Posledice Brexit-a: Pitanje je da li će Balkanske zemlje i dalje želeti da se pridruže EU

Posledice Brexit-a: Pitanje je da li će Balkanske zemlje i dalje želeti da se pridruže EU

Ukoliko Evropska unija posle Brexit-a krene da se dalje razjedinjuje proširenje će biti gurnuto ka dnu liste prioriteta, a pitanje je da li će Balakan i dalje želeti da uđe u takvu Evropsku uniju, smatra Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku (EPC) u Briselu.

U tom centru ocenjuju da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da ima dvojak uticaj na politku proširenja Evropske unije.

Korina Stratulat, analititčarka EPC zadužena za Zapadni Balkan u izjavi za Agenciju Tanjug kaže da sve zavisi od toga kako će EU reagovati na Bregzit.

”Pitanje je da li ćemo krenuti da se još više približavamo ili razdvajamo u budućnosti. Ukoliko se dogodi prvo, to bi moglo da ojača politički ptioritet proširenja, iako sumnjam da će i tada zemlje članice odustati od stiktnosti i uslovljavanja, što znači da se sam proces proširenja neće ubrzati”, ocenjuje Stratulat.

Ukoliko prevagne drugi scenario razjedinjavanja Evropske unije, to bi, prema rečima Stratulat, moglo da znači da bi proširenje moglo biti gurnunto ka dnu liste prioriteta Evropske unije.

”Međutim tu preba postaviti i pitanje da li će Balkanske zemlje u situaciji daljeg rajedinjavanja Evropske unije i dalje želeti da se pridruže takvoj Uniji”, zaključuje Korina Stratulat.

Najviši evropski zvaničnici EU u svojim prvim reakcijam posle odluke Velike Britanije da izađe iz EU naglašavaju odlučnost sada 27 zemalja članica da očuvaju jedinstvo Unije.

Istovremeno, već su se oglasile i partije krajnje desnice Francuske i Holandije, koje pozivaju svoje građane na referendumo o izlasku iz EU.

Izvor:Tanjug
Previous Kompanija Sony zatvara fabriku u Brazilu
Next JP Morgan Chase bi mogao da ode iz Britanije

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Nekretnine SFRJ: Još 51 objekat u inostranstvu za raspodelu

Srbija je u Brazilu upravo predala slovenačkim diplomatama konzulat u Sao Paulou i vilu u Braziliji, ukupne vrednosti oko milion dolara, u okviru procesa sukcesije imovine posle raspada Socijalističke Federativne

Politika 0 Comments

Stvaranje novog svetskog poretka ili samo prolazne nesuglasice Angele Merkel i Trampa?

Okrenuta je jedna stranica istorije i počelo je stvaranje novog svetskog poretka, a posebno novog odnosa Evrope i Amerike i otvoreno je pitanje da li je Amerika predsednika Donalda Trampa

Politika 0 Comments

Saxo bank o Donaldu Trampu: Dobrodošli na početak kraja pretvaranja, ali i u godinu nestabilnosti

“Tramp je nekako i otelovio i animirao „slobodni duh“ SAD; čak su i iskusni ekonomisti i hedž fondovi sa kojima sam razgovarao bili „pridobijeni“ poletom Trampove populističke kampanje i krupnim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply