Spasilački fond evrozone isplatio Grčkoj 7,5 milijardi evra

Spasilački fond evrozone isplatio Grčkoj 7,5 milijardi evra

Nakon uspešnog završetka revizije grčkog programa pomoći, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) isplatio je danas tranšu pomoći Grčkoj od 7,5 milijardi evra, izjavio je šef spasilačkog fonda evrozone, Klaus Regling.

„ESM je isplatio 7,5 milijardi evra Grčkoj“, objavio je Regling posle sastanka sa grčkim ministrom finansija Euclidom Tsakalotosom u Atini, prenosi agencija Reuters.

ESM će, prema rečima Reglinga, nastaviti da odobrava kredite Atini pod povoljnim uslovima, a kamatne stope na zajmove Grčkoj su, kako je dodao, niže od jedan odsto uz prosečan rok otplate kredita od 32 godine.

„Želimo da sve vreme pomažemo grčkoj ekonomiji, ali s obzirom na to da su prognoze vrlo neizvesne, ne znamo tačno kakve će njene potrebe biti kroz nekoliko godina“, kazao je Regling.

Kako je dodao, ciljani primarni suficit od 3,5 odsto, na čije se dostizanje Grčka obavezala do 2018. godine, mora biti poštovano.

Međunarodni monetarni fond je, međutim, mišljenja da je ovaj cilj preambiciozan i zalaže se za njegovo snižavanje na 2,0 odsto, navodi britanska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Vučić: Daćemo sve od sebe za opstanak Fiata
Next Egipatski sud poništio sporazum o ustupanju ostrva Saudijskoj Arabiji

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Anketa NBS: Bankari i privrednici prognoziraju inflaciju oko 2 odsto u 2017. godini

Finansijski sektor i privreda očekuju da će stabilnost cena u Srbiji biti očuvana u narednih 12 meseci i u srednjem roku, pokazuju rezultati novembarske ankete Narodne banke Srbije.

Makroekonomija 0 Comments

Michael Davenport: EU tri milijarde evra donirala Srbiji za 15 godina

Evropska Unija je za 15 godina donirala Srbiji tri milijarde evra, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije ambasador Michael Davenport i poručio da će EU i dalje nastaviti da pomaže

Makroekonomija 0 Comments

Devizne rezerve Srbije smanjene u januaru na 9,85 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u januaru 2017. smanjene za 350,3 miliona evra, što je najvećim delom posledica sezonskog efekta i povezano sa povećanjem deviznih rezervi u decembru 2016.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply