamatne stope.To sve uskoro ima da se uruši.Ovo je najlepši da za Balkan i Srbiju. Svi ratovi i ove prevaranske vlade kod nas i u okolnim državama su oni sponzorisali i doveli. EU je naveće zlo za Balkan. Zbogom zauvek

Leave a Reply