Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

Očekuje se da će globalno tržište pametnih telefona značajno usporiti u narednih nekoliko godina. Uprkos rekordnom kvartalu, 2015 je poslednja godina u kojoj će isporuke telefona ostvariti dvocifren rast.

Tržište je doživelo zrelost tokom ove godine, kada je došlo do usporavanja. Sva ključna tržišta, uključujući SAD, Evropu i Kinu, već odavno su prihvatila pametne telefone, i broj prvih kupaca u ovim zemljama rapidno opada, a prodaja se svodi na nadogradnju postojećih uređaja.

S druge strane, na tržištima u razvoju će se nastaviti snažan rast isporuka. Tržišta Indije i Indonezije će naročito uticati na rast isporuka pametnih telefona u narednih nekoliko godina.

U poslednjem izveštaju BI Intelligence, predviđanja na tržištu pametnih uređaja do 2021 pokazuju dugoročno sporiji i stabilniji rast.

Foto: BI Intelligence

Foto: BI Intelligence

Nekoliko ključnih zaključaka ovog izveštaja:

  • Tržište pametnih uređaja i dalje stabilno raste zbog sve šireg prihvatanja na tržištima u razvoju. Procenjuje se da će globalno tržište ostvariti 2.1 milijardu isporučenih uređaja u 2021.
  • Rast isporuka u poslednjih nekoliko godina pokretao je pad cena ovih uređaja, što je dovelo do veće dostupnosti na tržištima u razvoju. Prosečna prodajna cena pametnih telefona u Indiji, skoro je prepolovljena u periodu između 2010. i 2015. godine.
  • Tržište pametnih telefona u Indiji će rasti u narednih pet godina. Ipak, ovoj mnogoljudnoj zemlji će trebati dosta da pretekne Kinu, kao lidera na ovom tržištu. Tokom ove godine, procene su da će Indija činiti 10% ukupne svetske potražnje, dok Kina čini 30%.
  • Rat globalnih platformi se završio. Android i iOS drže 97.3% udela među svim platformama u 2015, u poređenju sa 96.3% prethodne godine.
  • Apple je završio prethodni kvartal lansiranjem uređaja iPhone 6s i iPhone 6s Plus. Ipak, ovaj proizvođač je ostvario blagi pad međugodišnjeg rasta udela na tržištu, suočavajući se sa oštrom konkurencijom južnokorejskog Samsunga i kineskih prodavaca, među kojima je najuticajniji Huawei.
Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Prvi direktni let između Beograda i Njujorka nakon četvrt veka
Next MMF smanjio prognozu američkog rasta na 2,2 odsto

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Rio Tinto i Vlada ugovorili nastavak projekta Jadar

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisali su Memorandum o razumevanju, koji bi trebalo bi da omogući implementaciju projekta Jadar, koji se odnosi na istraživanje litijuma u okolini Loznice.

Transport 0 Comments

Beograd: Wizz Air u svoju bazu uvodi još jedan avion

Niskotarifna aviokompanija “Wizz Air” će od maja 2017. uvesti drugi avion u svoju operativnu bazu u Beogradu i četiri nove linije koje će iz glavnog grada Srbije dva puta nedeljno

Kompanije 0 Comments

Antić: Nova sistematizacija u EPS-u, do tada nema viška radnika

Do kraja marta 2017. biće urađena nova sistematizacija u Elektroprivredi Srbije (EPS) kada će se tačno znati gde su viškovi, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply