Ovaj fond od 740 milijardi dolara se kladi na rast cena nafte

Ovaj fond od 740 milijardi dolara se kladi na rast cena nafte

Fond Franklin Templeton Investments sa imovinom u vrednosti od 740 milijardi dolara, ulaže novac u akcije proizvođača i nezavisnih istraživača nafte, kladeći se da će cena sirove nafte da nastavi da raste.

Fond iz Kalifornije, koji se nalazi među najvećim akcionarima kompanija BP Plc, Total SA, Glenocore Plc i korporacije Chevron, veruje da cena barela nafte od 50 dolara “nije dovoljno visoka da stimuliše povećanje proizvodnje koja je potrebna za buduću tražnju za naftom”.

“Potrebne su nam više cene”, kaže potpredsednik fonda Frederick Fromm.

“Durogoročno, potrebna nam je cena od barem 65 dolara za barel”, dodaje Fromm.

Brent sirove nafte poskočio je 85 procenata, nakon što je dotakao 12-godišnji minimum od 27.10 dolara za barel u januaru usred pada proizvodnje u SAD i poremećaja proizvodnje u Nigeriji i Kanadi.

Cena nafte između 65 i 85 dolara

Od oporavka cene nafte zaradile bi nezavisne kompanije za istraživanje i proizvodnju nafte, uključujući američke proizvođače uljnih škriljaca, koji su naročito osetili posledice pada cene.

Foto: offshoreenergytoday.com

Foto: offshoreenergytoday.com

Investicioni fond Franklin Templeton je među deset najvećih vlasnika hartija u korporaciji Anadarko Petroleum i poseduju jake udele u drugim kompanijama, uključujući Occidental Petroleum i Apache.

Fromm, koji lično upravlja fondom od oko 2 milijarde dolara u prirodnim resursima putem dva fonda i nekoliko odvojenih računa, kazao je da se Franklinovi fondovi za prirodne izvore sve više izlažu nezavisnim kompanijama koje istražuju i proizvode naftu, dok smanjuju udeo u nekim od najvećih naftnih kompanija, kao što su Exxon Mobil i BP.

“Kladimo se na rast”, kaže Fromm i dodaje da 41 odsto imovine Franklin fonda uloženo u ove kompanije, više nego ikad.

Fromm navodi da će se cene nafte eventualno smiriti između 65 i 85 dolara. Donja granica predstavlja neophodan nivo za investicije u novu proizvodnju, dok gornji nivo signalizira cenu koja bi nastala ako proizvođači uljnih škriljaca preplave tržište.

Investitori sa Wall Streeta uložili su milijarde u američke nezavisne naftne kompanije, koje su sakupile više od 20 milijardi dolara novog kapitala ove godine, skoro isto koliko tokom cele 2015.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Dinar na najnižem nivou prema evru u ovoj godini
Next John Hardy: Oscilacije valuta intenzivirane pred referendum u Velikoj Britaniji

You might also like

Berza

Prepolovljene cene oraha i badema na svetskim tržištima

Pad potražnje na velikim tržištima poput Kine i Sjedinjenih Država spustio je cene orasa i badema sa rekordnih visina zabeleženih u 2015.

Berza

Srednji kurs 118,5005 dinara za evro

Dinarje danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs je 118,5005 dinara za jedan evro.

Berza

Građani Srbije sve više ulaze u avanturu sa bitcoinom

Trgovina cenom elektronske ili kriptovalute bitcoina u svetu se odavno odomaćila, a iako je poslednjih par meseci doživela veliki pad, ipak je sa trenutnom cena od skoro osam i po