Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

Očekuje se da će globalno tržište pametnih telefona značajno usporiti u narednih nekoliko godina. Uprkos rekordnom kvartalu, 2015 je poslednja godina u kojoj će isporuke telefona ostvariti dvocifren rast.

Tržište je doživelo zrelost tokom ove godine, kada je došlo do usporavanja. Sva ključna tržišta, uključujući SAD, Evropu i Kinu, već odavno su prihvatila pametne telefone, i broj prvih kupaca u ovim zemljama rapidno opada, a prodaja se svodi na nadogradnju postojećih uređaja.

S druge strane, na tržištima u razvoju će se nastaviti snažan rast isporuka. Tržišta Indije i Indonezije će naročito uticati na rast isporuka pametnih telefona u narednih nekoliko godina.

U poslednjem izveštaju BI Intelligence, predviđanja na tržištu pametnih uređaja do 2021 pokazuju dugoročno sporiji i stabilniji rast.

Foto: BI Intelligence

Foto: BI Intelligence

Nekoliko ključnih zaključaka ovog izveštaja:

  • Tržište pametnih uređaja i dalje stabilno raste zbog sve šireg prihvatanja na tržištima u razvoju. Procenjuje se da će globalno tržište ostvariti 2.1 milijardu isporučenih uređaja u 2021.
  • Rast isporuka u poslednjih nekoliko godina pokretao je pad cena ovih uređaja, što je dovelo do veće dostupnosti na tržištima u razvoju. Prosečna prodajna cena pametnih telefona u Indiji, skoro je prepolovljena u periodu između 2010. i 2015. godine.
  • Tržište pametnih telefona u Indiji će rasti u narednih pet godina. Ipak, ovoj mnogoljudnoj zemlji će trebati dosta da pretekne Kinu, kao lidera na ovom tržištu. Tokom ove godine, procene su da će Indija činiti 10% ukupne svetske potražnje, dok Kina čini 30%.
  • Rat globalnih platformi se završio. Android i iOS drže 97.3% udela među svim platformama u 2015, u poređenju sa 96.3% prethodne godine.
  • Apple je završio prethodni kvartal lansiranjem uređaja iPhone 6s i iPhone 6s Plus. Ipak, ovaj proizvođač je ostvario blagi pad međugodišnjeg rasta udela na tržištu, suočavajući se sa oštrom konkurencijom južnokorejskog Samsunga i kineskih prodavaca, među kojima je najuticajniji Huawei.
Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Prvi direktni let između Beograda i Njujorka nakon četvrt veka
Next MMF smanjio prognozu američkog rasta na 2,2 odsto

You might also like

Kompanije 0 Comments

Rusija: Tranzit za kamione udvostručen

Dažbine za prolazak inostranih kamiona preko Ruske teritorije je udvostručen, objavljeno je na sajtu Vlade Rusije.

Kompanije 1Comments

Dobit Aerodroma „Nikola Tesla“ manja za 25 odsto, stagnacija prihoda

Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” ostvario je u prošloj godini neto profit od 2,5 milijarde dinara što je smanjenje od 24,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Transport 0 Comments

Brexit tera Ford iz Britanije

Zbog predviđanja da će ih posledice Brexita koštati jednu milijardu, kompanija Ford razmišlja o zatvaranju svoje dve preostale fabrike u Velikoj Britaniji kako bi pokrili te troškove.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply