Budućim studentima ETF najzanimljiviji zbog IT-a

Budućim studentima ETF najzanimljiviji zbog IT-a

Glavni razlozi što je prvog dana upisa na beogradski Elektrotehnički fakultet stiglo čak 1.200 elektronskih prijava jesu, brzo zapošljavanje i odlazak u inostranstvo.

Većina brucoša koji ove godine upisuju ETF rekla nam je da je među glavnim razlozima veća šansa za posao u inostranstvu.

– Verujem da ću sa ETF-om brže dobiti posao u nekoj inostranoj kompaniji u zemlji ili inostranstvu – kaže Milan, koji se sprema da upiše ETF.

Prošle godine za ETF ukupno konkurisalo 1.250 kandidata. Dekan ETF Zoran Jovanović nije iznenađen velikim interesovanjem maturanata, jer je u ovom trenutku ogromna potražnja za IT stručnjacima u svetu i kod nas. Kako je izjavio, očekuje da će ove godine biti do 1.600 prijava, kao i da je prosečna ocena prijavljenih kandidata veća nego prošle godine – 4,67.

– To govori da nam dolazi krem iz srednje škole. Potražnja za IT stručnjacima je velika, dolaze firme koje pokušavaju studente već na trećoj godini da privuku kod sebe. Deca već tokom studiranja zarađuju više od 1.000 EUR mesečno – naglašava Jovanović.

Lako zapošljavanje i, pre svega, dobra plata glavni su motivi maturanata da se opredele za ETF, ali i za druge fakultete koji pružaju mogućnost da posao pronađu u IT sektoru u Srbiji, ali i u inostranstvu.

foto: igadgetsworld.com

foto: igadgetsworld.com

Ponuda zaposlenja u ovom sektoru je vrlo raznovrsna, a u Srbiji se u ovoj oblasti plata kreće od 400 do 2.000 evra dok je u inostranstvu mesečna zarada od 1.500 do 8.000 evra.

ETF ove godine upisuje 400 budžetskih studenata na smerovima elektrotehnika i računarstvo i 20 budžetskih studenata na smeru softversko inženjerstvo.

Lazar Simić iz Kraljeva kaže da se opredelio za ETF zbog perspektivne budućnosti i dobro plaćenog posla. On očekuje da će biti primljen na budžet, jer se za prijemni sprema već godinu dana. Nevena Milivojević sa Uba očekuje da će sa diplomom tog fakulteta lakše doći do posla.

– Želim da upišem softversko inženjerstvo ako upadnem na budžet, ako ne, ići ću na drugi smer na budžetu. Volim programiranje i želela bih da se tim poslom bavim u budućnosti – kaže Nevena.

Priličan broj prijava stigao je i na FON, Ekonomski fakultet i Fakultet političkih nauka, ali u službama ovih ustanova još nisu mogli da daju preciznije podatke o zainteresovanosti maturanata.

Na fakultetima ima mesta za oko 16.000 studenta.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Reagovanja na britanski referendum: Wilders pozvao na referendum o članstvu Holandije u EU
Next Azijske berze oštro pale, funta na najnižem nivou od 1985. godine

You might also like

Karijera 1Comments

Srbiji nedostaje 20.000 IT stručnjaka

Predsednik Udruženja Beum Đorđe Đorđević poručio je da ako bi ove godine diplomiralo 20.000 IT stručnjaka, svi bi se odmah zaposlili, jer je to broj koji je srpskom IT-iju potreban.

Karijera 0 Comments

Strane zemlje nude poslove vozačima, medicionarima, vaspitačima

Nacionalnoj službi za zapošljavanje prethodnih dana stigli su zahtevi iz nekoliko država u kojima traže radnike različitih profila.

Karijera 1Comments

Nemci „rezervišu“ srednjoškolce iz Srbije za rad u staračkim domovima

Potražnja za medicinskim radnicima iz Srbije koji bi radili u Nemačkoj otišla je korak dalje, pa lanci staračkih domova sada dele promotivni materijal srednjoškolcima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply