Hong Kong postao najskuplji grad na svetu i pretekao Luandu

Hong Kong postao najskuplji grad na svetu i pretekao Luandu

Hong Kong je postao najskuplji grad na svetu za nerezidente, čime je pretekao prestoncu Angole, Luandu, pokazalo je istraživanje američke konsalting kompanije Mercer.

Posle tri uzastopne godine na čelnoj poziciji u Mercerovom Izveštaju o troškovima života, Luandu je u 2016. godini sa tog mesta potisnula azijska metropola, čemu je doprinelo jačanje honkoškog dolara, prenosi agencija France presse.

Istraživanje Mercer konsultantske grupe upoređuje cene više od 200 proizvoda i usluga u preko 200 gradova sveta, uključujući troškove stanovanja, hrane, prevoza, odeće, kućnih potrepština, zabave…

Referentna jedinica za poređenje cena je Njujork, a kretanje vrednosti nacionalnih valuta se meri prema dolaru, koji je značajno aprecirao u proteklih godinu dana. Honkoški dolar je vezan za američku “zelenu” novčanicu.

“Generalno govoreći, cene su ostale stabilne širom sveta”, izjavio je za France presse Bruno Rokemon iz kompanije Mercer Francuska, pripisujući uspon ili pad gradova na rang listi uglavnom fluktuacijama deviznih kurseva.

Foto:www.barnorama.com5

Foto:www.barnorama.com5

Tako je snažan jen pogurao Tokio za šest mesta naviše, što je japansku prestonicu pozicioniralo kao petu najskuplju destinaciju na svetu za život nerezidenata. Iza drugoplasirane Luande, našao se Cirih, dok je Singapur zauzeo četvrto mesto.

Troškovi života u nekoliko američkih gradova takođe su porasli na krilima jakog dolara.

Nasuprot tome, gradovi u zemljama čije su valute deprecirale postali su povoljniji za život doseljenika, pri čemu je Moskva zabeležila najspektakularnije “topljenje” cena, što je uticalo na to da se glavni grad Rusije spusti sa 17. pozicije najskupljeg grada za strance u svetu na 67. mesto.

Na samom začelju ove tabele od 209 gradova, nalazi se glavni grad Namibije, Vindhuk, prenosi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Instagram ima 500 miliona aktivnih korisnika
Next REBEC 2016: Kriza stanogradnje nije ni postojala, današnji developeri su ozbiljni igrači

You might also like

Društvo 0 Comments

Amazon: Deaktiviran nalog zbog 37 vraćenih stvari

Svi korisnici Amazona, kojima se nekad desilo da vrate poručenu robu, trebalo bi da obrate pažnju na Grega Nelsona, kompjuterskog programera, čiji je nalog deaktiviran nakon što je vratio 37

Preduzetništvo 1Comments

U Srbiji samo 36.359 žena na rukovodećim položajima

Trenutno 36.359 žena u Srbiji su na rukovodećim pozicijama u privatnom sektoru, pokazuje najnovije istraživanje.

Društvo 0 Comments

EURO 2016: Milijarde evra na Evropskom prvenstvu

Od 1960. do 1976. na evropskim fudbalskim prvenstvima nastupale su po četiri reprezentacije. Sada ih je 24. Ljubav prema sportu ima male veze.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply