Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

Očekuje se da će globalno tržište pametnih telefona značajno usporiti u narednih nekoliko godina. Uprkos rekordnom kvartalu, 2015 je poslednja godina u kojoj će isporuke telefona ostvariti dvocifren rast.

Tržište je doživelo zrelost tokom ove godine, kada je došlo do usporavanja. Sva ključna tržišta, uključujući SAD, Evropu i Kinu, već odavno su prihvatila pametne telefone, i broj prvih kupaca u ovim zemljama rapidno opada, a prodaja se svodi na nadogradnju postojećih uređaja.

S druge strane, na tržištima u razvoju će se nastaviti snažan rast isporuka. Tržišta Indije i Indonezije će naročito uticati na rast isporuka pametnih telefona u narednih nekoliko godina.

U poslednjem izveštaju BI Intelligence, predviđanja na tržištu pametnih uređaja do 2021 pokazuju dugoročno sporiji i stabilniji rast.

Foto: BI Intelligence

Foto: BI Intelligence

Nekoliko ključnih zaključaka ovog izveštaja:

  • Tržište pametnih uređaja i dalje stabilno raste zbog sve šireg prihvatanja na tržištima u razvoju. Procenjuje se da će globalno tržište ostvariti 2.1 milijardu isporučenih uređaja u 2021.
  • Rast isporuka u poslednjih nekoliko godina pokretao je pad cena ovih uređaja, što je dovelo do veće dostupnosti na tržištima u razvoju. Prosečna prodajna cena pametnih telefona u Indiji, skoro je prepolovljena u periodu između 2010. i 2015. godine.
  • Tržište pametnih telefona u Indiji će rasti u narednih pet godina. Ipak, ovoj mnogoljudnoj zemlji će trebati dosta da pretekne Kinu, kao lidera na ovom tržištu. Tokom ove godine, procene su da će Indija činiti 10% ukupne svetske potražnje, dok Kina čini 30%.
  • Rat globalnih platformi se završio. Android i iOS drže 97.3% udela među svim platformama u 2015, u poređenju sa 96.3% prethodne godine.
  • Apple je završio prethodni kvartal lansiranjem uređaja iPhone 6s i iPhone 6s Plus. Ipak, ovaj proizvođač je ostvario blagi pad međugodišnjeg rasta udela na tržištu, suočavajući se sa oštrom konkurencijom južnokorejskog Samsunga i kineskih prodavaca, među kojima je najuticajniji Huawei.
Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Prvi direktni let između Beograda i Njujorka nakon četvrt veka
Next MMF smanjio prognozu američkog rasta na 2,2 odsto

You might also like

Kompanije 0 Comments

Coca-Cola povukla svoje proizvode iz Konzuma zbog spora

Kompanija Coca-Cola povukla je iz svih prodavnica hrvatskog trgovinskog lanca Konzum u Bosni i Hercegovini svoje proizvode, prenosi portal Klix.ba.

Preduzetništvo 0 Comments

Članstvo u PKS obavezno za sve privrednike

Članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) obavezno je za sve privrednike, prema Zakonu o privrednim komorama koji danas stupa na snagu, ali će tog nameta biti oslobođeno čak oko 75

Kompanije 1Comments

Prodaje se preduzeće u stečaju “Anđelija Mišić” iz Koštunića

Stečajni upravnik stečajnog dužnika “Anđelija Mišić” d.o.o. u stečaju iz Koštunića oglasio je prodaju pravnog lica javnim prikupljanjem ponuda.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply