Boeing i Iran Air potpisali ugovor vredan 25 milijardi dolara

Boeing i Iran Air potpisali ugovor vredan 25 milijardi dolara

Kompanija Boeing je sa nacionalnom avio kompanijom Irana sklopila posao vredan 25 milijardi dolara, čime je ostvaren najveći poslovni sporazum SAD i Irana od 1979. godine i velike talačke krize.

Američki advokati upozoravaju Boeing da ne ulazi u posao sa Iranom imajući u vidu da će ta zemlja i dalje ostaje vruća tema zbog predstojećih predsedničkih izbora u SAD.

Međutim, kako AP prenosi, dugogodišnji neprijateljstvo SAD i Irana, kao i druge sankcije i dalje mogu da iskomplikuju realizaciju tog i bilo kog drugog ugovora bez obzira na prošlogodišnji sporazum kojim se Teheran obavezao na ograničavanje nuklearnog naoružanja.

Predstavnici Boeinga izjavili su za AP da je kompanija potpisala sporazum sa Iran Airom po uputstvima vlade SAD imajući u vidu potvrdu da Teheran ispunjava svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu postignutom prošlog leta.

Iran Air bi ako sve bude po planu prve Boeingove avione mogao da dobije već u oktobru, a avio kompanija je naručila i 20 letelica francusko-italijanske kompanije, ATR.

Predstavništvo Boeinga iz Dubaija nije želelo da daje više detalja o celom ugovoru.

foto: 24sata.hr

foto: 24sata.hr

Zvaničnici Iran Air naveli su da nacionalni prevoznik želi da kupi avione najnovije generacije 737, kao i 777-300ER i tipa 777-900, a neki od njih navodi da bi Iran mogao da poruči i 100 letelica.

Ranije danas iranski ministar za saobraćaj Abbas Akhoundi rekao je da bi ugovor Islamske Republike i Boeinga mogao da vredi čak 25 milijardi dolara, u rangu sa ranijim dogovorom koji su postigli sa Boeingovim evropskim rivalom Airbusom.

“Inicijalni razgovori održani su sa predstavnicima Boeinga i oni sada pregovaraju sa vladom”, rekao je Akhoundi i dodao da bi, ako se ugovor realizuje, prvi avion mogao da sleti u Iran u oktobru.

Iranske avio-kompanije imaju 60 Boeingovih aviona u upotrebi, ali ih je većina kupljena pre 1979. i islamske revolucije nakon koje je Mohamed Reza Pahlavi zbačen sa vlasti.

Od 250 komercijalnih aviona 162 su u upotrebi, dok su ostali van funkcije jer im je potrebno zameniti delove do kojih je u Iranu gotovo nemoguće doći usled sankcija uvedenih Teheranu zbog nuklearnog programa, što se sada polako menja, zbog postignutog sporazuma sa svetskim silama.

Američki advokati stoga i upozoravaju Boeing da ne ulazi u posao sa Iranom imajući u vidu da će ta zemlja i dalje ostaje vruća tema zbog predstojećih predsedničkih izbora.

Izvor: GdeInvestirati/Beta/RTS
Previous Centralna banka Singapura uključuje investicije u juan u devizne rezerve
Next Posao: Negativne emocije dovode do otkaza

You might also like

Kompanije 0 Comments

Erste Card Club prostao novi vlasnik Diners Club International u Srbiji

Erste Card Club sa sedištem u Zagrebu preuzeo je franšizu kartičarske kuće Diners Club International u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Kompanije 0 Comments

Na Veletržnici ostvaren promet od 1.930 t robe

Na Veletržnici Beograd ostvaren je promet od 1.930 tona robe u protekloj nedelji, a najviše se trgovalo paradajzom, krastavcem i šargarepom.

Tema dana 0 Comments

Evropska komisija pokrenula istragu protiv Srbije zbog čelika

Nekoliko dana nakon što je kineski “He Steel” zvanično preuzeo smederevsku Železaru, zvanični Brisel pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika, piše “Politika” u izdanju od subote.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply