Bank of England preduzela stabilizacione mere, blagi oporavak funte

Bank of England preduzela stabilizacione mere, blagi oporavak funte

Banka Engleske saopštila je danas da je već preduzela sve neophodne korake da pomogne da se u Britaniji održi stabilnost nakon što su glasači odlučili da ta zemlja izađe iz članstva u Evropskoj uniji.

Rezultati britanskog referenduma uzdrmali su globalna tržišta i izazvali pad funte, što će uticati na inflaciju, što je glavna briga za centralnu banku.

Britanska centralna banka saopštila je da se “pripremila obimnim paketom planova za nepredviđene situacije i da blisko saradjuje sa Trezorom, drugim domaćim institucijama i inostranim centralnim bankama.

Banka Engleske navela je da će preduzeti “sve neophodne korake” da ispuni svoju odgovornost za monetarnu i fiskalnu stabilnost.

Nakon što je rano jutros pala više od 10 odsto prema dolaru, funta se malo oporavila i trenutno se trguje po ceni 1,3909 dolara, što je 6,47 odsto niža cena nego juče.

U odnosu na evro, funta je u gubitku 4,37 odsto i košta 1,2494 evra.

Evro je, naprotiv oslabio prema dolaru i trenutno se trguje za 1,1122 dolara, što je predstavlja pad od 2,32 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Evropske berze u haosu, indeksi pali preko 10 odsto
Next Uberov konkurent FlixBus pokorio Evropu

You might also like

Srednji kurs danas 118,12 dinara za evro

Narodna banka Srbije kupila je juče 25 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu i zvanični srednji kurs dinara danas iznosi 118,1298 dinara, objavila je NBS.

Banke i finansije 0 Comments

Jelašić: Na prodaju sve grčke banke u Srbiji

Vojvođanska banka (NBG), Piraeus banka, Eurobanka i Alfa banka – sve grčke banke u Srbiji  su na prodaju, rekao je bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, a sada član

Banke i finansije 0 Comments

NBS dala preliminarno odobrenje za osnivanje kineske banke

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je danas rešenje kojim je dato preliminarno odobrenje za osnivanje banke u Republici Srbiji koja će poslovati pod imenom Bank of China Srbija, AD Beograd,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply