Beogradska berza: Trgovanje proteklo u senci Brexit-a, ali bez većih posledica

Beogradska berza: Trgovanje proteklo u senci Brexit-a, ali bez većih posledica

Poslednji dan u sedmici na globalnim tržištima protekao je u senci britanskog referenduma, pa su i indeksi Beogradske berze zabeležili negativne vrednosti.

Belex15 izgubio je 1,8% i zatvorio nedelju na 608 poena, a ukupan promet na trgovanju iznosio je skromnih 15,2 miliona RSD (0,12 miliona EUR).

Najprometnija akcija na tržištu bio je građevinar Energoprojekt Holding (ENHL), koji sedmi dan zaredom završava trgovanje na nepromenjenom nivou od 1.200 RSD, uz promet od 3,6 miliona RSD.

Fitofarmacija (FITO) je zabeležila neznatnu korekciju vrednosti na 2.650 RSD i trgovanje vredno 2,8 miliona RSD. Današnji dan je označen kao dan dividende, u iznosu od 80 RSD po akciji.

Naftna industrija Srbije (NIIS) izgubila je 3,5% vrednosti i zabeležila promet od 1,6 miliona RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO), uz mizeran promet od 0,13 miliona RSD, trgovanje završio na nepromenjenih 900 RSD.

Takođe, neznatan promet zabeležio je i Sojaprotein (SJPT), uz realizaciju od 0,1 milion RSD, po srednjoj ceni od 760 RSD, što je pad od 2,6% u odnosu na prethodni trgovački dan.

Alfa Plam (ALFA) završava nedelju među gubitnicima, uz snažan pad od 8,6% i cenu od 32.000 RSD na zatvaranju. Skupština Alfa Plama, održana 16. juna, odobrila je predloženbu dividendu od 1.000 RSD po akciji.

Komercijalna banka (KMBN) je pala 2,8% na 1.458 RSD uz trgovanje vredno 0,7 miliona RSD, dok je Metalac (MTLC) izgubio 2,9% vrednosti do 1,360 RSD uz promet od 0,1 milion RSD.

Jedinstvo iz Sevojna (JESV) današnji trgovački dan završava među dobitnicima, uz rast od 1,1% i cenu na zatvaranju od 4,044 RSD. Jedinstvo je, takođe, održalo skupštinu akcionara u sedmici za nama, na kojoj su usvojene sve predložene odluke, između ostalih i o isplati dividende u bruto iznosu od 211,76 RSD.

Zahvaljujući samo jednoj transakciji, Bambi (BMBI) beleži rast vrednosti od 5,9% do 49,990 RSD, dok je Messer Tehnogas (TGAS) zabeležio negativnu korekciju od 0,9% i cenu od 8,204 RSD na zatvaranju.

Državne obveznice danas nisu zabeležile promet.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Direktori EBRD-a u nedelju stižu u posetu Srbiji
Next Evropske berze na kraju trgovanja: Najviše pali glavni indeksi u Milanu i Madridu, najmanji minus zabeležen u Londonu

You might also like

Beogradska berza: Skroman promet, Impol iz Sevojna porastao 9,3 odsto

Na početku trgovačke sedmice berzanski indeksi beleže blagi pad vrednosti uz neveliku ukupnu realizaciju u trgovanju u visini od 26,7 miliona RSD (0,2 miliona EUR). Indeks Belex 15 oslabio je

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Polovični rast indeksa

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio zbog pada cena akcija u energetskom sektoru, dok je Dow Jones indeks došao do novog rekordnog nivoa šesti dan zaredom.

Svetske berze 0 Comments

Smanjena proizvodnja nafte u Libiji podigla cene

Neočekivane blokade u proizvodnji nafte u Libiji pomažu trgovcima da se “reše” rekordnih zaliha u SAD, koje su podrile napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji proizvodnju, izveštava njujorška

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply