MMF smanjio prognozu američkog rasta na 2,2 odsto

MMF smanjio prognozu američkog rasta na 2,2 odsto

Međunarodni monetarni fond umanjio je prognozu stope rasta američke ekonomije za ovu godinu, ali je izvršna direktorka MMF-a Christine Lagarde ipak rekla da je najveća svetska ekonomija “u dobroj formi”.

U svom redovnom godišnjem izveštaju o američkoj ekonomiji MMF je umanjio stopu rasta sa 2,4 na 2,2 odsto.

Lagarde je rekla da, prema njenom mišljenju, 4 faktora usporavaju rast američke ekonomije – manje učešće radno aktivnog stanovništva na tržištu radne snage, pad produktivnosti, nejednakost u primanjima, kao i visok nivo siromaštva.

Pad životnog standarda je, prema njenim račima, doveo do toga da gotovo 15 odsto stanovništva Sjedinjenih Država, odnosno 47 miliona ljudi živi ispod zvaničnog nivoa siromaaštva. Ona je dodala da će, ukoliko ti problemi ne budu rešeni, oni narušiti ekonomski rast u Sjedinjenim Državama.

Izvor:VoA
Previous Tržište pametnih telefona u fazi usporavanja, rast samo u zemljama u razvoju
Next Predsednik Izraela: U ovom trenutku nema uslova za mir između Izraela i Palestinaca

You might also like

Makroekonomija

Potrošačke cene u Srbiji u februaru smanjene za 0,1 odsto

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je u februaru ove godine zabeležena mesečna deflacija od 0,1 odsto, odnosno za toliko su u odnosu na januar bile niže maloprodajne

Najvažnije vesti

Nedelja pred nama je najvažnija u celoj godini za svetsku ekonomiju

Američki predsednik Donald Tramp sastao se sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, a Vladimir Putin se sastaje sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom. 

Makroekonomija

Kina ulažila žalbu WTO-u protiv novih američkih carina

Kina je uložila žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)  protiv carina koje su Sjedinjene Američke Države uvele na kinesku robu u vrednosti od 16 milijardi dolara, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.