Prosečne cene namirnica u EU za trećinu više nego u Srbiji

Prosečne cene namirnica u EU za trećinu više nego u Srbiji

Srbija je na 69 odsto evropskog proseka, a u regionu su namirnice jeftinije samo u Makedoniji.

Standard u Srbiji je na 45 odsto proseka Evropske unije, u Crnoj Gori je na 52 odsto, Makedoniji 40, a u BiH na 38 odsto, objavio je Eurostat. Zaključak najnovijeg izveštaja evropske statistike je da su se bivše jugoslovenske republike, prošle godine, približile takozvanoj stvarnoj pojedinačnoj potrošnji koja je, smatraju stručnjaci, najbolji pokazatelj kupovne moći. Podaci, zapravo, govore koliko je novca potrebno u svakoj državi pojedinačno da bi se zadovoljio isti životni standard.

– To znači da je u Srbiji potrebno 45 odsto manje para nego u nekoj drugoj državi koja se smatra prosekom EU. Ako je tamo za zadovoljenje svih tih potreba potrebno 1.000 evra kod nas je dovoljno 450 evra – objašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

Eurostat je do ovih rezultata stigao tako što je praćen nivo potrošačkih cena u 38 evropskih država. Koristili su jedinstvenu metodologiju. U ovu statistiku uključene su ne samo cene hrane već 400 različitih grupa proizvoda među kojima i cene zdravstvenih usluga, transporta, stanovanja, komunalija, bele tehnike i drugih usluga koje su potrebne domaćinstvu. Metodologija je izuzetno složena, podaci se prikupljaju na jednom mestu i obrađuje ih Eurostat. Što je najvažnije proizvodi moraju da budu uporedivi.

Krajnji rezultat ovog izveštaja ukazuje da postoje ogromne razlike između najjeftinijih i najskupljih zemalja u odnosu na prosek. Kada je reč o hrani, recimo, ona je najjeftinija u Poljskoj (63 odsto od preseka) a najskuplja u Danskoj – sa indeksom od čak 145 odsto, dok među državama koje nisu članice Unije najviše novca za hranu izdvajaju Švajcarci – 79 odsto više od evropskog proseka, tamo su skuplji i hleb i riba, ulje, voće… Ipak, meso je rekorder jer kilogram košta čak 150 odsto više nego u proseku.

Srbija je po cenama hrane i bezalkoholnih pića na 69 odsto evropskog proseka a u regionu osnovne namirnice su jeftinije samo u Makedoniji (58 odsto) gde su najniže i cene alkohola i cigareta. Ipak po cenama mleka, sira i jaja najbliži smo onima koje, u proseku, plaćaju evropski potrošači (79 odsto).

Ako postoji raj za pušače onda su to sve države našeg regiona u kojima se cigarete i dalje plaćaju i do šest puta manje nego u najskupljoj Norveškoj. Iznad proseka u EU su i Velika Britanija, Švajcarska, Island, Švedska, Irska…

U Srbiji je cena duvana na 35 odsto evropskog proseka a u Makedoniji na 25 odsto. To je još jedan pokazatelj da i te kako ima prostora za poskupljenje koje od sledeće godine najavljuju duvanska industrija i država.

foto: politika.rs

foto: politika.rs

EU prati i cene narkotika

Ne čudi što se lista proizvoda čija kretanja prati Eurostat smatra najsveobuhvatnijom. U kategoriji hrane na njoj se nalaze sve vrste mesa, prerađevina, žitarica, ribe i morskih plodova, puter, margarin, sve vrste ulja, kafa, kakao, džem, med, čak i sladoled i pomfrit….

Međutim, za nas je bilo iznenađenje da se uz duvan prate i cene narkotika. U Republičkom zavodu za statistiku rekli su nam da Srbija ne prati cene narkotika niti sivog tržišta uopšte ali su nam potvrdili neke države Evropske unije to već rade. Ali, kako kažu, ove cene se procenjuju, odnosno ne prate na isti način kao ostale.

– Nismo razmišljali da cene narkotika uključimo na listu jer bi to zahtevalo više ljudi i najvažnije morali bismo da obezbedimo pouzdanost podataka. Gde ćete naći koliko košta droga? Teško je dobiti takve podatke jer je reč o sivoj zoni – kažu u RZS.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous Turska ne dozvoljava nemačkim zvaničnicima posetu vazdušnoj bazi Indžirlik
Next Kineska kompanija za 8,6 milijardi dolara kupuje finskog proizvođača igrica

You might also like

Društvo 0 Comments

Šta se sve može kupiti sa prosečnom platom u Srbiji?

Ko u Srbiji živi “k’o bubreg u loju”, a ko cigarete kupuje na komad, i da li to ima veze sa gradom u kome živi?

Društvo 0 Comments

Tender za reazlizaciju kampanje Brzina

Agencija za bezbednost saobraćaja raspisala je tender za realizaciju kampanje Brzina.

Društvo 0 Comments

Formiran Savet za populacionu politiku

Vlada Srbije formirala je Savet za populacionu politiku, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, a u čijem sastavu su predstavnici svih institucija i ministarstava koji se bave ili mogu doprineti

1 Comment

  1. Aleksandar
    June 23, 09:24 Reply
    Ako je potrebno 45 odsto manje para, onda to nije 450€ nego 1000-450= 550€... Nije ni čudo što su nam statistički podaci tako dobri, kad ovi ne znaju matematiku!!! A kolike su nam plate? Najmanje u regionu, a i evropi... Pa kako se to onda može porediti? U računici o standardu, moraju se uzeti u obzir i primanja. U evropi je litar benzina 1€, a prosečna plata 2000€ = 2000 litara za platu. U Srbiji, benzin 1€, a plata 400€ = 400 litara za platu... Poredite babe i žabe!!! Dajte vi nama evropske plate, pa onda mogu i evropske cene... ŽIVELA SRBIJA!!!

Leave a Reply