Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

Očekuje se da će globalno tržište pametnih telefona značajno usporiti u narednih nekoliko godina. Uprkos rekordnom kvartalu, 2015 je poslednja godina u kojoj će isporuke telefona ostvariti dvocifren rast.

Tržište je doživelo zrelost tokom ove godine, kada je došlo do usporavanja. Sva ključna tržišta, uključujući SAD, Evropu i Kinu, već odavno su prihvatila pametne telefone, i broj prvih kupaca u ovim zemljama rapidno opada, a prodaja se svodi na nadogradnju postojećih uređaja.

S druge strane, na tržištima u razvoju će se nastaviti snažan rast isporuka. Tržišta Indije i Indonezije će naročito uticati na rast isporuka pametnih telefona u narednih nekoliko godina.

U poslednjem izveštaju BI Intelligence, predviđanja na tržištu pametnih uređaja do 2021 pokazuju dugoročno sporiji i stabilniji rast.

Foto: BI Intelligence

Foto: BI Intelligence

Nekoliko ključnih zaključaka ovog izveštaja:

  • Tržište pametnih uređaja i dalje stabilno raste zbog sve šireg prihvatanja na tržištima u razvoju. Procenjuje se da će globalno tržište ostvariti 2.1 milijardu isporučenih uređaja u 2021.
  • Rast isporuka u poslednjih nekoliko godina pokretao je pad cena ovih uređaja, što je dovelo do veće dostupnosti na tržištima u razvoju. Prosečna prodajna cena pametnih telefona u Indiji, skoro je prepolovljena u periodu između 2010. i 2015. godine.
  • Tržište pametnih telefona u Indiji će rasti u narednih pet godina. Ipak, ovoj mnogoljudnoj zemlji će trebati dosta da pretekne Kinu, kao lidera na ovom tržištu. Tokom ove godine, procene su da će Indija činiti 10% ukupne svetske potražnje, dok Kina čini 30%.
  • Rat globalnih platformi se završio. Android i iOS drže 97.3% udela među svim platformama u 2015, u poređenju sa 96.3% prethodne godine.
  • Apple je završio prethodni kvartal lansiranjem uređaja iPhone 6s i iPhone 6s Plus. Ipak, ovaj proizvođač je ostvario blagi pad međugodišnjeg rasta udela na tržištu, suočavajući se sa oštrom konkurencijom južnokorejskog Samsunga i kineskih prodavaca, među kojima je najuticajniji Huawei.
Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Prvi direktni let između Beograda i Njujorka nakon četvrt veka
Next MMF smanjio prognozu američkog rasta na 2,2 odsto

You might also like

Društvo 0 Comments

Prosečna neto martovska plata u Srbiji 49.400 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji za mart 2018. godine iznosila je 49.400 dinara, dok je prosečna bruto zarada “težila” 68.251 dinar.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Messer Tehnogas: Snažan rast profitabilnosti u prvoj polovini 2016.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas, objavio je nekonsolidovane i konsolidovane rezultate za prvih šest meseci koji pokazuju snažan rast profitabilnosti ove kompanije.

Kompanije 0 Comments

Sa 50.000 preduzeća povezujemo se inovacijama

Projekat Plato Srbija 3 koji se zasniva na tome da velike korporacije prenose znanja i iskustva mikro, malim i srednjim preduzećima pokazao se kao uspešan.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply