Kinezi napravili najmoćniji računar na svetu

Kinezi napravili najmoćniji računar na svetu

Najmoćniji superračunar u svetu je kineski i u poptunosti je izrađen od domaćih delova, navodi se u studiji objavljenoj u ponedeljak.

Ovo je prvi put da Kina zauzima prvo mesto na lestvici TOP500, ne koristeći uopšte američku tehnologiju. Superračunar Sunway TaihuLight je dvostruko brži od ranije najbrže mašine koja je koristila čipove američke kompanije Intel.

Prvi put od uvođenja liste TOP500 (www.top500.org) Kina ima više superračunara (167) od SAD (165) na toj listi koju dvaput u godini objavljuju naučnici nacionalne laboratorije Lorens Berkli i Univerzitet u Tenesiju u SAD.

Sunway TaihuLight u kineskom gradu Vusiju koristiće se u izradi modela za istraživanje klime. Od deset najbržih superračunara u svetu, dva su kineska, a četiri su u SAD. Ostali se nalaze u Japanu, Nemačkoj, Švajcarskoj i Saudijskoj Arabiji.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Neophodan zakon za uvođenje dualnog obrazovanja u škole
Next Beogradska berza: NIS ubedljivo najprometniji, pad Aerodroma četvrti dan zaredom

You might also like

IT

Odobrena Microsoft-ova kupovina LinkedIna od strane Evropske Unije

Microsoft je ranije ove godine objavio da je za 26,2 milijardi dolara kupio društvenu mrežu LinkedIn, ali je zbog žalbi rivala da bi takva akvizicija mogla da sruši zakone o konkurenciji

Kompanije

Amazon će dostavljati pošiljke dronovima

Dok su u Americi bili prestrašeni Amazon-ovom idejom dostave proizvoda uz pomoć dronova, u Velikoj Britaniji to izgleda sasvim drugačije.

Kompanije

Apple razvija softver za upravljanje autonomnim vozilima

Nakon određenog razvoja svog Car Play sistema za upravljanje funkcijama automobila, kompanija Apple je fokus prebacila na nove mogućnosti koje imaju za cilj da u budućnosti pokreću autonomna vozila.