Evropske berze u haosu, indeksi pali preko 10 odsto

Evropske berze u haosu, indeksi pali preko 10 odsto

Investitori na berzama širom sveta rasprodaju akcije koje se smatraju rizičnim i traže utočište u onima koje se smatraju bezbednim, poput zlata, švajcarskog franka, jena, nakon što su Britanci izglasali odlazak iz Evropske unije.

Panevropski STOX 600 trenutno je u minusu 7,11 odsto, pri čemu je manje od 10 akcija zabeležilo rast, što je najgori učinak od 1987.godine.

Kako investitori traže utočište u zlatu, akcije Randgold Resources skočile su 28 odsto.

Glavni indeksi berzi širom Evrope pali su i do 10 odsto. Oko 11 sati, londonski FTSE 100 u minusu je 5,39 odsto, nemački DAX 6,78%, francuski CAC 8,30 odsto, španski i italijanski glavni indeksi su u padu skoro 11 odsto.

Pod najvećim je pritiskom jutros evropski bankarski sektor, u kojemu su cene akcija u proseku pale 14 odsto, pa bi danas mogao zabeležiti istorijski najveći dnevni pad.

Cene akcija britanskih banaka Lloydsa, Royal Bank of Scotland i Barclaysa potonule više od 23 odsto.

Španska Banco Santander oslabila je 22 odsto, nemačka Deutsche Bank pala je 16% a Commerzbank AG 14.7 odsto.

U sektoru osiguranja cene akcija su pale za 12,7, a u automobilskom sektoru za 10,5 odsto.

Samo na Londonskoj berzi jutros je zbog pada cena akcija izbrisano oko 100 milijardi funta tržišne vrednosti kompanija i banaka.

“Odluka Britanaca o napuštanju Unije verovatno će rezultirati recesijom u Britaniji”, smatra Richard Buxton, direktor u “Old Mutual Global Investors”.

Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije, potvrdila je danas britanska Izborna komisija. Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma, za izlazak iz EU je glasalo 51,89 odsto građana, a za ostanak 48,11 odsto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17.410.742 građana, a za ostanak 16.141.241 glasača.

Izvor:Agencije
Previous JP Morgan Chase bi mogao da ode iz Britanije
Next Bank of England preduzela stabilizacione mere, blagi oporavak funte

You might also like

Društvo 0 Comments

Nezaposlenost u Srbiji između 13 i 14 odsto

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u trećem kvartalu bila je 12,9 odsto kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

Wall Street: Pad indeksa, investitori strahuju od trgovinskog rata

Na Wall Streetu su u petak cene akcija blago pale jer je tržište pod pritiskom trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok mu podršku pružaju bolji nego što se očekivalo

Japanska vlada uvela kazne u razmeni virtuelne valute posle piraterije

Japanska vlada uvela je kaznene mere pojedinim firmama za trgovinsku razmenu bitcoina, nakon što je 58 milijardi jena (530 miliona dolara) u virtuelnoj valuti izgubljeno na tržištu od početka godine

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply