Azija, kontinent milionera

Azija, kontinent milionera

Prošle godine su milioneri širom sveta raspolagali bogatstvom u vrednosti od 60.000 milijardi dolara.

Milioneri u Aziji sada poseduju veće bogatstvo od milionera u Severnoj Americi, Evropi i drugim regionima, prema izveštaju francuske konsultantske kompanije Capgemini, javlja britanski javni servis BBC.

Azijski milioneri su, predvođeni bogatašima iz Kine i Japana, uvećali svoje bogastvo prošle godine za deset odsto, prema izveštaju Capgemini-ja o svetskom bogatstvu za 2016. godinu.

Milioneri širom sveta su prošle godine raspolagali bogatstvom u vrednosti od 60.000 milijardi dolara, što je gotovo četiri puta više u odnosu na period od pre 30 godina.
“Do 2025. godine, njihovo bogatstvo bi moglo biti uvećano na 100.000 milijardi dolara”, saopštio je Capgemini.

Neto bogatstvo najimućnijih Azijata je znatno uvećano u proteklih nekoliko godina, da bi prošle godine dostiglo 17.400 milijardi dolara, što je značajan skok u odnosu na 8.400 milijardi dolara iz 2006. godine. Bogatstvo milionera u Severnoj Americi je prošle godine poraslo na 16.600 milijardi dolara sa 11.200 milijardi dolara iz 2006. godine, javlja CNN.

foto: plus.google.com

foto: plus.google.com

“Ukoliko se zadrži rast stope bogatstva, azijsko-pacifički region će verovatno nastaviti da bude dominantna sila u narednoj deceniji, predstavljajući dve petine od globalnog bogatstva najimućnijih pojedinaca, što je više od Evrope, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Afrike zajedno”, navodi Capgemini.

Loše performanse na američkim berzama su usporile tempo povećanja bogatstva najimućnijih u Severnoj Americi, na 2,3 odsto u prošloj godini, ali uprkos tome, SAD i dalje imaju najveći broj milionera, njih 4,45 miliona.

Bogatstvo evropskih milionera je poraslo za 4,8 odsto, u čemu je prednjačila Španija, uprkos rekordnoj stopi nezaposlenosti.

Izvor: GdeInvestirati/Newsweek.rs
Previous Goran Nikolić o uticaju Brexita na srpsku ekonomiju i EU integracije
Next Nebojša Katić: Tri scenarija u slučaju Brexita

You might also like

Društvo

Eurostat: Skandinavske zemlje daleko od siromaštva

U Evropskoj uniji je oko 25 miliona dece, tj. svako četvrto, izloženo riziku od siromaštva ili društvene marginalizacije, saopštio je Eurostat.

Društvo

Haški tribunal danas izriče prvostepenu presudu Šešelju

Haški tribunal danas će četiri godine od završetka suđenja izreći prvostepenu presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju povodom optužbi da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u

Društvo

Ministarstvo privrede i lokalna samouprava obnavljaju vrtiće, škole, zdravstvene ustanove…

Ministarstvo privrede pozvalo je lokalne samouprave da prijave projekte koji će u naredne dve godine biti podržani kroz Program podrške unapređenju lokalne i regionalne infrastrukture “Gradimo zajedno”.