Prvi direktni let između Beograda i Njujorka nakon četvrt veka

Prvi direktni let između Beograda i Njujorka nakon četvrt veka

Posle skoro četvrt veka prvi avion poleteće danas iz Beograda direktno za Njujork.

Avion će sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla poleteti u 7:30, a ceremoniji presecanja vrpce povodom uspostavljanja prvog direktnog leta za Njujork prisustvovaće premijer Aleksandar Vučić.

On je bio među prvim kupcima karte za let, ali danas ipak neće leteti za Njujork, jer je otkazao posetu SAD, već će pozdraviti putnike i poželeti im srećan put.

Vučić je ranije rekao da je direktan let iz Beograda za Njujork mali, ali važan korak za Srbiju, njenu budućnost, za reputaciju naše zemlje, ali i za privlačenje investitora.

Prema njegovim rečima, taj poslovni potez “Air Serbia” i Aerodroma Beograd važan je i zbog toga što će time Beograd postati centar regiona, pa će i ljudi iz drugih zemalja u okruženju odavde direktno moći da lete za Njujork.

On je poručio da će ta linija biti “dugoročna i dugovečna” i da ćemo “paletu” takvih prekookeanskih letova samo širiti u budućnosti.

Pripreme za prvi direktan let trajale su godinu i po dana, rekao je gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora Air Serbia Siniša Mali i istakao da je prodato više od 15.000 karata, što je iznad biznis plana.

Generalni direktor Etihada i potpredsednik Nadzornog odbora Air Serbia James Hogan rekao je da letom za Njujork počinje nova faza u razvoju te kompanije i da je uveren da će posle 24 godine Beogard postati kapija Balkana ka SAD.

Avion ””Airbus A330””, koji će danas otvoriti direktnu avio-liniju, dobio je ime ””Nikola Tesla””, a njime će upravljati kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj Air Serbia.

Reč je o prvom širokotrupnom avionu za redovni intrekontinetalni saobraćaj izmedu Balkana i SAD, koji je sada najveći avion u floti Air Serbia, a koji je u Beograd stigao 11. maja.

Letelica ima 254 mesta – 236 sedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi, a srpski avioprevoznik je sada jedina kompanija koja ima takav let u okruženju.

Karte su u prodaji od februara po ceni počev od 399 evra, a prve tri karte kupili su na Međunarodnom sajmu turizma ambasador SAD u Beogradu Kyle Scott, premijer Aleksandar Vučić i građanka Marija Gaćeša, koja ima i srpsko i američko državljanstvo.

Letovi do Njujorka će se obavljati pet puta nedeljno, a dodeljeni su im brojevi YU500 i YU501, isti oni koje je koristio prethodnik Air Serbia, JAT, kad je pre 24 godine direktno leteo za Njujork.

Avion je u prethodnom periodu isproban na letovima do pojedinih gradova u regionu.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: NIS ubedljivo najprometniji, pad Aerodroma četvrti dan zaredom
Next Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju

You might also like

Društvo

Crnogorci najviše posećuju Beograd, zimi Kopaonik i Zlatibor

Srbiju najviše posećuju turisti iz Bosne i Hercegovine, na drugom mestu su posetioci iz Crne Gore. Omiljena destinacije Crnogoraca su Beograd, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja.

Društvo

Nemačka: Stopa nezaposlenosti najniža do sada

Nezaposlenost u Nemačkoj je u maju dostigla najnižu tačku od 5,7 odsto, izjavio je direktor agencije za zapošljavanje Detlef Šele.

Komercijalne nekretnine

Predstavljen projekat povratničkog naselja za Srbe na severu Kosova i Metohije

Projekat izgradnje povratničkog naselja “Sunčana dolina” na severu Kosovu i Metohiji u kome bi trebalo da živi oko 1.500 povratnika, a čija izgradnja bi trebalo da počne uskoro, predstavljen je