Budućim studentima ETF najzanimljiviji zbog IT-a

Budućim studentima ETF najzanimljiviji zbog IT-a

Glavni razlozi što je prvog dana upisa na beogradski Elektrotehnički fakultet stiglo čak 1.200 elektronskih prijava jesu, brzo zapošljavanje i odlazak u inostranstvo.

Većina brucoša koji ove godine upisuju ETF rekla nam je da je među glavnim razlozima veća šansa za posao u inostranstvu.

– Verujem da ću sa ETF-om brže dobiti posao u nekoj inostranoj kompaniji u zemlji ili inostranstvu – kaže Milan, koji se sprema da upiše ETF.

Prošle godine za ETF ukupno konkurisalo 1.250 kandidata. Dekan ETF Zoran Jovanović nije iznenađen velikim interesovanjem maturanata, jer je u ovom trenutku ogromna potražnja za IT stručnjacima u svetu i kod nas. Kako je izjavio, očekuje da će ove godine biti do 1.600 prijava, kao i da je prosečna ocena prijavljenih kandidata veća nego prošle godine – 4,67.

– To govori da nam dolazi krem iz srednje škole. Potražnja za IT stručnjacima je velika, dolaze firme koje pokušavaju studente već na trećoj godini da privuku kod sebe. Deca već tokom studiranja zarađuju više od 1.000 EUR mesečno – naglašava Jovanović.

Lako zapošljavanje i, pre svega, dobra plata glavni su motivi maturanata da se opredele za ETF, ali i za druge fakultete koji pružaju mogućnost da posao pronađu u IT sektoru u Srbiji, ali i u inostranstvu.

foto: igadgetsworld.com

foto: igadgetsworld.com

Ponuda zaposlenja u ovom sektoru je vrlo raznovrsna, a u Srbiji se u ovoj oblasti plata kreće od 400 do 2.000 evra dok je u inostranstvu mesečna zarada od 1.500 do 8.000 evra.

ETF ove godine upisuje 400 budžetskih studenata na smerovima elektrotehnika i računarstvo i 20 budžetskih studenata na smeru softversko inženjerstvo.

Lazar Simić iz Kraljeva kaže da se opredelio za ETF zbog perspektivne budućnosti i dobro plaćenog posla. On očekuje da će biti primljen na budžet, jer se za prijemni sprema već godinu dana. Nevena Milivojević sa Uba očekuje da će sa diplomom tog fakulteta lakše doći do posla.

– Želim da upišem softversko inženjerstvo ako upadnem na budžet, ako ne, ići ću na drugi smer na budžetu. Volim programiranje i želela bih da se tim poslom bavim u budućnosti – kaže Nevena.

Priličan broj prijava stigao je i na FON, Ekonomski fakultet i Fakultet političkih nauka, ali u službama ovih ustanova još nisu mogli da daju preciznije podatke o zainteresovanosti maturanata.

Na fakultetima ima mesta za oko 16.000 studenta.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Reagovanja na britanski referendum: Wilders pozvao na referendum o članstvu Holandije u EU
Next Azijske berze oštro pale, funta na najnižem nivou od 1985. godine

You might also like

Društvo 0 Comments

Hong Kong – najskuplji grad za strane radnike

Na listi najskupljih gradova za život za strane radnike u 2018. godini na prvom mestu se našao Hong Kong, pokazuje najnovije istraživanje konsultantske kompanije Mercer.

Karijera 0 Comments

Deset najboljih gradova u SAD-u za pronalaženje posla

Ukoliko naredne godine planirate da u Sjedinjenim Američkim Državama pronađete dobro plaćen posao, počnite da tražite zaposlenje u Teksasu ili Koloradu.

Karijera 0 Comments

Generacija Y biće prva koja će zarađivati manje od prethodnika

Generacija Y na putu je da postane prva generacija koja će imati manju zaradu u svom radnom veku od svojih prethodnika, pokazalo je istraživanje čije su rezultate preneli svetski mediji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply