Posledice Brexit-a: Pitanje je da li će Balkanske zemlje i dalje želeti da se pridruže EU

Posledice Brexit-a: Pitanje je da li će Balkanske zemlje i dalje želeti da se pridruže EU

Ukoliko Evropska unija posle Brexit-a krene da se dalje razjedinjuje proširenje će biti gurnuto ka dnu liste prioriteta, a pitanje je da li će Balakan i dalje želeti da uđe u takvu Evropsku uniju, smatra Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku (EPC) u Briselu.

U tom centru ocenjuju da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da ima dvojak uticaj na politku proširenja Evropske unije.

Korina Stratulat, analititčarka EPC zadužena za Zapadni Balkan u izjavi za Agenciju Tanjug kaže da sve zavisi od toga kako će EU reagovati na Bregzit.

”Pitanje je da li ćemo krenuti da se još više približavamo ili razdvajamo u budućnosti. Ukoliko se dogodi prvo, to bi moglo da ojača politički ptioritet proširenja, iako sumnjam da će i tada zemlje članice odustati od stiktnosti i uslovljavanja, što znači da se sam proces proširenja neće ubrzati”, ocenjuje Stratulat.

Ukoliko prevagne drugi scenario razjedinjavanja Evropske unije, to bi, prema rečima Stratulat, moglo da znači da bi proširenje moglo biti gurnunto ka dnu liste prioriteta Evropske unije.

”Međutim tu preba postaviti i pitanje da li će Balkanske zemlje u situaciji daljeg rajedinjavanja Evropske unije i dalje želeti da se pridruže takvoj Uniji”, zaključuje Korina Stratulat.

Najviši evropski zvaničnici EU u svojim prvim reakcijam posle odluke Velike Britanije da izađe iz EU naglašavaju odlučnost sada 27 zemalja članica da očuvaju jedinstvo Unije.

Istovremeno, već su se oglasile i partije krajnje desnice Francuske i Holandije, koje pozivaju svoje građane na referendumo o izlasku iz EU.

Izvor:Tanjug
Previous Kompanija Sony zatvara fabriku u Brazilu
Next JP Morgan Chase bi mogao da ode iz Britanije

You might also like

Politika 0 Comments

Početak pregovora Srbije i Evroazijske ekonomske unije o trgovinskom režimu?

Lideri Evroazijske ekonomske unije (EEU), koji će se danas okupiti na samitu u Astani, mogli bi dati “zeleno svetlo” za početak pregovora o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom, izjavio

Politika 0 Comments

Ukinuta presuda Oliveru Ivanoviću, suđenje se vraća na početak

Presuda lideru GI “Sloboda, demokratija, pravda” Oliveru Ivanoviću je ukinuta i vraća se na početak, potvrdila je za N1 njegova supruga Milena.

Tema dana 0 Comments

Francuska: Macron i Le Pen u drugom krugu

Na predsedničkim izborima u Francuskoj, na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, centrista Emmanuel Macron osvojio je 23,7 odsto glasova, a kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen 21,9 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply