Kineska kompanija za 8,6 milijardi dolara kupuje finskog proizvođača igrica

Kineska kompanija za 8,6 milijardi dolara kupuje finskog proizvođača igrica

Kineski internet gigant Tencent će od japanske Softbanke kupiti finskog proizvođača igrica, kompaniju Supercell Oy koja je napravila igricu Clash of Clans, za 8,6 milijardi dolara.

“Odbor direktora sa zadovoljstvom objavljuje da je 21. juna 2016. godine, konzorcijum… odobrio preuzimanje većinskog vlasničkog udela u Supercell-u”, naveo je Tencent u saopštenju objavljenom na Honkoškoj berzi na kojoj je kompanija listirana, prenosi agencija France presse.

Iz Tencenta su dodali da će menadžment Supercell-a zadržati operativnu nezavisnost, i da će sedište kompanije i dalje biti u Finskoj.

SoftBanka, u vlasništvu kontroverznog japanskog milijardera Masayoshi Sona, proširuje u poslednjih nekoliko godina “lepezu” kompanija u svom vlasništvu, uključujući tu i kupovinu američkog mobilnog diva Sprint, u vrednosti  21,6 milijardi dolara.

foto: supercell.com

foto: supercell.com

SoftBank je, inače, kupila 51 odsto vlasničkog udela u Supercell-u za oko 1,53 milijarde dolara 2013. godine, nakon čega je udeo u finskoj firmi povećala 2015. godine na približno 73 procenta.

Kupoholičarsko raspoloženje je, međutim, izvršilo pritisak na finansije SoftBanke, tako da kompanija sada radi na poboljšanju svog bilansa, zbog čega se odlučila i na prodaju svog udela u vrednosti od najmanje 7,9 milijardi dolara u kineskom gigantu za online trgovanje, Alibabi.

S druge strane, Tencent je u maju objavio rast neto profita u prvom tromesečju ove godine od 33 odsto, na 9,18 milijardi juana (1,42 milijarde dolara), nadmašivši prognoze analitičara.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Prosečne cene namirnica u EU za trećinu više nego u Srbiji
Next Wall Street: Oprez uoči referenduma u Velikoj Britaniji

You might also like

Energetika i naftna industrija

Počela druga faza gradnje “Turskog toka”

Ruski energetski gigant “Gazprom” počeo je polaganje cijevi u Crnom moru u okviru druge faze gradnje gasovoda “Turski tok”, izjavili su zvaničnici.

Najvažnije vesti

Moderan katastar diže BDP za 7 odsto

Nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka koju je formirao RGZ ubrzaće ekonomski razvoj zemlje, dok će u pojedinim sektorima produktivnost biti veća i do 15 odsto.

Kompanije

Galenika Fitofarmacija završila isplatu dividende

Zemunski proizvođač pesticida Galenika Fitofarmacija (FITO) saopštio je da je isplatio dividendu iz prošlogodišnje dobiti svim akcionarima koji su dostavili novčane račune.