Posao: Negativne emocije dovode do otkaza

Posao: Negativne emocije dovode do otkaza

Studija Univerziteta u Kembridžu pokazala je da ljutnja i frustracije na poslu dovode do želje za promenom radnog mesta, ali i do prevremenog otkaza.

Britanski naučnici ispitivali su verovanje da pozitivne emocije vode do konstruktivnog ishoda, a negativne do loših posledica.

U istraživanju je učestvovalo 135 zaposlenih u velikoj kompaniji tokom jedne godine. Govorili su o namerama da ostanu ili odu iz kompanije, plati, rasporedu, kao i o tome da li se osećaju cenjeno na poslu. Zatim su, nakon šest meseci, naučnici analizirali stanje.

U nekim slučajevima ishod je očekivan – negativne emocije zaista vode do predviđenih rezultata, pa tako kod zaposlenih koji se ne identifikuju s firmom bes zaista povećava šanse da daju otkaz. Ali ljudi koji osećaju čvrstu povezanost s firmom ostaće uprkos frustracijama, jer očekuju da će se stanje promeniti. Slično, ponos, koji se obično povezuje s većom verovatnoćom ostanka u kompaniji, nateraće one koji se ne identifikuju s firmom da razmišljaju o odlasku.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Boeing i Iran Air potpisali ugovor vredan 25 milijardi dolara
Next Mitsubishi zbog skandala gubi 1,4 milijarde dolara

You might also like

Karijera 0 Comments

10 neobičnih poslova u SAD sa platom od barem 100.000 dolara godišnje

Kada se uračuna inflacija, cena rada u SAD opada već nekoliko decenija. Ali nisu sve plate osuđene na pad.

Karijera 0 Comments

Posao je najbitniji put do boljeg životnog standarda

Na današnjem skupu “Promovisanje inkluzije u Srbiji: dijagnostika i politike” zaključeno je da su zaposlenje i posao najbitniji faktori koji utiču na mobilnost i blagostanje u nekom društvu.

Karijera 0 Comments

Objavljeni konkursi za direktore javnih preduzeća u Srbiji

Javni konkursi za izbor direktora u osam javnih preduzeća u Srbiji objavljeni su u beogradskim Večernjim Novostima od petka, 10. februara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply