Mitsubishi zbog skandala gubi 1,4 milijarde dolara

Mitsubishi zbog skandala gubi 1,4 milijarde dolara

Japanski proizvođač automobila Mitsubishi Motors upozorio je danas da je na putu da zabeleži gubitak od 145 milijardi jena (1,4 milijarde dolara) u ovoj fiskalnoj godini, u svetlu skandala zbog lažiranja potrošnje goriva koji je ukočio prodaju.

Očekivani manjak, nasuprot prošlogodišnjem profitu, biće prvi godišnji gubitak u osam godina za ovog proizvođača motornih vozila koji se bori sa sramnom aferom, izveštava agencija France presse.

Prognozirani minus je dvostruko veći nego što su predviđali analitičari, pošto se Mitsubishi suočava sa velikim troškovima obeštećenja.

Današnje saopštenje dolazi oko dva meseca nakon što je kompanija priznala da je varala na testovima o potrošnji goriva kod gotovo svih modela automobila prodatih u Japanu u poslednjih 25 godina, manipulišući podacima kako bi neke od automobila prikazala efikasnijim nego što jesu u stvarnosti.

Iz Mitsubishija su juče najavili da će nastaviti sa prodajom četiri modela automobila u Japanu – koji je zarište skandala. Sva Mitsubishijeva mini-vozila prodata su u Japanu, i bila su u proseku 11 odsto manje efikasna u pogledu potrošnje vozila nego što je kompanija tvrdila, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

foto: bareinternational.com

foto: bareinternational.com

Mitsubishi je u svetlu ove afere dobrovoljno obustavio prodaju vozila.

Dva modela automobila obuhvaćena skandalom, bila su pravljena za rivalski Nissan, koji je prvi obelodanio probleme u vezi sa podacima o potrošnji goriva. Mitsubishijevi troškovi obeštećenja, između ostalog, obuhvataju isplatu oko 100 milijardi jena Nissanu i ostalim dobavljačima, kao i isplatu oko 50 milijardi jena kupcima koji su kupili sporne automobile.

Nissan je prošlog meseca bacio “pojas za spasavanje” Mitsubishiju, najavivši planove za kupovinu jedne trećine vlasničkog udela u krizom pogođenoj japanskoj kompaniji za 2,2 milijarde dolara, s ciljem da napravi savez koji bi konkurisao nekim od najvećih svetskih automobilskih grupacija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Posao: Negativne emocije dovode do otkaza
Next Neophodan zakon za uvođenje dualnog obrazovanja u škole

You might also like

Kompanije 0 Comments

Korejski Incheon vidi snažan rast prihoda Aerodroma “Nikola Tesla”

Incheon International Airport Corporation, koji se kvalifikovao za poslednju fazu na tenderu za izbor koncesionara za Aerodrom “Nikola Tesla”, saopštio je da planira eksponencijalni rast prihoda ove kompanije ukoliko postane

Kompanije 0 Comments

Swiss od aprila 2018. povećava broj letova ka Srbiji

Švajcarska aviokompanija Swiss će od narednog letnjeg reda letenja povećati broj letova na linijama iz Ciriha ka Beogradu i Nišu, prenosi Aviatica.

Banke i finansije 0 Comments

Udruženje banaka: Usporen rast kredita privredi i građanima

Ukupni krediti privrede, preduzetnika i građana u Srbiji na kraju decembra 2017. godine iznosili su oko 2.306 milijardi dinara, što je 0,3 odsto više nego u novembaru, objavilo je Udruženje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply