John Hardy: Oscilacije valuta intenzivirane pred referendum u Velikoj Britaniji

John Hardy: Oscilacije valuta intenzivirane pred referendum u Velikoj Britaniji

O tri potencijalna scenarija referenduma u Velikoj Britaniji i moguće reakcije na tržištu valuta u kolumni za Gdeinvestirati piše direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo banci John Hardy.

Vožnja rolerkosterom ka referendumu u Velikoj Britaniji o članstvu u EU dobila je nove nasilne obrte u poslednjih nekoliko nedelja u dva velika očigledna impulsa promena u glasanju. Poslednja promena je bila očigledna promena u korist ostanka u EU nakon tragičnog ubistva Džo Koks (Jo Cox), zastupnice Laburista koji su za ostanak.

Tokom protekle dve nedelje, sterling je potonuo oko 10 odsto u odnosu na japanski jen koji predstavlja utočište, a porastao je samo oko 5 procenata od najnižih vrednosti prošlog četvrtka do ponedeljka.

Anketa Financial Timesa: 44% prema 44%

Ali čak i sa promenom u brojevima, velika anketa Financial Timesa od ovog ponedeljka sve govori, pokazujući nerešen odnos od 44% prema 44%, dok ostatak čine neodlučni.

Foto: getty

Foto: getty

Očigledno tesan rezultat predstavlja oštar zaokret u odnosu na prethodne dane kada je opcija izlaska iz EU imala nekoliko procentnih poena više, ali vredi napomenuti da oštar pad procentnih poena za opciju izlaska iz EU nije doveo do skoka procentnih poena u korist druge opcije, dok je umesto toga, procenat neodlučnih skočio. Na žalost svih ovih neodlučnih birača, na glasačkom listiću u četvrtak ne postoji opcija ”Neodlučan”.

 

Moguć bumerang efekat

Komentatori dešavanja na tržištu i posebno trgovci valutama su naravno pre svega i najviše zainteresovani za binarni ishod glasanja. Hoće li to biti izlazak ili ostanak? Međutim, mnogi su takođe ukazali na granicu pobede kao potencijalno odlučujuću za put Velike Britanije i njen odnos sa EU na duži rok. To se više odnosi na slučaj pobede minimalnom razlikom za vreme Brexit glasanja, što bi, kako neki tvrde, moglo dovesti do novog referenduma u kratkom roku nakon što Velika Britanija bude propisno izmučena slabim tržištem finansijskih sredstava i sa padom u ekonomskom bogatstvu Velike Britanije, zajedno sa strogim upozorenjima EU o tome šta bi razdvajanje moglo da donese. Naravno to je isto tako samo mogućnost, svako maltretiranje od strane rukovodstva EU moglo bi da ima bumerang efekat. Tako nam ostaju tri ishoda koje trgovci valutama moraju da uzmu u obzir: ostanak, minimalan Brexit i jasan Brexit.

Tri potencijalna scenarija

Čak i sa čistim i jasnim rezultatom Brexita, Velika Britanija će se brzo vratiti poslu ali bi trebalo da doživi snažan udar na ekonomske aktivnosti.

Hajde da razmotrimo moguće reakcije tržišta na tržištu valuta za svaki od ova tri scenarija.

Obrazac reakcije u slučaju glasova za ostanak, čak i onog sa tesnom razlikom, bi se verovatno pokazao kao fer i iskren. Uprkos ogromnim strukturnim neravnotežama u Velikoj Britaniji i zjapećem deficitu na računu koji ostaje stalna briga za sterling, ukidanje neizvesnosti oko referenduma će verovatno dovesti do ogromnog ukidanja zaštita od rizika zbog Brexit-a i zdrave doze uzdržljive potražnje koja bi dovela do jakog skoka ekonomske aktivnosti u Velikoj Britaniji u narednom kvartalu i dalje. Funta bi u bliskoj budućnosti verovatno skočila najviše u odnosu na švajcarski franak i američki dolar koji se muči zbog nedavnih pomirljivih poteza Fed-a. Razmatraću u budućnosti zašto je rasprodaja jena manje izvestan predlog izuzev početne automatske reakcije.

Foto: foodnavigator.com

Foto: foodnavigator.com

Reakcije na tesan rezultat Brexita i čist i jasan Brexit će biti vrlo nestalne, još nestabilnije zbog tržišta koja opasno naginju referendumu sa novom promenom u izgledima daleko od ishoda Brexita. Kao što bi i Velika Britanija i Evropa bile srećne da vide slabiju valutu zbog pomoći oko niže inflacije, bilo kakva intervencija radi stabilizacije situacije bi verovatno došla samo kao pokušaj u cilju sprečavanja viška zaraze na tržištima finansijskih sredstava. Drugim rečima, ako Banka Engleske može da priušti devalvaciju od 20 odsto sterlinga bez posledica po sklonost riziku, oni će to vrlo rado i uraditi.

Početni sati i dani trgovanja posle glasanja o Brexit-u trebalo bi da dožive veoma veliku nestabilnost, sa čistim i jasnim rezultatom Brexit glasanja koji će generisati mnogo energije i značajno nižim početnim korakom za sterling – možda 10-12%, čak i ako se veći deo početne reakcije bude brzo dešavao. Čak i sa čistim i jasnim rezultatom Brexita, Velika Britanija će se brzo vratiti poslu ali bi trebalo da doživi snažan udar na ekonomske aktivnosti za ukidanje nestabilnosti. U slučaju minimalne razlike u korist onih koji su za napuštanje EU, naš scenario tesnog rezultata Brexit-a, reakcija tržišta se može pokazati manje nestabilnom i mogla bi se brzo prebaciti u režim nervozne neizvesnosti dok je tržište u strahu od eventualno još jednog referenduma u budućnosti.

Ovi scenariji su čisto nagađanje i mogli bismo vrlo verovatno biti svedoci da iscrpljena tržišta osciliraju napred nazad oko bilo kojeg ishoda pre nego što se odluči da je cela situacija bila previše upozoravajuća i funta će se više ili manje srediti na sadašnjem nivou u roku od nekoliko nedelja dok kratak raspon u pažnji tržišta ne prebaci fokus na status američke ekonomije, na predsedničke izbore u novembru, kao i izbor trenutka i prirodu neizbežnog sledećeg kruga akcija Banke Japana.

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

Poreklom iz Teksasa, Džon Hardi (John J. Hardy) je završio studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu sa najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Trenutno radi kao direktor FX Strategy sektora. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu „FX Update“ prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora. Pored kolumne koju piše i medijskih pojavljivanja, Džon piše komentare o glavnim valutama, politikama centralnih banaka, makro-ekonomskim trendovima i drugim događajima. Džon Hardi je dostupan za komentare o deviznim kretanjima i tri glavne imovinske kategorije iz makro perspektive.

Izvor: Gdeinvestirati.com

 

Previous Ovaj fond od 740 milijardi dolara se kladi na rast cena nafte
Next Turska pokrenula veliku vojnu akciju protiv kurdskih pobunjenika

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

EBRD namerava ulagati u više projekata u Srbiji

Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Philip Bennett danas je u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem ocenio da je Srbija na pravom putu ekonomskih reformi.

Najvažnije vesti 2 Comments

Hladnjače prepune zamrznute maline, proizvođači i zadrugari zabrinuti za cenu i plasman nove berbe

Nova berba maline je svakim danom sve bliže, a mnoge hladnjače zbog stagnacije izvoza još nisu oslobodile magacinski prostor .

Svetske berze 0 Comments

Cena zlata na najvišem nivou od novembra

Cena zlata porasla je jutros, drugi dan uzastopno, i na putu je da dostigne najviši nivo u skoro četiri meseca..

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply